Τοπικές Ειδήσεις

“Ας μιλήσουμε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)”-Αρθρο του Αντ. Γιαννικουρή

Νησιά και Καθαρή Ενέργεια

Η ενεργειακή επάρκεια και η ενεργειακή ασφάλεια των Νησιών της Δωδεκανήσου, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μας και αντικείμενο εθνικής στρατηγικής.

Η έντονη εποχικότητα της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρείται στα περισσότερα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά της Δωδεκανήσου, η ανάγκη για ευστάθεια των απομονωμένων ηλεκτρικών συστημάτων, καθώς και οι περιορισμοί που προκύπτουν στην πράξη από τις τουριστικές δραστηριότητες, επιβάλλουν την σταδιακή απεξάρτηση από τα συμβατικά, ρυπογόνα και ακριβά ορυκτά καύσιμα στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία στην ηλεκτροδότηση των νησιών μας.

Ως εκ τούτου, η αξιοποίηση του άφθονου δυναμικού Α.Π.Ε. που διαθέτουν τα νησιά μας, όπως του αιολικού δυναμικού, της ηλιακής ακτινοβολίας, της κυματικής ενέργειας και σε ορισμένα νησιά, όπως η Νίσυρος, του γεωθερμικού δυναμικού θα έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες.

Μεταξύ άλλων, η ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ θα:

– βοηθήσει τα νησιά μας να καταστούν ενεργειακά ανεξάρτητα και βιώσιμα,

– μειώσει την ρύπανση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των νησιωτών,

– μειώσει το ενεργειακό κόστος, ελαφραίνοντας τους λογαριασμούς των νοικοκυριών,

– τονώσει την ανάπτυξη, ανοίγοντας νέους ορίζοντες οικονομικής δραστηριότητας και «πράσινης» επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις απασχόλησης,

– συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, μέσω της αύξησης της προστιθέμενης αξίας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων.

Προκειμένου, όμως, να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μορφές καθαρής ενέργειας απαιτείται:

– σχεδιασμός στοχευμένων προγράμματων χρηματοδότησης και τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση πιλοτικών και ολοκληρωμένων έργων στα νησιά, που να λαμβάνουν υπόψη και να σέβονται το περιβάλλον και τα ευαίσθητα νησιωτικά μας οικοσυστήματα, καθώς και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

– απλοποίηση της γραφειοκρατίας και μείωση των σχετικών δαπανών,

– παροχή κινήτρων, μεταξύ άλλων φοροελαφρύνσεων, για την προσέλκυση επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα,

– προαγωγή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Αγοράς, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων και

φυσικά των ίδιων των πολιτών στην ανάπτυξη τοπικά βιώσιμων και ολοκληρωμένων ενεργειακών σχεδίων.

Όλοι μαζί θα πρέπει να αγωνιστούμε για την αξιοποίηση του σημαντικού αλλά σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτου ενεργειακού μας δυναμικού και να διαχειριστούμε με τον πλέον αποδοτικό και ολοκληρωμένο τρόπο τους φυσικούς πόρους, προκειμένου ως νησιώτες να έχουμε πρόσβαση σε ασφαλή, καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για τις μεγάλες προκλήσεις και τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τα νησιά μας, προκειμένου να επιτύχουμε την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών μας κοινωνιών.

Προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι η υιοθέτηση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων (μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050), με την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου