Σε πολύ υψηλούς τόνους ανάμεσα στον κ. Αντώνη Καμπουράκη και στον προκάτοχό του κ. Φώτη Χατζηδιάκο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Κατ’ αρχήν εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η ικανοποίηση για τις εξελίξεις με τους εργαζόμενους στην ΔΕΥΑΡ, που επιστρέφουν προσωρινά στις εργασίες τους, από την προσεχή Τρίτη: «Το θέμα είναι ροδίτικο. Πέρα από το θέμα της νομιμότητας οι άνθρωποι αυτοί είναι απαραίτητοι για την ΔΕΥΑΡ», ανέφερε ο δήμαρχος.
Στην συνεδρίαση παρέστη και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ
Με σκληρή γλώσσα και πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ο τέως δήμαρχος κ. Φ.Χατζηδιάκος απάντησε στον κ. Καμπουράκη και σε σχόλιο του γραφείου Τύπου, ξεκαθαρίζοντας πως: «Η περίοδος χάριτος έλαβε τέλος». Αναλυτικότερα, δήλωσε:
Κύριε δήμαρχε,
Πέρασαν ήδη 9 μήνες από την επομένη των εκλογών, όταν μας παραγγείλατε «τα μολύβια κάτω»! και 6 μήνες από τότε που αναλάβατε «τυπικά» την ευθύνη αυτού του τόπου, γιατί ουσιαστικά δεν φαίνεται να την έχετε αναλάβει ακόμη.
Υποσχεθήκατε προεκλογικά νέο ύφος, νέο ήθος… για να λάμψει η Ρόδος, γι’ αυτό αφήσαμε να περάσει «η περίοδος χάριτος», μέχρι να αρχίσετε να υλοποιείτε το πρόγραμμά σας.
Όμως, όπως φάνηκε όχι μόνο δεν έχετε σχέδιο, όχι μόνο δεν ξεκινάτε νέα έργα, αλλά ακυρώνετε επιλεκτικά τα περισσότερα από αυτά που είχαμε δρομολογήσει. Καθυστερείτε ακόμη και να υπογράψετε έτοιμες συμβάσεις που είναι πάνω στο γραφείο σας, εδώ και τρεις μήνες. Τι περιμένετε; Να τις ελέγξει πρώτα ο νομικός σας σύμβουλος ή να βρείτε τρόπο ακύρωσης, επειδή τις προγραμμάτισε, και δημοπράτησε η προηγούμενη δημοτική αρχή;
Κύριε Καμπουράκη,
Ο δήμαρχος σύμφωνα με το νόμο, ήταν, είναι και θα είναι ο εντολοδόχος και ο εκτελεστής των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος δεν είναι ούτε ο πρόεδρος ανώνυμης ξενοδοχειακής εταιρείας, ούτε μάνατζερ επιχειρήσεων, όπως συνηθίσατε και όπως γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Πολύ περισσότερο, ο δήμαρχος δεν λειτουργεί με το «αποφασίζομεν και διατάζομεν».
Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σ’ άλλες εποχές. Δεν γνωρίζω αν εσείς τις ασπάζεστε, όμως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
κ. δήμαρχε,
Πριν αναλάβετε προσφερθήκαμε καλοπροαίρετα να σας ενημερώσουμε για τα θέματα του Δήμου μα εσείς αρνηθήκατε, «γιατί τα γνωρίζατε όλα». Επί 6 μήνες, διαπιστώνοντας την άγνοια και την απειρία σας, δεν ασκήσαμε κριτική, ελπίζοντας ότι θα εργαστείτε για το καλό αυτού του τόπου, ανεχόμενοι τις αστοχίες σας, ακόμη και την εξωθεσμική σας λειτουργία στο Δήμο.
-Ανεχθήκαμε την χειραγώγηση της πλειοψηφίας των δημοτικών υπαλλήλων, τις μετακινήσεις, και την απαξιωτική σας συμπεριφορά προς αυτούς, αφού από φόβο και μόνο, ούτε ο σύλλογός τους αντιδρούσε.
-Ανεχθήκαμε την ανεξέλεγκτη σπατάλη των πόρων του Δήμου που με κόπο και μόχθο εξοικονομήσαμε, για να προσφέρετε «άρτον και θεάματα» σε γιορτές και εκδηλώσεις.
-Ανεχθήκαμε τις απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, αφού καταργήθηκε ο προληπτικός έλεγχος.
Όμως η περίοδος χάριτος τελείωσε.
Δεν έχετε δικαίωμα να αγνοείτε αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου όπως αυτές:
1) για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη, και να μιλάτε «για σχεδιασμό από μηδενικής βάσης».
2) για την αξιοποίηση, ανακατασκευή και μίσθωση του συνόλου των καταστημάτων της Νέας Αγοράς, όπως είχε δεχθεί και ο συλλογός τους, και εσείς μιλάτε για αποσπασματικές και πελατειακές παρεμβάσεις.
3) για την εφαρμογή της μονοδρόμησης της κυκλοφορίας περιμετρικά της Μεσαιωνικής Πόλης, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και εσείς να νοιάζεστε μόνο και να επισπεύδετε την διπλοδρόμηση της οδού Παπανικολάου, επειδή εξυπηρετεί ορισμένα παραλιακά ξενοδοχεία.
4) για την ανέγερση 11 νέων σχολικών μονάδων και 2 κλειστών γυμναστηρίων (Αρχαγγέλου και Αφάντου) και της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.
Εμείς δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη η δουλειά και ο κόπος μιας δύσκολης πενταετίας. Και ναι μεν έχετε μια επίπλαστη πλειοψηφία, όμως τα θέματα αυτά είστε υποχρεωμένος να τα προχωρήσετε, άλλως να τα φέρετε στο δημοτικό συμβούλιο και να δώσετε εξηγήσεις γιατί δεν προχωρούν.
Ζητούμε λοιπόν να μας εξηγήσετε
1) Αν συμφωνεί η υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη με την άποψή σας, περί σχεδιασμού «από μηδενικής βάσης» της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη. Γιατί το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού μιλάει για «επικαιροποίηση της υπάρχουσας πρότασης», που έχουν εγκρίνει ήδη το δημοτικό συμβούλιο, η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. και το Τ.Α.Π.Α.
Τόση προσπάθεια θα πάει για ακόμη μια φορά στο καλάθι των αχρήστων, επειδή την είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη δημοτική αρχή; Θα συνεχίσετε και εσείς την καταστροφική πολεμική σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου;
2) Τι συμβαίνει με τη Ροδιακή Έπαυλη και έγινε διακοπή εργασιών; Κάναμε τόσους αγώνες, ασκήσαμε πίεση σε κυβερνήσεις για να παραχωρηθεί το ακίνητο στο Δήμο. Βρήκαμε χρηματοδότηση, επικαιροποιήσαμε μελέτες, δημοπρατήσαμε και σας τα παραδώσαμε όλα έτοιμα. Πέρασαν τρεις μήνες για να υπογράψετε την σύμβαση, διά χειρός του αναπληρωτή σας και άλλοι τρεις μήνες χωρίς να μετακινήσετε την βιβλιοθήκη. Όμως ήταν τόσο εύκολο να μεταφερθεί προσωρινά στο Ροδίνι, όπως εμείς σχεδιάζαμε. Αφήστε που και το Ροδίνι μετά τη δική μας ανάπλαση το αφήσατε να ρημάξει.
3) Τι προβλέπει το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψατε με τον κ. Αυγενάκη; Για ποιο κλειστό γυμναστήριο Αρχαγγέλου μιλάτε; Γι αυτό που είναι ενταγμένο στο ΣΔΙΤ σχολικών κτηρίων, τα οποία δεν προχωράτε επειδή είναι δική μας επιτυχία;
4) Γιατί δεν υπογράφετε τις έτοιμες συμβάσεις, που είναι πάνω στο γραφείο σας τρεις μήνες, για τις ασφαλτοστρώσεις στα Κοσκινού, για τη συντήρηση δημοτικών κτηρίων και σχολικών κτηρίων; Επειδή είναι έργα και δημοπρατήσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής;
5) Γιατί μιλάτε «για ωρολογιακή βόμβα στα οικονομικά του Δήμου»; Δεν σας έφθασαν τα 46 εκατομμύρια ευρώ που σας αφήσαμε στο ταμείο;
Και τολμάτε να μιλάτε για «κόπρο του Αυγεία»; Εσείς;
Που επαίρεστε για τις 35 νέες παιδικές χαρές, την επισκευή του Δημαρχείου, το σύστημα ασφαλείας στο λιμάνι, τα πεζοδρόμια της πόλης, την επέκταση του ξυλοπεζόδρομου και τόσα άλλα, δικά μας έργα; Που οι αντιδήμαρχοί σας προβάλλουν στο Fαcebook τις ασφαλτοστρώσεις που δημοπρατήσαμε εμείς, ως έργα δικά σας; και κάποιοι σύμβουλοί σας και τοπικοί πρόεδροι που εκλέχτηκαν με την παράταξή σας, καμαρώνουν και φωτογραφίζονται κάτω από τις λάμπες των led, που εσείς πολεμάτε;
Αυτό είναι «η κόπρος του Αυγεία»;
Τέλος, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη δήλωση του γραφείου σας, «περί υποκόσμου». Στην νομική επιστήμη-αν το θυμάστε- «υπόκοσμος, είναι ο κόσμος της νύκτας». Εγώ κ. Καμπουράκη μια ολόκληρη ζωή, από τις 6 το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ, δουλεύω και περπατώ φανερά στο Φως. Άλλοι κινούνται μέσα στην νύκτα και προφανώς είναι αυτοί που γνωρίζουν και τις πρακτικές του υποκόσμου.
Και όπως δήλωσα προχθές και θα το επαναλάβω και εδώ με παρρησία: «Βλέποντας εδώ και 6 μήνες ορισμένες πρακτικές, κατάλαβα πως λειτουργεί κι ο υπόκοσμος».
Πιστεύω να καταλάβατε κι εσείς γιατί η περίοδος χάριτος, έλαβε τέλος.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Σε επίσης σκληρή γλώσσα απάντησε ο κ. Καμπουράκης λέγοντας: «Εχω σημαντικότερα πράγματα να κάνω από το να κρίνω τον Φώτη Χατζηδιάκο. Όσον αφορά στην Ροδιακή Έπαυλη είναι πονεμένη ιστορία. Δεν δικαιούστε να πιστεύετε ότι έχετε σχέση με αυτό. Η μόνη σχέση είναι ότι στις 28.8.19, τρεις μέρες πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, η Δ/νση Μεσ. Πόλης κάλεσε τον εργολάβο να φέρει εγγυητική επιστολή που δέσμευσε την δημοτική αρχή. Άκουσα ότι με παρρησία σχεδιάσατε, αφήσατε, κληροδοτήσατε μια μελέτη. Ας γίνει κατανοητό ότι έχω σημαντικότερα πράγματα να κάνω από το να σχολιάζω τα όνειρα τα οποία δεν επετεύχθησαν… Εμένα, ξέρετε, ούτε μου αρέσει να βγάζω selfies!
Πρέπει να σταματήσουν οι μονόλογοι. Καταντήσατε την πόλη να μην έχει πρόσωπο στην θάλασσα! Έχετε καταστρέψει το νησί!!! Το καταντήσατε οικογενειακή υπόθεση και τολμάτε να μιλάτε επί προσωπικού;» ανέφερε απαντώντας σε πολύ υψηλούς τόνους (ίσως ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Καμπουράκης ανέβασε τόσο πολύ τον τόνο της φωνής του). Ο κ. Καμπουράκης, είπε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο κυκλοφοριακό, στις θέσεις πάρκινγκ και σε άλλα ‘καυτά’ ζητήματα της πόλης με τον κ. Χατζηδιάκο να μιλάει επίσης σε υψηλό τόνο, καλώντας τον δήμαρχο να του πει τι εννοεί με την λέξη ‘υπόκοσμος’ που χρησιμοποίησε σε γραπτή του δήλωση.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Μεγάλη συζήτηση έγινε και για το θέμα του κορωνοϊού, όπου ο κ. Δημήτρης Κρητικός ξεκαθάρισε πως «Ήταν λάθος να μην γίνουν τα Καρναβάλια. Μπορεί να μεταδοθεί παντού –ακόμη και στα γήπεδα. Προτείνω να γίνει ένα συντονιστικό όργανο από φορείς και ΜΜΕ που θα ενημερώνει τι γίνεται στην Ρόδο». Στην παραίνεση του κ. Κρητικού συμφώνησαν άπαντες, προεξάρχοντος του κ. Αλ. Κολιάδη (ΔΟΠΑΡ) που είπε ότι πράγματι ήταν λάθος να ακυρωθούν τα καρναβάλια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ
ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΟ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του κ. Καμπουράκη ότι τις κάμερες, τις βρήκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο από το… 2013! «Κάποιος με θεωρεί ‘ματάκια’… ίσως δεν γνωρίζει ότι αυτές υπάρχουν από το 2013. Εμένα, μου έκαναν διάρρηξη στο σπίτι μου και μου πήραν τα πάντα Μεγάλη Παρασκευή 2013 –κυρίως τις προσωπικές μου αναμνήσεις…», ανέφερε. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στην υπόθεση με την πρόσληψη γιατρού για τους εργαζόμενους (για την οποία, ενώ είχε γίνει διαγωνισμός, απέβη άγονος τρεις φορές και επιλέχθηκε ο κ. Π. Μπακίρης) και δεσμεύτηκε ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν γιατρό και μέσα προστασίας. Το χειριστήκαμε με σοβαρότητα και νομιμότητα», είπε.

Ο ΒΑΣ. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Στην τοποθέτησή του ο κ. Βασ. Υψηλάντης, υπογράμμισε πως «η παρουσία μου είναι να σημειώσω έμπρακτα την συμπαράστασή μου στην πόλη μας από την θέση στην οποία βρίσκομαι. Θεωρώ ότι πολλά από αυτά που τέθηκαν ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η ΔΕΥΑΡ. Βρεθήκαμε στην Βουλή και συζητήσαμε για το θέμα. Υπάρχουν θέματα που μας αγγίζουν και να επισημάνω ότι υπάρχουν θεματικές που πρέπει να ενεργοποιήσουν ανακλαστικά για να φέρει η δημοτική αρχή εις πέρας την αποστολή της.
Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει να ελεγχθούν οι δομές όπου απαιτείται για να καλύψουν το θέμα το κορωνοϊού. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει προετοιμασία άρτια».

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ LED
Συζήτηση έγινε και για την τοποθέτηση λαμπτήρων LED όπου προέκυψε ότι 6.500 λάμπες των 250 watt ‘αναζητούνται’!
«Τα LED τα έχει ανάγκη ο Ροδίτης. Σε 26 εκ. ευρώ δεν μπορούσαν να περιληφθούν 1600 λάμπες μέσα στην Μεσαιωνική Πόλη; Μην ανοίγουμε θέματα που είναι τόσο πολύπλοκα…», είπε ο δήμαρχος.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
«Το πόσο σημαντικό είναι να πάρεις μια απόφαση με το όποιο κόστος αποδεικνύεται από το δυσάρεστο νέο, ότι η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο η ΙΤΒ Βερολίνου, ακυρώθηκε! Αναφορικά με μια ‘δικομανία’ υπάρχει (γενικώς) από κάποιους που λένε ότι είναι στην ενεργό πολιτική, λέω ότι εγώ δεν έχω κάνει ποτέ μήνυση ούτε σε εφημερίδα ούτε σε δημοσιογράφο. Από την στιγμή που αποφασίζεις να κατέβεις στην πολιτική, η ζωή σου δεν είναι προσωπικό μυστικό. Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Χατζηδιάκος μαζί με τον κ. Κουρουρνά και τον κ. Μαχαιρίδη παραπέμφθηκαν στην Δικαιοσύνη για το ό,τι πνίγηκαν άνθρωποι στον ποταμό της Κρεμαστής. Ελπίζω κι εύχομαι να αθωωθεί ο πρ. δήμαρχος. Γι αυτό βάλαμε φύλαξη στην ιρλανδική διάβαση στο Χαράκι, γι αυτό τον λόγο και προβλέψαμε το χρηματικό ποσόν». Αποκάλυψε ακόμη ότι ο ΔΟΠΑΡ. Από το 2014 δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισμό – απολογισμό (!) ενώ τα τέσσερα μουσεία που έχει ο Δήμος Ρόδου στην αρμοδιότητά του, παρουσίασαν μόλις… 6.000 εισπράξεις τον χρόνο!!!
Για τα Ιδρύματα Υποτροφιών ο δήμαρχος χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα λέγοντας: «Πρέπει να ισχύσουν τα νόμιμα στο Ίδρυμα Υποτροφιών Δωδεκανήσου. Το Ίδρυμα Υποτροφιών θα έπρεπε να ντρέπεται διότι λειτουργεί 40 χρόνια, και δίνει χρήματα που τα προσφέρει το ΕΒΕΔ (!!!)». Επιπλέον, μίλησε για την «ΗΦΑΙΣΤΟ» που είναι μια εταιρεία του Δήμου όπου στην διάδοχη κατάσταση ήταν ο κ. Νικ. Μόσχος ο οποίος –δυστυχώς- δεν έχει φορολογική ενημερότητα. Πρέπει να προσέχουμε τις συμπεριφορές μας. Το δ.σ. πρέπει να εκπέμψει το μήνυμα ότι η Ρόδος ‘λάμπει’ και από τις συμπεριφορές μας. Δεν πρέπει να δίνει λόγο ο κ. Μόσχος, επειδή δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΡΟΔΩΝ Α.Ε. (όπου έχει πάει ο βαφτιστικός μου). Ωστόσο τρία χρόνια ήταν η εκκαθάριση και τον έχετε…. εννιά! Στον ‘Ήφαιστο’ και στην ΡΟΔΩΝ Α.Ε. θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και πληρώνουμε αυτά που χρωστάμε. Ακροβατώ. Αν ο δικός μου βαφτιστικός είναι στην ΡΟΔΩΝ Α.Ε. αλλά του κ. Φ. Χατζηδιάκου, ο κουμπάρος έχει κατάσχει από λογαριασμό του Δήμου Ρόδου, το 2019, ποσό 80.000 ευρώ (!) χωρίς να έχει γίνει καταγραφή και επιπλέον ο κουμπάρος με τον βαφτιστικό έρχεται να κατάσχει άλλες 29.000 ευρώ! Το 2005, 2006 και το 2007, ο Δήμος Πεταλούδων λένε ότι πήρε κάμερες, φωτοτυπικά, εξοπλισμό… ίσως και ‘Πλέι Στέισον’. Τα ανακαλύπτει κάποιος εργαζόμενος στον Δήμο Πεταλούδων κι έρχονται να τα ζητήσουν τώρα. Να τα πληρώσουμε. Όμως πρέπει να πληρωθεί ο κ. Μακρής –του οποίου η ΡΟΔΩΝ Α.Ε. του είχε τάξει 9.000 ευρώ με μεταχρονολογημένη επιταγή, έμεινε ακάλυπτη…»
Ο δήμαρχος πρότεινε να απαλλαγεί ο κ. Μόσχος από την «ΗΦΑΙΣΤΟ» και να βγει ο Δ.Ρόδου από το Ίδρυμα Περδικάκη και να το αφήσουν να λειτουργήσει όπως πρέπει.
Τέλος, όσον αφορά την πρόσληψη αστυνομικού είπε: «Είναι δυνατόν να κατηγορεί τέως τον νυν γι αυτό; Να προσλάβω ιδιώτη δηλαδή; ΟΚ το καταλαβαίνω…»
Συζήτηση έγινε και για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ για την οποία είπε ότι ο Δ.Ρόδου στηρίζει τις προσπάθειες για την λειτουργία της, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε με θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ένα σχόλιο στο Σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον Φ. Xατζηδιάκο και στον Aντ. Kαμπουράκη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου!

  1. Avatar Ο/Η Spyros λέει:

    Μαλιστα ..χαρηκανε οι αρχοντες που τα βυσματα επεστρεψαν στον ξ1σταρχ1δ1σμο τους..
    το 1/3 δημοτικων υπαλληλων ειναι για σουταρισμα..αυτο για αρχη ,κι επειτα ξεσκαρταρισμα απο πανω προς τα κατω,το τι σαβουρα καθεται σε θεσεις προισταμενων δεν περιγραφεται,αμορφωτοι δυσκινητοι ανεπαρκεις .αλλα με μπαρμπα απ τ αφαντου, τυχαιο αυτο..αν στραβωσει οπως φαινεται η σεζον θα χουμε xxx δωρεαν οχι μονο εκει μεσα αλλα οπου τους βρισκει ο κοσμος το γιαουρτι θα ναι το λιγοτερο..

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ