Ειδήσεις

Το πρόβλημα των ρομά κυριάρχησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που προβλέπει την μίσθωση κατοικιών για την στέγαση των τσιγγάνων.

Η απομάκρυνση των τσιγγάνων από τον καταυλισμό  στην περιοχή  «Κορακόνερο» αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης τόσο  στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου προχθές το βράδυ όσο και στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου  χθες το πρωί.
Τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στη συνεδρίαση  του δημοτικού συμβουλίου παρακολούθησε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος μαζί με τους  συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες.
Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να συζητηθεί το θέμα παρουσία και του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου χωρίς  σχετική εισήγηση προκάλεσε την αντίδραση των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας.
«Αυτό  το  θέμα απαιτεί  αρετή και τόλμη. Πρέπει να λυθεί. Θα  αντιδράσουν κάποιοι συμπολίτες  μας.  Εμείς έχουμε υποχρέωση να λάβουμε  απόφαση. Αν αποφύγουμε αυτή την ευθύνη δεν ξέρω ποιος είναι ο ρόλος μας.   Ο κόσμος ρωτάει αν θα μεταστεγαστούν οι Ρομά.   Η Κτηματική Υπηρεσία μου ζήτησε προθεσμία επτά ημερών για να υποδείξει μια θέση», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Η πρόταση περιλαμβάνει τη σύσταση φορέα  υλοποίησης.  Το  συντονιστικό όργανο  θα έχει επαφή με τα αρμόδια όργανα στην Αθήνα.  Πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία για κάθε τσιγγάνο. Για  τη στέγαση χρειάζεται    άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για τη μίσθωση κατοικιών σε όλη την έκταση του νησιού. Αυτό θα φέρει πιο γρήγορα αποτέλεσμα.  Διαφορετικά θα φτιάξουμε ένα γκέτο αλλού», εξήγησε ο κ. Γιώργος  Υψηλάντης.
«Με την πρόταση  αυτή στρίβειν δια του αρραβώνος δηλαδή…», ανταπάντησε ο δήμαρχος κ.  Φώτης Χατζηδιάκος.
«Λύση του προβλήματος μπορεί να υπάρξει και χωρίς μεταφορά του προβλήματος σε άλλη περιοχή.  Να μην  εξετάσουμε   το  θέμα  με άξονα την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Κανείς δεν συμφωνεί να μείνουν οι τσιγγάνοι  στο  “Κορακόνερο”. Βασικός άξονας είναι  να φύγουν από εκεί αλλά να λυθεί και το πρόβλημα.  Δεν μπορώ να περιμένω να έρθει ο περιφερειάρχης. Μπορεί να το θέσει σε διαφορετική βάση το ζήτημα», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κ. Τάκης Πότσος, που απεχώρησε από τη συνεδρίαση πολύ πριν αφιχθεί ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Ο  δήμαρχος γνώριζε πως θα έρθει ο περιφερειάρχης στη συνεδρίαση. Είναι δυνατό να μην υπάρχει  μια εισήγηση;   Για ποιό λόγο δεν έγινε αυτό;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χ. Χατζηευθυμίου.
«Δεν έχω αντίρρηση να συνεδριάσουμε και αύριο για το  θέμα», παρενέβη ο κ. Γιώργος  Υψηλάντης.
«Μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαίνουμε. Ήμουν σαφής.  Συνομιλείτε με τους κατοίκους κ. Υψηλάντη, τους παίρνετε τηλέφωνο  για να γυρίσουν πίσω. Αυτό δεν σας τιμά», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εξοργίζοντας τον κ.  Υψηλάντη που του ζήτησε να ανακαλέσει.
Τη συζήτηση  για τη μεταφορά των τσιγγάνων παρακολούθησε  και αντιπροσωπεία κατοίκων  από την περιοχή Τσαΐρι.
Το θέμα συζητήθηκε σε κλίμα ηρεμίας όταν αφίχθη ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Στόχος είναι η ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία μέσω της εγκατάστασής τους  σε οικίες.  Για ένα διάστημα  θα επιδοτηθεί η μίσθωση των σπιτιών. Για τη μετεγκατάσταση τους να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχει και ενδιάμεσο στάδιο. Αποκλείστηκε να μείνουν στην περιοχή “Κορακόνερο”. Αν  αργήσει η χρηματοδότηση για την καταβολή των  ενοικίων θα  βρούμε τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα και θα πληρώσουμε εμείς. Αν χρειαστεί, στον όποιο χώρο καθορίσετε,  μέχρι να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις,  θα  γίνουν άμεσα εργασίες.  Και αυτές θα  τις χρηματοδοτήσουμε. Όταν καθόμαστε ώριμα και συζητάμε ακόμη και αν υπάρχει η έννοια  του πολιτικού κόστους προχωράμε   ενωμένοι και θα ξεπερνάμε αυτά που στο παρελθόν μας κράτησαν πίσω», τόνισε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Αυτό που ενοχλεί την κοινωνία δεν είναι ο καταυλισμός αλλά η παραβατικότητα. Όποτε έγινε έλεγχος διαπιστώθηκαν αδικήματα. Αυτή την ανοχή δεν τη δέχεται ο κόσμος.  Δεν μπορεί να μεταφέρουμε τον καταυλισμό σε άλλο χώρο. Αν το κάνουμε θα νομιμοποιήσουμε μια αυθαίρετη κατάληψη. Να ενοικιαστούν διαμερίσματα σε  δημοτικές ενότητες του νησιού για να διασκορπιστούν οι τσιγγάνοι. Μόνο έτσι δεν θα υπάρχουν γκέτο. Αν τους αφήσουμε όλους μαζί θα υπάρχει παραβατικότητα», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χ Χατζηευθυμίου.
«Δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί επειδή μας έθεσαν το ζήτημα της  αιρεσιμότητας  του ΕΣΠΑ. Εμείς από την αρχή ζητήσαμε να ληφθούν αποφάσεις. Το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας  έχει πληρότητα. Εμείς καταθέσαμε  συγκεκριμένη πρόταση και θέλουμε να λήξει η παράτυπη παραμονή των τσιγγάνων στο καρνάγιο. Η καλύτερη  λύση είναι η μίσθωση κατοικιών. Η κοινωνία θέλει να φύγουν από  το «Κορακόνερο» οι τσιγγάνοι. Είναι και  υποχρέωση του κράτους να συμβάλει σε αυτό», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης.
«Είναι μεγάλο το  θέμα.  Αν αφορά 40 οικογένειες μπορούν να φιλοξενηθούν  σε οικίες. Να υπάρξει πρόνοια για τα παιδιά.  Ο κώδικας  Δήμων λέει ότι  μπορούμε να τους εγκαταστήσουμε σε κάποιο  χώρο», δήλωσε εκ μέρους της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ο κ. Στέργος Στάγκας.  «Το πρόβλημα μας  ταλανίζει πολλά χρόνια. Είχαμε λάβει απόφαση. Δεν εγκρίθηκαν  τότε τα  δάνεια γιατί ο δήμος δεν μπορούσε  να δώσει βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας. Αργότερα κατεδαφίστηκαν ορισμένα παραπήγματα. Κακώς δεν έπεσαν όλα. Όπου  και αν  πάνε οι Ρομά  κάποιοι θα ενοχληθούν.  Η έκταση που έχουν εντοπίσει οι ίδιοι είναι η πιο κατάλληλη. Εύχομαι το σχέδιο της Περιφέρειας να  πετύχει.  Για αυτούς που δεν θα θελήσουν να εγκατασταθούν σε οικίες να βρούμε ένα χώρο για να μείνουν.  Ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας μου ζήτησε πίστωση χρόνου ολίγων ημερών για να  μου προτείνει μια θέση. Θα συζητηθεί το θέμα ξανά στο δημοτικό συμβούλιο για να λάβουμε απόφαση», δήλωσε ο  δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως από σήμερα 1η Απριλίου θα ξεκινήσουν και πάλι από το αρμόδιο κλιμάκιο εντατικοί έλεγχοι στο λιμάνι για την αποτροπή εισόδου των τσιγγάνων που  έρχονται στη Ρόδο για να πωλήσουν διάφορα είδη χωρίς  να διαθέτουν άδειες.
«Εκπροσωπώ  2. 500 κατοίκους. Έχω τις υπογραφές τους  στη διάθεσή σας.   Είμαι ευτυχής γιατί φαίνεται να υπάρχει  ομοφωνία στην επίλυση του θέματος. Η μίσθωση κατοικιών για τους τσιγγάνους μας βρίσκει σύμφωνους.   Για την προσωρινή εγκατάσταση είμαστε κάθετα αντίθετοι.   Σας  ζητούμε  να απαλείψετε από το εισηγητικό σας   τη 297η κτηματολογική μερίδα.  Αν  περιληφθεί  θα  πολεμήσουμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του αναπτυξιακού και πολιτιστικού Συλλόγου  Σγουρού – Τσαΐρι  Αγ. Βαρβάρας κ. Παναγιώτης Δαλιάνης. Το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας για τους ρομά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε η έκθεση εσόδων εξόδων  του  Δ’ τριμήνου  για τον έλεγχο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του  Δήμου  για το έτος 2014
«Από τον περασμένο  Σεπτέμβριο υπήρξε ραγδαία αύξηση εσόδων.  Και στα   ΠΟΕ διπλασιάστηκε το ποσοστό. Σε συνεννόηση με το δήμαρχο  θα καλέσουμε τους αρχηγούς των παρατάξεων για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ρευστότητας. Εμείς είμαστε  έτοιμοι  και διαθέτουμε  κοστολογημένες προτάσεις. Όλη η δημοτική αρχή έχει καταλάβει το πρόβλημα. Προσπαθούμε αυτός ο δήμος να σταθεί στα πόδια του. Δεν θέλουμε  να  κινδυνεύσει. Θα  απευθυνθούμε σε υπουργεία  για να αναπληρώσουμε το χαμένο  ΔΗΦΟΔΩ  με μέτρα που θα προτείνουμε», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης.
Εγκρίθηκε επίσης μετά από εισήγηση του προέδρου της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Τσίκκη η μείωση των τιμολογίων του νερού για τα ΑΜΕΑ.
Μετά από παρέμβαση  του κ. Στέργου  Στάγκα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ δήλωσε πως υπάρχει πρόθεση να μειωθούν κάποια από τα τέλη ύδρευσης για τις δημοτικές ενότητες  Ρόδου  και  Ιαλυσού.
«Είναι στις προθέσεις της εταιρείας να μειώσει  το κόστος σε αυτές τις ενότητες. Θα πρέπει να προγραμματίσουμε  να κοστολογήσουμε και σύντομα να επανέλθουμε με πιο δίκαιη τιμολογιακή πολιτική.  Τα ΑΜΕΑ για να τύχουν μειώσεων θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 18.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι είναι 1500 άτομα. Βάλαμε όριο 75 κυβικά ανά μετρητή δηλαδή 850 λίτρα την ημέρα.  Το κόστος θα είναι 40.000 για την επιχείρηση», δήλωσε ο κ. Τσίκκης.
Την συζήτηση του θέματος παρακολούθησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ κ. Μ. Ζηδιανάκης. Εριδες προκάλεσαν στη συνεδρίαση οι εργασίες ασφαλτοστρώσεων σε Δ.Ε. του νησιού, καθώς δημοτικοί σύμβουλοι θεώρησαν ότι κάποιοι κάτοικοι αντιμετωπίζονται επιλεκτικά.
Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στις “Κάτω Πέτρες” εξήγγειλε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Δ. Κωνσταντίνου.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣτΕ για τις παραλίες και στις ενέργειες που γίνονται για να είναι όλα έτοιμα καθώς τον Απρίλιο αναμένονται στη Ρόδο χιλιάδες Αυστριακοί συνταξιούχοι που θα μείνουν σε ξενοδοχεία που λειτουργούν στο Φαληράκι και την Ιξιά.
Ο  κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην άφιξη στη Ρόδο στελεχών του ΔΕΔΔΗΕ για την κατασκευή του δικτύου διανομής ρεύματος.
«Θα  συνεννοηθούμε με τη ΔΕΔΔΗΕ  πότε θα έρθουν  ξανά στη Ρόδο. Μετρήσεις έγιναν και τον περασμένο Οκτώβριο», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος που αναφέρθυηκε και στη λειτουργία της νέας Μαρίνας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου