Συνεντεύξεις

Ελ. Ράπτη: «Να τεθεί τέρμα στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση»

“Αυτά τα κρίσιμα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για τη δημοσιονομική επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στη σωστή τροχιά. Έγιναν βέβαια με πολλές θυσίες, ενδεχομένως και με αρκετές αδικίες για πολλές κοινωνικές ομάδες. Σήμερα όμως είμαστε αναμφίβολα σε μια καινούργια ημέρα”.

Στους αγώνες που έγιναν για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στη “δ”, η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ κ. Ελενα Ράπτη.

“Μετά από την απομόνωση ξαναβγήκαμε στις αγορές, τα σενάρια εξόδου από το ευρώ αποτελούν πλέον παρελθόν, η εμπιστοσύνη των ξένων επανέρχεται, το επενδυτικό κλίμα ανεβαίνει, φαίνεται να υπάρχει για πρώτη φορά προοπτική στην ελληνική οικονομία”, δηλώνει η κ. Ράπτη.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ευρωεκλογές, η κ. Ράπτη υπογραμμίζει:
“Οι ευρωεκλογές περιείχαν ένα πολιτικό μήνυμα για την κυβέρνηση, που αν κρίνω από τις πρώτες κιόλας κινήσεις της, το έχει διαβάσει προσεκτικά και θα την οδηγήσει, πιστεύω, σε αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας και με την επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη που είναι θεμέλιο για ένα καλύτερο μέλλον”.

Η βουλευτής Θεσσαλονίκης αναφέρεται και στην εκστρατεία «Ενα στα Πέντε» που σχετίζεται με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Η πραγματοποίηση της καμπάνιας ήταν άλλωστε ο λόγος που ήρθε στη Ρόδο.
Η συνέντευξη της κ. Ε. Ράπτη, αναλυτικά:

• Ποιος ήταν ο λόγος της επισκέψεώς σας στη Ρόδο και ποιο το νόημα της εκστρατείας «Ενα στα Πέντε»;
Σκοπός της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» είναι να τερματίσουμε την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, ένα φαινόμενο που έχει προσλάβει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις. Για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει σε εξέλιξη μια μεγάλη πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την αντιμετώπισή του, τόσο με νομοθετικές παρεμβάσεις όσο και με εκστρατείες ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι σήμερα έχουμε επισκεφτεί πάνω από 25 πόλεις και περισσότερους από 40 δήμους σε ολόκληρη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η Ρόδος, πραγματοποιώντας ομιλίες, τοποθετώντας υπαίθρια σταντ και μοιράζοντας το έντυπο ενημερωτικό υλικό του Συμβουλίου της Ευρώπης: το παιδικό παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων», με οδηγίες στους γονείς καθώς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοηθείας».

• Πότε κληθήκατε να αναλάβετε το ρόλο του συντονιστή της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» και τι σημαίνει αυτό για σας;
Ανέλαβα το συντονισμό της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης πριν περίπου ένα χρόνο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Μου τον ανέθεσε μέσα από τη θεσμική μου ιδιότητα προσωπικά η κα Ντόρα Μπακογιάννη, επικεφαλής της ελληνικής Αντιπροσωπείας, με σκοπό να συντονίσω το έργο αντιμετώπισης του φαινομένου στην Ελλάδα τόσο σε θεσμικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι για μένα μια τεράστια πρόκληση και ένας σκοπός ζωής. Και είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός πως μέχρι στιγμής η απήχηση της εκστρατείας στην ελληνική κοινωνία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

• Τι δείχνουν τα στοιχεία που έχετε για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα;
Οι αριθμοί είναι πολύ κοντά σε αυτούς της υπόλοιπης Ευρώπης. Σήμερα στην Ελλάδα με μικρή απόκλιση, 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι μια σκληρή αλήθεια που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα, με κοινό συντονισμό, θεσμικά και προσωπικά και με όλες μας τις δυνάμεις.

• Πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στα παιδιά τους οι γονείς προκειμένου να προλάβουν καταστάσεις και πώς θα πρέπει να προχωρούν όταν υποπτεύονται πως το παιδί τους έχει πέσει θύμα κακοποίησης;
Το έντυπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για γονείς, περιλαμβάνει απλές και πρακτικές οδηγίες για το πώς να μιλήσουν στο παιδί και πώς να το πλησιάσουν σε περίπτωση που έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.
Για παράδειγμα σε ένα τέτοιο περιστατικό οι γονείς θα πρέπει να διαβεβαιώσουν το παιδί ότι θα ασχοληθούν με το θέμα απευθυνόμενοι άμεσα σε έναν ειδικό που θα τους δώσει τις σωστές κατευθύνσεις. Να μην θυμώσουν με το παιδί. Να μην το κάνουν να νιώσει ότι φταίει ή ότι έκανε κάτι κακό. Να κουβεντιάσουν μαζί του ρωτώντας το τί έγινε, πότε έγινε και με ποιόν αλλά όχι γιατί. Διότι στο ερώτημα γιατί, το παιδί θα νιώσει συνένοχο, θα κλειστεί στον εαυτό του και δεν θα αποκαλύψει αυτό που του συμβαίνει.

• Τι είναι ο «Κανόνας των Εσωρούχων» και πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή του; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους γονείς για το συγκεκριμένο πρόβλημα ή διαπιστώνεται αδιαφορία;
Είναι ένας κανόνας που ουσιαστικά διδάσκει σε κάθε παιδί να μην επιτρέπει σε κανέναν να το αγγίζει στην περιοχή που βρίσκεται το εσώρουχο. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την ενημέρωση των γονιών γιατί είναι σημαντικό να εφοδιαστούν με τη σωστή επιχειρηματολογία που θα τους βοηθήσει να εξηγήσουν στο παιδί πότε ένα άγγιγμα είναι καλό και πότε κακό, πότε ένα μυστικό είναι καλό και πότε κακό, τι να προσέχουν στο περιβάλλον του παιδιού και πώς να ενεργήσουν σε περίπτωση που το παιδί τους έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Ξέρετε για κάποιους γονείς η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί ακόμη θέμα ταμπού. Για το λόγο αυτό είτε αποφεύγουν να το συζητούν θεωρώντας ότι δεν θα συμβεί ποτέ στο δικό τους παιδί, είτε όταν αντιληφθούν ένα περιστατικό νιώθουν την ανάγκη να το συγκαλύψουν ώστε να μην στιγματιστεί κοινωνικά το παιδί τους. Είναι μια ενστικτώδης αντίδραση, μια φοβία, που κρατά τα στόματα κλειστά με αποτέλεσμα να δυσκολεύει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των θυτών. Εκεί ακριβώς αποσκοπεί η δική μας προσπάθεια. Μιλάμε ανοιχτά για το θέμα ώστε να πάψει να αποτελεί ταμπού. Γιατί μόνο έτσι θα ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και θα μπορούν να αμυνθούν τα παιδιά απέναντι σε πιθανούς κινδύνους κακοποίησης. Παράλληλα θα είναι το οικογενειακό περιβάλλον ενήμερο ώστε να αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα παιδιά.

• Σε ποιους φορείς πρέπει να απευθύνονται οι γονείς όταν αντιλαμβάνοται πως υπάρχει πρόβλημα;
Με τη σκέψη μας ακριβώς σε αυτή την ερώτηση δημιουργήσαμε ένα πολύ χρηστικό έντυπο, τις «7 τηλεφωνικές γραμμές βοηθείας», ώστε τόσο το θύμα όσο και το άμεσο περιβάλλον του να γνωρίζουν πού να απευθυνθούν σε μια τέτοια περίπτωση. Πρόκειται για τις εξής τηλεφωνικές γραμμές:
Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS (Χαμόγελο του παιδιού) – 1056
Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας – 1107
Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων – (116-111)
Γραμμή βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ – 80011 80015
Γραμμή Μαζί για το Παιδί της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» – 11525
Γραμμή του Συνηγόρου του Πολίτη για παιδιά – 8001132000
Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) – 11012

• Πώς σχολιάζετε την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας; Πιστεύετε πως τώρα που τελείωσαν οι ευρωεκλογές θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις;
Δε νομίζω πως η επόμενη μέρα των εκλογών έχει μεταβάλει σημαντικά το πολιτικό σκηνικό. Σας θυμίζω πως ψηφίζαμε για την αυτοδιοίκηση και την Ευρώπη και άρα οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους με διαφορετικό τρόπο και προτεραιότητες. Παρόλα αυτά, οι ευρωεκλογές περιείχαν ένα πολιτικό μήνυμα για την κυβέρνηση που αν κρίνω από τις πρώτες κιόλας κινήσεις της το έχει διαβάσει προσεκτικά και θα την οδηγήσει πιστεύω σε αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας και με την επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη που είναι θεμέλιο για ένα καλύτερο μέλλον. Συνεπώς πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν κυρίως με την έννοια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και όχι με αυτή της πιθανής πολιτικής κρίσης.

• Θεωρείτε πως έγιναν βήματα προόδου για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της χώρας μας;
Νομίζω πως αυτά τα κρίσιμα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για τη δημοσιονομική επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στη σωστή τροχιά. Έγιναν βέβαια με πολλές θυσίες, ενδεχομένως και με αρκετές αδικίες για πολλές κοινωνικές ομάδες. Σήμερα όμως είμαστε αναμφίβολα σε μια καινούργια ημέρα. Μετά από την απομόνωση ξαναβγήκαμε στις αγορές, τα σενάρια εξόδου από το ευρώ αποτελούν πλέον παρελθόν, η εμπιστοσύνη των ξένων επανέρχεται, το επενδυτικό κλίμα ανεβαίνει, φαίνεται να υπάρχει για πρώτη φορά προοπτική στην ελληνική οικονομία. Ασφαλώς δεν τελείωσαν τα προβλήματα. Υπάρχει το μεγάλο χρέος της χώρας. Η υποχρέωση για την αναδιάρθρωση. Η συζήτηση για τη μείωση της φορολογίας. Το μεγαλύτερο από όλα, θέμα της ανεργίας. Όμως σίγουρα κάτι αλλάζει. Και αυτό είναι και ορατό και ικανό να δώσει μια νέα ώθηση στη χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου