Ατάκτως Ερριμμένα

Σαν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας

Τελικά το περίφημο «πείραμα της Ρόδου» από τους Ολλανδούς δεν είναι το μοναδικό. Το τελευταίο διάστημα η Ολλανδία διεξάγει διάφορα πειράματα, όπως διοργάνωση πάρτι, μουσικού φεστιβάλ κ.ά., προκειμένου να δουν σε συνθήκες πραγματικής ζωής τον τρόπο και την ένταση της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού. Οι «δοκιμαστικές διακοπές» που διοργανώθηκαν ήταν  το επόμενο βήμα. Όπως διαβάζουμε στο  ρεπορτάζ του Αιμίλιου Χαρμπή στην «Καθημερινής της 09.03.2021:

¨Είχε προηγηθεί ένα εκτονωτικό πείραμα, υπό τη σκέπη μάλιστα της κυβέρνησης της χώρας: σε ένα χώρο που διαμορφώθηκε σε κανονικό μουσικό κλαμπ, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι διασκέδασαν επί τέσσερις ώρες, υπό τους ήχους χορευτικής μουσικής από γνωστούς dj της (ούτως ή άλλως) περιβόητης ολλανδικής σκηνής. Τα 1.300 άτομα χωρίστηκαν σε έξι ισοπληθείς «φούσκες», καθεμιά με διαφορετικούς κανόνες: στην πρώτη από αυτές όλοι έπρεπε να φορούν συνεχώς μάσκα, όμως μπορούσαν να επιλέξουν πού θα στέκονταν. Στη δεύτερη, ίσχυε επιπλέον η απόσταση του 1,5 μέτρου, ενώ σε μια τρίτη η μάσκα ήταν απαραίτητη μόνον αν κάποιος κινούνταν μέσα στο πλήθος. Στην τελευταία ομάδα, δεν υπήρχαν μάσκες ούτε κάποιος άλλος περιορισμός – αγνό κλάμπινγκ δηλαδή από τα παλιά. Σε ορισμένους, μάλιστα, δόθηκε να πιουν κι ένα φωσφοριζέ ποτό, συνοδευόμενο από την ενθάρρυνση να τραγουδούν δυνατά και να φωνάζουν ενώ χορεύουν, ώστε να ερευνηθεί η διασπορά του σάλιου στην ατμόσφαιρα…Ολα αυτά με στόχο οι ειδικοί να συλλέξουν στοιχεία, σε πραγματικές συνθήκες, για τη συμπεριφορά των ανθρώπων και τις συνέπειές της, έτσι ώστε να πάρουν αποφάσεις για την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων στον κλάδο της νυχτερινής δια-σκέδασης. Δεν είναι όμως μόνο τα κλαμπ και τα μπαρ. Εδώ και μερικές εβδομάδες, η ολλανδική κυβέρνηση διεξάγει ανάλογα «πειράματα», όπως ένα επιχειρηματικό συνέδριο με την παρουσία 500 ατόμων, ένα νούμερο καμπαρέ με παρόμοια προσέλευση ή ένας αγώνας ποδοσφαίρου με 1.200 φωνασκούντες φιλάθλους. Για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί ακόμη δύο μουσικά φεστιβάλ σε ανοιχτούς χώρους και μια ποπ συναυλία.”

Και ναι μεν η Ολλανδία μπορεί να κάνει πειράματα σαν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, το θέμα είναι εάν εμείς θέλουμε να γίνουμε μέρος αυτής. Υ.Γ. Πάντως, οι Ροδίτες  αν κρίνει κανείς από τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα δεν ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου