Ειδήσεις

Τέλος εποχής για τη ΔΕΗ – Χωρίζεται στα δύο και το 30% πωλείται σε ιδιώτες

Αργά το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» ή αλλιώς «Τη Νέα Καθετοποιημένη Εταιρία Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Η νέα εταιρεία θα προέλθει από τη ΔΕΗ ΑΕ, με την τελευταία να μεταβιβάζει ποσοστό 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, με τα αντίστοιχα δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις και με αναλογικό ποσοστό της πελατειακής βάσης.

Σύμφωνα και με όσα ανέφερε το νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση, η νέα εταιρεία θα προικοδοτηθεί με συνολικά έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζόμενους, αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή περίπου 1,8 – 2 δισ. ευρώ τζίρο.

Η μικρή ΔΕΗ θα αποτελέσει αρχικά 100% θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ και στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταβιβαστεί το σύνολο των μετοχών της νέας εταιρείας στο πλαίσιο ανοικτού, διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Η δημιουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης συνάδει με το ευρωπαϊκό ζητούμενο για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού, ιδίως στο πλαίσιο του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου».

Η δραστηριότητα της νέας εταιρείας εκτείνεται σε όλους τους κλάδους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ενδεικτικώς, στους κλάδους παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη μικρή ΔΕΗ θα εισφερθούν οι παρακάτω μονάδες:

Μονάδες με καύσιμο λιγνίτη

(i) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600MW

(ii) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330MW

(β) άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW

Δικαιώματα της ΔΕΗ επί λιγνιτικών παραχωρήσεων
του ορυχείου Αμυνταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς
του ορυχείου Κλειδιού
του ορυχείου Λόφων Μελίτης
των ορυχείων Κομνηνών Ι & ΙΙ
του ορυχείου Βεύη
Υδροηλεκτρικές μονάδες

η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW
η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW
η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW
η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW
η μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW
μονάδες φυσικού αερίου και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
(iefimerida)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου