Η Ρόδος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος. Ο 5ος Διεθνής μαραθώνιος της Ρόδου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Απριλίου με τεράστια επιτυχία αλλά και το δεύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα Beach taekwondo που έλαβε χώρα στο νησί μας στο διάστημα από 25 έως 28 Απριλίου, ενισχύουν τη φήμη του ως προορισμού μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.
Πρόκειται για ένα επίτευγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την οποία εμπιστεύονται πλέον διεθνή αθλητικά σωματεία και ενώσεις για την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων παγκόσμιας ακτινοβολίας. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες η αντιμεπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού & Πολιτισμού κα Μαριέτα Παπαβασιλείου μαζί με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο αθλητισμού, κ. Νίκο Νικολή, η ΠΝΑΙ, υλοποιεί τις υποσχέσεις της και έχει καταφέρει να χαρίσει νέες προοπτικές ανάπτυξης σε όλα της τα νησιά μέσα από τον αθλητισμό.
Συγκεκριμένα η κα Παπαβασιλείου ανέφερε: «Το 2014 υποσχεθήκαμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με όλα τα νησιά της θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο αθλητικό προορισμό. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η υπόσχεση αυτή, έγινε πραγματικότητα. Με τον 5ο Διεθνή Μαραθώνιο Ρόδου, απεδείχθη ότι η Περιφέρειά μας μπορεί να διοργανώσει και να υποστηρίξει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Μεγάλες αθλητικές ομοσπονδίες εμπιστεύονται την Περιφέρειά μας, μας αναγνωρίζουν ως ένα αξιόπιστο και έμπειρο συνεργάτη, με τον οποίο θέλουν να συμπράξουν για να διοργανώσουν από κοινού μεγάλους αγώνες.
Ενδεικτικά, αναφέρω ότι το 2017 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργάνωσε σε όλα τα νησιά συνολικά 4 παγκόσμια και 4 πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, 14 πανελλήνια πρωταθλήματα, 11 περιφερειακά πρωταθλήματα, 24 αναπτυξιακά τουρνουά για παιδιά, 10 διασυλλογικά πρωταθλήματα. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες και σημαντικότερες διοργανώσεις, είναι ο διεθνής μαραθώνιος Ρόδου, μία διοργάνωση η οποία κάθε χρόνο γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία. Πρόκειται για ένα αγώνα που έχει αγκαλιαστεί από αθλητές όχι μόνο σε τοπικό και πανελλήνιο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρωτάθλημα World Taekwondo-Beach Championships που θα προβάλει παγκοσμίως τη Ρόδο. Μάλιστα αυτού του είδους το πρωτάθλημα λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο το 2017!
Υπάρχουν πολλές αθλητικές διοργανώσεις στο καλεντάρι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως το παγκόσμιο πρωτάθλημα parkour στη Σαντορίνη, το Trimore Syros Triathlon, Authentic Big Blue στην Αμοργό. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις θέτουν τον προορισμό Νότιο Αιγαίο στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού ενδιαφέροντος και χαρίζουν νέες προοπτικές στα νησιά μας.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιεί όλα όσα υπόσχεται. Γι’ αυτό και τα διεθνή αθλητικά σωματεία και σύλλογοι θέλουν να συνεργάζονται μαζί μας».
Συνεχίζοντας, η κα Παπαβασιλείου ανέφερε ότι ένας από τους κύριους στόχους των αθλητικών event είναι η ενίσχυση του τουρισμού και σημείωσε ότι ο Μαραθώνιος της Ρόδου συγκεντρώνει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό συμμετοχών από το εξωτερικό μεταξύ των αγώνων που διοργανώνονται πανελλαδικά. Ο φετινός μαραθώνιος μάλιστα προσέλκυσε αθλητές από 38 διαφορετικές χώρες του κόσμου!
«Στόχος όλων των εκδηλώσεων, των αθλητικών αλλά και των πολιτιστικών, είναι η προβολή των νησιών μας και η ανάδειξη των ξεχωριστών τους πτυχών. Πάντα στοχεύουμε στην ενίσχυση του τουρισμού, μέσα από τις δράσεις που υλοποιούμε. Ζούμε από τον τουρισμό και πάντα έχουμε στο μυαλό μας την ενίσχυση αυτού του τόσου σημαντικού παραγωγικού κλάδου για την ενίσχυση της οικονομίας των νησιών μας. Στον Μαραθώνιο οι συμμετοχές έφτασαν στις 3.000 κατά προσέγγιση και θα μπορούσαν να είχαν φθάσει άνετα στις 4.000. Με τη λήξη της προθεσμίας σταματήσαμε όμως τις εγγραφές, καθώς δεν θα ήμασταν απόλυτα έτοιμοι για να διαχειριστούμε ένα τόσο μεγάλο νούμερο.
Καταφέραμε με την πραγματοποίηση σπουδαίων αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων στην αρχή και στο τέλος της σεζόν να θέσουμε τις βάσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και πιστεύω ότι χρόνο με το χρόνο θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Να αναφέρω ότι στο Μαραθώνιο συμμετείχαν δρομείς από 38 διαφορετικές χώρες. Οι περισσότεροι ξένοι αθλητές ήταν από την Αγγλία, έπονται οι Γερμανοί και στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Αμερικάνοι. Βλέπετε λοιπόν ότι έχουμε συμμετοχές αθλητών από τις βασικές τουριστικές αγορές, αλλά και από αγορές που προσπαθούμε να ανοίξουμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί λόγω του Μαραθωνίου επισκέφθηκαν τη Ρόδο άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν έλθει ποτέ ξανά στο παρελθόν.
Ο επόμενος στόχος είναι η υλοποίηση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά νεότερα θα ανακοινωθούν εν καιρώ.
Βέβαια χωρίς τους εθελοντές μας και χωρίς τους χορηγούς, τίποτε δεν θα μπορούσε να είχε γίνει. Επιτρέψτε μου να αναφέρω τους χορηγούς και τις εθελοντικές ομάδες που στηρίζουν τον Διεθνή Μαραθώνιο Ρόδου:
Χορηγοί:
Χρυσός χορηγός του Μαραθωνίου Ρόδου ήταν και φέτος η Adidas μέσω του τοπικού της καταστήματος Adidas Rhodes και ονομαστικός χορηγός του αγώνα των 5 χλμ. ο όμιλος Η Hotels collection. Αργυρός χορηγός ήταν ο ΔΕΔΔΗΕ και χορηγός εθελοντισμού τα Atrium Hotels. Χορηγός φιλοξενίας ήταν το Sheraton Hotel. Στη μεγάλη μας χορηγική οικογένεια είχαμε τη BLUE STAR FERRIES, την AEGEAN, την INTERWETTEN, το MITSIS GRAND HOTEL, την GARDEN OF PANTHENOLS, τον ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΩΔ/ΣΟΥ, το SEMIRAMIS HOTEL, τη ΒΑΠ ΚΟΥΓΙΟΣ, το RODOS PALACE, την ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΡΌΔΟΥ, το BEST WESTERN PLAZA HOTEL, την RED BULL, το πρακτορείο TRAVEL EXCHANGE, τον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΡΟΔΟΥ «ΑΟ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ», το PANE DI CAPO, τη ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ.
Εθελοντικές ομάδες
ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ ΡΟΔΟΥ, Ε.Ο.Π.Κ C.B ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΑΝΑΔΟΧΗ ΑΓΚΑΛΙΑ, ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ, ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ, RODOS CYCLING, C.RO.P ΛΕΣΧΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ, ΛΕΣΧΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΡΟΔΟΥ, ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΔΩΔ/ΣΟΥ & ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΥ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ, ΟΑΚ-ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ, ΕΚΑΒ, EUROMEDICA, ΤΡΟΧΑΙΑ ΡΟΔΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΡΟΔΟΥ «Ο ΔΙΓΕΝΗΣ», Χ.Ε.Ν. ΡΟΔΟΥ, ΕΘ.ΟΜ.Α.Κ ΣΑΛΑΚΟΥ, Γ.Α.Ο. TAE KWON DO ΡΟΔΟΥ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ».
Νίκος Νικολής
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος αθλητισμού κ. Νίκος Νικολής είπε ότι πλέον τα μικρά και ανούσια πανηγύρια έλαβαν τέλος και στη θέση τους πήραν οι μεγάλοι διεθνείς, αγώνες. Με στοχευμένο τρόπο και με μεθοδική και συγκροτημένη δουλειά, η περιφερειακή αρχή αξιοποιεί για πρώτη φορά στα χρονικά τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβουν οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις:
Αναλυτικότερα, ο κ. Νικολής είπε τα εξής: «Όλες οι παγκόσμιες ομοσπονδίες εμπιστεύονται την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως τον κύριο συνδιοργανωτή των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Αυτό ήταν ένα δύσκολο επίτευγμα. Εάν σκεφτείτε ότι η Περιφέρειά μας ήταν ανύπαρκτη στις προηγούμενες θητείες. Έπρεπε συνεπώς να οικοδομήσουμε μία στενή σχέση με ισχυρούς ανθρώπους από το μηδέν. Αυτό προϋποθέτει στοχευμένες ενέργειες από ικανούς ανθρώπους. Μία πανδαισία αθλητικών διοργανώσεων σε όλα τα νησιά μας, όπως το World Taekwondo Beach Championships, οι ποδηλατικοί αγώνες της UCI που διεξήχθησαν σε Ρόδο και Κω και βέβαια ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου, χάρισαν στο Νότιο Αιγαίο μία εξέχουσα θέση στο παγκόσμιο αθλητικό χάρτη.
Δεν κλέβουμε δημοσιότητα από κανένα υποδεέστερο γεγονός. Χτίζουμε τα δικά μας μεγάλα επιτεύγματα. Ο μοναδικός αγώνας που δίνουμε, είναι να ξεπερνούμε κάθε φορά τον εαυτό μας. Τα μικρά και ανούσια πανηγύρια έλαβαν τέλος και στη θέση τους πήραν οι μεγάλοι διεθνείς, αγώνες. Όλες αυτές οι διοργανώσεις ήρθαν στη Ρόδο για δεύτερη και τρίτη φορά. Πλέον, οι διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες μας αναζητούν. Έχουμε σχεδιασμό, είμαστε έμπειροι και πανέτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε μεγάλο γεγονός. Με σχέδιο, συνέπεια, όραμα, σκληρή δουλειά και χρηματοδότηση τα καταφέραμε. Το τέλμα είναι παρελθόν για τα νησιά μας. Σημειώστε ότι με όλες αυτές τις σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις κινείται η τοπική οικονομία, δουλεύουν τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις εστίασης, τα ταξί και πολλά άλλα επαγγέλματα.
Ο πήχης είναι ο καλός μας εαυτός, δεν είναι η μιζέρια. Ο γίγαντας που λέγεται Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επιτέλους ξύπνησε και μαζί του ξύπνησαν και οι δυνατότητες των νησιών μας και η συνέχεια προδιαγράφεται λαμπρή».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ