Ειδήσεις

Ντόρα προς την Κυβέρνηση: «Φτάνει πια το ψέμα και η κοροϊδία»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά από ζητήματα, προεξάρχουσας της συστηματικής επιβολής φορολογίας, της διαχείρισης του προσφυγικού αλλά και των διαπραγματεύσεων στο Σκοπιανό, άσκησε από την Ρόδο όπου βρέθηκε στο διήμερο που πέρασε, η πρώην υπουργός και Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κα Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, πλαισιωμένη από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Παύλο Μπακίρη και τον βουλευτή της Ν.Δ. και Τομεάρχη Τουρισμού κ. Μάνο Κόνσολα, αναφέρθηκε στις επαφές που πραγματοποίησε στην Ρόδο εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την κατάσταση του τομέα Υγείας (στο Νοσοκομείο Ρόδου) αλλά κυρίως για τα πλήγματα που δέχεται συστηματικά η επιχειρηματικότητα με την συνεχή φορολόγηση και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Την κα Μπακογιάννη καλωσόρισε στην ΠΝΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρη, ενώ ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Παύλος Μπακίρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη παρουσία στην Ρόδο στο διήμερο που πέρασε, τις επαφές που έγιναν αλλά και την ημερίδα στο ΕΒΕΔ.
«Ήταν ένα εξαιρετικό διήμερο για μένα. Αντλήσαμε από εδώ, από την Ρόδο, ιδέες, προτάσεις και δύναμη: ‘Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε’ που έλεγε και ο πατέρας μου!» είπε η κα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις επαφές που πραγματοποίησε με τους επιχειρηματίες, τους παραγωγικούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της, πρωτίστως για την ενημέρωση που είχε σχετικά με τα δρώμενα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Παρουσιάσαμε την πρόταση της Ν.Δ. για τη νησιωτική Ελλάδα. Μπορούμε να κάνουμε το μειονέκτημα, προτέρημα και να διεκδικήσουμε πόρους για τα νησιά. Η εικόνα πάντως στην Υγεία είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτική. Είναι αδιανόητη η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Ρόδου αλλά και στα νησιά που δεν έχουν γιατρούς. Η Υγεία, η Παιδεία και η Ασφάλεια δεν είναι διαπραγματεύσιμα για εμάς. Οι δικές μας προτάσεις για τις νησιωτικές περιοχές, θα έχουν σχέση με την νησιωτικότητα, τις ίσες ευκαιρίες και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν λόγω απόστασης» τόνισε, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. για τα νησιά του Αιγαίου, θα έχει επιτυχία και θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων. «Είμαστε φειδωλοί στις υποσχέσεις μας. Το ΠΔΕ, όπως είναι γνωστό, δεν έχει αξιοποιηθεί σωστά. Το έχει ‘πετσοκόψει’ η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια και δεν υπάρχει σοβαρή προσπάθεια για να έρθουν επενδύσεις», ανέφερε.

Η κα Μπακογιάννη μίλησε ακόμη για τον Τουρισμό, λέγοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να στοχεύσει στον ποιοτικό τουρισμό και στην αναβάθμιση του προϊόντος αυτού» και επικαλέστηκε την τοποθέτηση του ξενοδόχου κ. Κ. Κωνσταντινίδη στο ΕΒΕΔ που τόνισε «πόσο μεγάλη σημασία έχει το ανθρώπινο δυναμικό στην όλη προσπάθεια».
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το προσφυγικό και άλλα θέματα
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, η κα Μπακογιάννη δεν εμφανίσθηκε αισιόδοξη, λέγοντας:
«Με 50εκ. ευρώ…. Δεν γίνεται δουλειά. Ας μην ζούμε με αυταπάτες. Το σχεδίασαν με προχειρότητα. Αυτές είναι…. Συριζαίικες επιπολαιότητες! Εδώ το κόστος πνίγει τον κόσμο, η φορολογία πνίγει τις επιχειρήσεις και δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Με το να έρχεται εδώ ο πρωθυπουργός με φιέστες κ.λπ. δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Φτάνει πια το ψέμα και η κοροϊδία!!!»
Κληθείσα να σχολιάσει την κατάργηση του ΦΠΑ και αν η Ν.Δ. θα καταφέρει να τον επαναφέρει, ήταν κατηγορηματική: «Δεν μπορώ να σας το πω αυτό σήμερα. Θα φανεί στο πρόγραμμα της Ν.Δ. που θα καταθέσουμε. Να θυμάστε όμως, ότι είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι: η Ν.Δ. ως κυβέρνηση δεν πίστευε στην επιβολή της φορολογίας, ενώ ο Σύριζα πιστεύει στην φορολογία. Το σίγουρο είναι πως οι νησιώτες είναι σε δυσμενή θέση…»

Σχετικά με τον Φόρο Διανυκτέρευσης και την μείωση της φορολογίας σε εστίαση κ.λπ. παρέπεμψε στις χτεσινές επίσημες ανακοινώσεις του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ.
Ειδικά για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε τα εξής:
«Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα είναι εξαιρετικά αποτυχημένος. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και η Ν.Δ. το έχει επισημάνει επανειλημμένα –όχι για να κάνει απλά αντιπολίτευση. Εδώ και δύο χρόνια, δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες. Και από την άλλη, η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί ούτε τους μεν, ούτε τους δε. Η Ευρώπη, ξέρετε, δίνει κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά με κανόνες. Χωρίς κανόνες διαφάνειας, δεν δίδονται κονδύλια. Αν δεν υπάρχουν αποδείξεις για το πού πάνε τα λεφτά, αν δεν υπάρχουν π.χ. μεταφραστές, ιματισμός, τρόφιμα, γιατροί κ.ο.κ. δεν γίνεται τίποτα. Τα hot spots είναι σε κατάσταση τραγική. Και ενώ υπάρχουν 500εκ. ευρώ και…. ‘κάθονται’ η κυβέρνηση δεν τα διαχειρίζεται!»
Για το Σκοπιανό
Σε ερώτηση, τέλος για το Μακεδονικό ζήτημα και τις διαπραγματεύσεις η κα Μπακογιάννη ήταν κατηγορηματική: «Δεν μπορώ να το σχολιάσω, γιατί δεν έχω… ιδέα τι γίνεται. Θεωρώ ακραία προσβλητικό –για κάποιους από εμάς που έχουμε αγωνιστεί πολλά χρόνια για το Σκοπιανό- το γεγονός πως διαβάζουμε και πληροφορούμαστε συμφωνίες από τα Σκοπιανά ΜΜΕ για τις εξελίξεις ενώ η ελληνική πλευρά, δεν ενημερώνει κανέναν! Είναι αδιανόητο ο κ. Ζάεφ να ενημερώνει τον λαό του και ο ελληνικός λαός να μην έχει ιδέα από την κυβέρνηση για το τι γίνεται. Θα περιμένω την όποια ευαισθησία της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να ενημερωθεί και η αντιπολίτευση για να μπορώ να σας πω την γνώμη μου για την συμφωνία –η οποία δεν ξέρω αν υπάρχει. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα…», κατέληξε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Η τοποθέτηση των φορέων στην ημερίδα της Νέας Δημοκρατίας

Τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τόσο τον Τουρισμό, όσο και την επιχειρηματικότητα αλλά και την τοπική κοινωνία, τέθηκαν κατά την διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Οικονομία, Ανάπτυξη και Τουρισμός στην Ρόδο» που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου στο Επιμελητήριο.
Τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, που βρίσκεται στην Αθήνα εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κα Μαριέττα Παπαβασιλείου, που μίλησε για τον Τουρισμό, όπου το Νότιο Αιγαίου, έχει αναδειχθεί ‘πρωταθλητής’:
«Σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο, ένα από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για την οικονομία, την ανάπτυξη και τον τουρισμό, έννοιες άμεσα εξαρτώμενες η μία από την άλλη. Η περιφερειακή αρχή, η οποία, τα τελευταία χρόνια έχει ως στρατηγικό πλαίσιο δράσης την αντιμετώπιση του Νοτίου Αιγαίου ως Πρωταθλητή του ελληνικού τουρισμού, μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2016 και του 2017 που το κατέταξαν στην κορυφή, εργάζεται με διεθνείς προδιαγραφές, επενδύοντας μεγάλο ποσοστό πόρων, οικονομικών και ανθρώπινων, στον μοναδικό κλάδο της οικονομίας των νησιών που δίνει ελπίδα, αισιοδοξία, εισόδημα και θέσεις εργασίας.
Επενδύουμε στην συνεχή παρουσία της Περιφέρειας μας, όπου υπάρχει προοπτική διατήρησης ή απόκτησης μεριδίου αγοράς, όπου και όπως μπορούν τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων να παρουσιάσουν την ταυτότητα και τις δυνατότητες που δίνουν στον επισκέπτη τους και εγκαινιάζοντας και υλοποιώντας στην πράξη την ψηφιακή παρουσία των νησιών, της πλέον σύγχρονης και αποδοτικής οδού προβολής και προώθησης ενός προορισμού. Σημειώστε ότι ήδη από το 2016, ο τουρισμός του Νοτίου Αιγαίου, υπερέβη κάθε πρόβλεψη και κατέγραψε εντυπωσιακές πρωτιές σε όλους τους τουριστικούς δείκτες, ένα μόλις χρόνο μετά την κορύφωση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Χάρη στη διαχείριση της κρίσης που έγινε από πλευράς της περιφερειακής αρχής, το Νότιο Αιγαίο αναδείχθηκε πρωταθλητής του ελληνικού τουρισμού με την πρωτιά να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα τόσο των δράσεων που υλοποιήθηκαν, όσο και στην εμβέλεια και απήχηση της ψηφιακής μας καμπάνιας. Μέσα στο 2017 , συνεχίστηκε για δεύτερη διαδοχική χρονιά η εφαρμογή του τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Μarketing Greece. Ένα πλάνο δράσεων Τουρισμού, που τα νησιά της Περιφέρειας από μόνα τους δεν θα είχαν την δυνατότητα να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν, αλλά τα κατάφεραν κάτω από την «ομπρέλα» της Περιφέρειας. Και η προσπάθεια συνεχίζεται και το 2018 με εξαιρετικές πάντα επιδόσεις…
Ο Τουρισμός απαιτεί ομαδικό πνεύμα… Αυτή είναι η βασική μας αρχή και το αποδεικνύουμε έμπρακτα. Είναι ο μόνος κλάδος ο οποίος παρά το αντίξοο οικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον καταφέρνει να χαρίζει μία αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Δυστυχώς όμως, η υπερφορολόγηση καταφέρνει καίριο πλήγμα στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία, χαρίζοντας έτσι το προβάδισμα στον ανταγωνισμό. Παράλληλα, η απουσία οράματος και στρατηγικής σε εθνικό επίπεδο, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση την οποία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ο τουρισμός μας. Είναι καιρός να αντιμετωπιστεί ο τουρισμός με τη δέουσα σημασία, να εφαρμοστεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα αναδεικνύει τη δυναμική αυτού του τόσου νευραλγικού κλάδου της εθνικής μας οικονομίας. Προφανώς και απαιτούνται επενδύσεις, αλλά και η ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων, όπως διαβάσαμε στη συνέντευξή σας στον τοπικό τύπο. Απαιτείται προφανώς ένα υποστηρικτικό-σταθερό πλαίσιο για τις επενδύσεις. Απαιτείται συντονισμός, κοινή προσπάθεια για ένα κοινό στόχο. Η ΠΝΑΙ διαθέτοντας την τεχνογνωσία, την εμπειρία και κυρίως τη βούληση ώστε ανά πάσα στιγμή να στηρίξει μία τέτοια προσπάθεια»

Ο δήμαρχος Ρόδου
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η παρουσία σήμερα της κας Μπακογιάννη, του κ. Σταϊκούρα αλλά και του κ. Κόνσολα, είναι πολύ σημαντική αφού ο σχεδιασμός της Ν.Δ. ξεκινάει από τη νησιωτική Ελλάδα και την περιφέρεια, διότι είναι αυτή που δίνει πνοή στην οικονομία της Ελλάδας αφού το Αιγαίο είναι πολύ μεγαλύτερο από την υπόλοιπη στεριανή χώρα. Η τοποθέτησή σας έχει καλύψει τα θέματα που θέλουμε να δώσουμε βαρύτητα όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Ειδικά για τον ΦΠΑ, ήταν πραγματικά ένα μεγάλο τραύμα η αύξηση του –εμείς, ωστόσο ως ΠΕΔ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Όσον αφορά την Ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας, οι τρεις πυλώνες είναι ο τουρισμός, οι υποδομές και ο πρωτογενής τομέας (και η διασύνδεσή του με τον τουρισμό). Η Ρόδος και τα άλλα νησιά, μπορούν να αναπτύξουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Εάν γίνει η σωστή διασύνδεση θα έχουμε θέσεις εργασίας και τα προϊόντα μας θα προωθούνται. Όσον αφορά τις υποδομές, δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς αυτές. Η Ρόδος διατηρεί ρεκόρ σε 5στερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα –που αποδεικνύει τις δυνατότητες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όσα επιτεύχθηκαν στην μετα-πολιτευτική Ελλάδα οφείλονται στο ρίσκο των ανθρώπων που επένδυσαν εδώ. Ανάπτυξη δεν γίνεται όμως χωρίς κίνητρα. Θα θέσω και την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Επίσης, η προσέλκυση επενδυτών (εγχωρίων και ξένων) και χαίρομαι που θέσατε το ζήτημα των ΣΔΙΤ. Δυστυχώς, οι ιδεοληψίες δεν μας αφήνουν να προχωρήσουν οι επενδύσεις (όπως π.χ. η Μαρίνα). Όσον αφορά τα ξένα κεφάλαια, χρειάζονται ξεκάθαρο φορολογικό καθεστώς». Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξειδικευμένης εκπαίδευσης, στις Πηγές Καλλιθέας και στην αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας της Ρόδου.

Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΞΡ κ. Αντώνη Καμπουράκη ο οποίος τόνισε: «Θυμίζω πως εδώ στην Ρόδο είχε παρουσιαστεί το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. και ας ελπίσουμε να αποδειχτούμε το ίδιο… ‘γουρλήδες’! Η σημερινή ευκαιρία διαλόγου είναι μια άμεση αναγνώριση της σημασίας του ροδιακού Τουρισμού στην τοπική και εθνική οικονομία. Όπως κάνει το σύνολο του ελληνικού Τουρισμού εξάλλου, σε καιρούς δύσκολους για την πατρίδα μας. Το ό,τι στεκόμαστε όρθιοι και μπορούμε να κάνουμε το καθήκον μας είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς οι ξενοδόχοι είμαστε υπερήφανοι. Είμαστε περήφανοι που σας φιλοξενούμε εδώ διότι έχετε βαθιά γνώση του Τουρισμού και προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στον διάλογο που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και στην αγορά για να κινηθούμε μπροστά. Κι αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Χτυπάμε καμπανάκι γιατί εμείς μοχθούμε καθημερινά για να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας, τον ελληνικό Τουρισμό και να κάνουμε το καθήκον μας, συνεισφέροντας στην Οικονομία και στην κοινωνία. Ο Τουρισμός μπήκε μπροστά δημιουργώντας, εισοδήματα, δουλειές και δημόσια έσοδα. Δίνουμε δουλειά σε Ροδίτες, και δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Μπορούμε και πολλά περισσότερα όμως τα ξενοδοχεία είναι υπερ-φορολογημένα. Κινδυνεύει η βιωσιμότητά μας. Το κακό είναι διπλό. Κάθε ευρώ που χάνεται στο Πιθάρι των Δαναΐδων το στερούμε από τις επενδύσεις που θέλουμε να κάνουμε στις επιχειρήσεις μας χάνοντας οφέλη που θα διαχέονταν σε όλο το φάσμα της οικονομίας». Ο κ. Καμπουράκης μίλησε ακόμη για τον έντονο ανταγωνισμό –εσωτερικά και εξωτερικά, όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός με βραχυχρόνιες μισθώσεις, με το ‘Airbnb’ κ.λπ. την ίδια στιγμή που οι άλλες χώρες ανακάμπτουν, ενώ η Ελλάδα υστερεί σε χωροταξικό σχεδιασμό.
«Ο τουρισμός στηρίζει την οικονομία και στηρίζει το ΑΕΠ της χώρας ενώ συμβάλλει στην απασχόληση. Πιστεύουμε ότι θα τύχει της προσοχής και της υποστήριξης που πρέπει. Με λίγη βοήθεια μπορούμε να συμβάλουμε στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Καμπουράκης.

Ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση του κ. Κώστα Κωνσταντινίδη, αντιπροέδρου του ΣΕΤΕ και ξενοδόχου, ο οποίος μίλησε πολύ ανοιχτά για τα θέματα του Τουρισμού: «Ο Τουρισμός είναι ο στυλοβάτης της ανάπτυξης της χώρας. Ο Τουρισμός δεν είναι υπόθεση των επιχειρηματιών, είναι μια καθαρά λαϊκή δραστηριότητα που διαχέεται σε όλα τα στρώματα. Και η δύναμη των ελληνικών ξενοδοχείων είναι το προσωπικό μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ελληνικό είναι
το καλύτερο της Ευρώπης –με βαθμολογίες των ξένων» και υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. προσπάθησε να κάνει χωροταξικό σχεδιασμό αλλά απέτυχε λόγω του ό,τι έγιναν προσφυγές στο ΣτΕ. «Πρόσφατα υπεγράφη μια νέα μελέτη, ελπίζουμε να προχωρήσει. Οι σύγχρονοι επιχειρηματίες ζητούν νέα μυαλά, εξειδικευμένες και σύγχρονες ειδικότητες σε σχέση με άλλους τομείς.
Για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου έχουμε κάνει σχετική μελέτη και πρέπει να σας την παραδώσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι στηρίζεται σε 3 μήνες που συγκεντρώνει την κίνηση σε Κρήτη – Ρόδο – Κω» και μίλησε για τους νέους δασικούς χάρτες που ξαφνικά έγιναν ολόκληρες περιοχές και νησιά δάση, πράγμα για το οποίο ευθύνεται η νομοθεσία. Ο κ. Κωνσταντινίδης έκανε ακόμη αναφορά στα πολεοδομικά κίνητρα και ζήτησε απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας. Κλείνοντας είπε: «Εμείς ζητάμε ως επιχειρηματίες, να μην έχουμε το κράτος – εχθρό. Διότι βρίσκουν τους υγιείς επιχειρηματίες και προσπαθούν να τους… ‘αρμέξουν)!»

Ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης
Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Παναγιώτης Τοκούζης τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Τουρισμός, όπως όλοι γνωρίζουμε, αποτελεί τον βασικό κορμό της δραστηριότητας και της οικονομίας. Επηρεάζεται όμως από εξωγενείς παράγοντες. Αρκεί να δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία για να καταλάβει την σύγκριση με τον πρωτογενή τομέα». Ο κ. Τοκούζης έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ανάπτυξη του Τουρισμού στο νησί. Είπε ακόμη, ότι το 2005 δόθηκαν κίνητρα με επιδοτήσεις για αναβάθμιση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά όχι μόνον για δημιουργία νέων κλινών με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί αυθαίρετος ανταγωνισμός με τα τουριστικά καταλύματα. Ο κ. Τοκούζης, έκανε τέλος, αναφορά στα εκκρεμή έργα στο νησί, όπως η Μαρίνα καθώς και στην υπολειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ που κάποτε συνέβαλλε στην ανάπτυξη του Τουρισμού.

Άλλες τοποθετήσεις
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, είπε πως «μας κάλυψε πλήρως ο κ. Κωνσταντινίδης. Τουριστική ανάπτυξη, ποιότητα, επιμήκυνση αλλά χωρίς προσωπικό δεν αρκούν όλα αυτά. Χρειάζονται κι άλλες ειδικότητες. Ζητάμε την επαναλειτουργία των τουριστικών σχολών με οικοτροφεία» και μίλησε για την ανάγκη σε επάρκεια νερού και την βελτίωση του οδικού δικτύου.
Ο κ. Αντώνη Γιαννικουρής, μιλώντας ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ, αναφέρθηκε στις θέσεις και τους άξονες του ΤΕΕ προεξάρχοντος του τομέα της ανάπτυξης, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και των μεταφορών. «Ανάπτυξη χωρίς την στελέχωση των υπηρεσιών δεν μπορεί να υπάρξει. Και στους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του τουρισμού δεν πρέπει να ξεχνάμε την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος και του πολιτιστικού προϊόντος», είπε με αναφορές και στο χωροταξικό.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΟΕΕ κ. Κώστας Ζωγραφίδης, υπογράμμισε πως «Για να μιλάμε για ανάπτυξη, χρειάζονται κίνητρα και οικονομική σταθερότητα. Ειδάλλως δεν μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις. Πώς μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη με τόση μεγάλη φορολογία στα νησιά;» διερωτήθη και ζήτησε την σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, τις αναγκαίες αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα κίνητρα για επιχειρηματικότητα. «Ο τουρισμός έχει υπερ-φορολογηθεί. Έχει καταστεί ως μη ανταγωνιστικός γι αυτό και χρειάζονται αλλαγές» όπως είπε.
Κλείνοντας, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επέμεινε πως «Εμείς είμαστε φειδωλοί στις υποσχέσεις. Θα ήταν εύκολο να υποσχεθούμε μείωση συντελεστών, αλλά είπαμε λίγα και εύχομαι να κάνουμε περισσότερα» και μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις μέσω ΣΔΙΤ καθώς και η στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Για τον ΦΠΑ επανέλαβε ότι «ήταν επιλογή της τότε κυβέρνησης να μην τον καταργήσει, είναι επιλογή της σημερινής, να τον καταργήσει. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη με επενδύσεις, εξαγωγές και νέους τρόπους όπως η έρευνα και η παιδεία».
Τέλος, ο η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντινίδη λέγοντας «το σημαντικότερο κεφάλαιο στον Τουρισμό είναι το ανθρώπινο δυναμικό και σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε».

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου