Τοπικές Ειδήσεις

Μετά τις 15 Απριλίου θα ανοίξει η Κοιλάδα των Πεταλούδων

Μετά τις 15 Απριλίου 2023, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της στο κοινό και βεβαίως, για να υποδεχθεί τους ξένους επισκέπτες μας, η Κοιλάδα των Πεταλούδων.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς την «δ» ο εντεταλμένος ειδικός σύμβουλος της ΔΕΡΜ ΑΕ για την Κοιλάδα των Πεταλούδων κ. Αντώνης Αρφαράς, για τους πρώτους μήνες θα έχει εισιτήριο της τάξης των 3 ευρώ, το οποίο και αργότερα, θα ανέβει. «Πέρσι, η τουριστική σεζόν έκλεισε με πολύ θετικό πρόσημο για την Κοιλάδα. Εμείς, κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών και τώρα πρόσφατα (επειδή το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες) κάναμε διάφορες παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις, όπου σημειώθηκαν μικρές ζημιές. Είναι αλήθεια ότι το 2022, η Κοιλάδα των Πεταλούδων, υπερέβη κατά πολύ τα νούμερα επισκεψιμότητας σε σχέση με το 2019. Καθημερινά δεχόμασταν περίπου 2.000 -2.500 επισκέπτες (την περίοδο αιχμής) που έρχονταν με 40 τουριστικά πούλμαν! Υπήρχαν σημεία, με ταμεία για τους επισκέπτες αλλά και αυτόματοι πωλητές για εισιτήρια. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως δεν είχαμε σοβαρά προβλήματα παρά τον τεράστιο όγκο των επισκεπτών που δεχόμασταν, ενώ τα τρία πάρκινγκ εξυπηρέτησαν επαρκώς τον κόσμο.
Αυτό που εξετάζουμε από τώρα και στο εξής, είναι η βιωσιμότητα της Κοιλάδας, με σημείο αιχμής την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του σπάνιου είδους της πεταλούδας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζουμε την περίπτωση να υπάρξει προσβασιμότητα και από άλλη πλευρά, αφού δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, καθώς, ο όγκος των επισκεπτών με τα τουριστικά πούλμαν και τα οχήματα, επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον (με τα καυσαέρια και τους θορύβους) και δημιουργείται πρόβλημα στην επιβίωση αλλά και στην αναπαραγωγή των πεταλούδων. Υπάρχει και σχετική μελέτη την οποία θα εξετάσουμε.
Άλλο θέμα που πρέπει να δρομολογηθεί είναι το νερό στην Κοιλάδα όπου κατά μήκος, υπάρχουν περίπου δέκα μικρά φράγματα από την εποχή της Ιταλοκρατίας, ύψους 8 μέτρων, μήκους 25 μέτρων και πλάτους 2,5 μέτρων, τα οποία έχουν καλυφθεί από τις προσχώσεις. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποσύρουμε τα χώματα ώστε να δημιουργήσουμε δέκα αποταμιευτήρες νερού που θα βοηθήσουν πολύ στην ροή του. Οι Ιταλοί που τα είχαν κατασκευάσει (επί Ιταλοκρατίας) το έκαναν με στόχο να λειτουργούν σαν μικρές λίμνες, που εμπλούτιζαν τον υπόγειο ορίζοντα με νερό! Κι αυτό εμείς πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Αυτό που μας προβληματίζει είναι η επιβίωση και η αναπαραγωγή του σπάνιου είδους της πεταλούδας (Panaxia Quadripunctaria). Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε την ανανέωση και τον εμπλουτισμό του δέντρου Liquidambar Orientalis ή Ζητιά, που προσελκύει τις πεταλούδες. Πρέπει να βρούμε νέα φυτά για να δώσουμε περισσότερη ζωντάνια. Θα το περιλάβουμε στην μελέτη για να βοηθήσουμε στην αναπαραγωγή της πεταλούδας».
Χτες, επειδή σημειώθηκαν πτώσεις δένδρων, από τους σφοδρούς ανέμους μετέβησαν εκεί συνεργεία για την αποκατάστασή τους.
Όπως είναι γνωστό, η Κοιλάδα των Πεταλούδων αποτελεί ένα φυσικό καταφύγιο κι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού εδώ και δεκαετίες. Αυτός ο επίγειος βιότοπος προσφέρει ένα μαγευτικό τοπίο, πυκνή βλάστηση, εκπληκτικές ξύλινες γέφυρες, πλακόστρωτα μονοπάτια, μικρές λίμνες, ατελείωτους καταρράκτες, γαλήνια ατμόσφαιρα και μια μαγική εμπειρία για όλους τους επισκέπτες του. Είναι ένα μοναδικό μέρος, καθώς υπάρχει ένα δάσος γεμάτο δέντρα Liquidambar Orientalis ή Ζητιά. Μιας και αυτό το είδος δέντρου συναντάται σε λίγα μέρη στην Ευρώπη, καθιστά το πάρκο αυτό έναν από τους μοναδικούς βιοτόπους στην Ευρώπη, στον οποίο ευδοκιμούν αυτά τα δέντρα.
Επιπλέον, φιλοξενεί το υπέροχο είδος πεταλούδας, που ονομάζεται Panaxia Quadripunctaria.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου