Ρεπορτάζ

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει προσλάβει η διάβρωση των ακτών

Δεν λέει να βρεθεί λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την διάβρωση των ακτών και με σημείο αιχμής την παραλία της Κρεμαστής και την παραλία της Σορωνής. Το θέμα απασχόλησε για πολλοστή φορά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, με τον πρόεδρό του κ. Μιχάλη Χριστοδούλου να δηλώνει ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις λόγω της δυσκολίας στην φύση των μελετών.
«Στις 29 Ιουνίου 2018, είχαμε καταθέσει μια πρόταση σχετικά με την διάβρωση των ακτών και την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου και σημείο αιχμής, την παραλία της Κρεμαστής και την παραλία της Σορωνής. Η πρώτη πρόταση είχε να κάνει μόνο με την υλοποίηση του έργου, και η δεύτερη με τη μελέτη και την κατασκευή. Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ ενώ απομένει μόνον η σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οριστικής μελέτης του έργου, προκειμένου να δοθεί το ‘πράσινο φως’ ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Θεωρήσαμε σκόπιμο με απόφαση του δημάρχου Ρόδου, να ετοιμαστούμε καθώς στις αρχές Φεβρουαρίου, λάβαμε ένα έγγραφο από την Διαχειριστική Αρχή με το οποίο, μας ζητούσε να τεκμηριώσουμε κατά πόσο, το Λιμενικό Ταμείο έχει την αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου. Αυτά που ζητούν, όμως, προϋποθέτουν την ύπαρξη χάραξης της αιγιαλίτιδας ζώνης. Κι αυτό απαιτεί χερσαίες εγκαταστάσεις του Λ.Τ. που δεν υπάρχουν ούτε στην μία ούτε στην άλλη περιοχή. Ωστόσο προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες εργασίες με παρεμβάσεις στην Κρεμαστή. Ήρθα σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής κ. Βουτσίνο, για τις υπόλοιπες διαδικασίες. Υπάρχει μια καθυστέρηση, στις περιβαλλοντικές μελέτες» όπως είπε, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως θα βρεθούν οι πόροι και θα προχωρήσει η παρέμβαση.
Όπως έγραψε η «δ», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το 1973 μέχρι και σήμερα η θάλασσα έχει εισχωρήσει στη στεριά κατά 117 μέτρα (!) ενώ μόνο από το 2005 μέχρι το 2012, εισχώρησε κατά 17 μέτρα!
Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών στην δυτική πλευρά του νησιού στα τελευταία χρόνια έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, είχε το 2013 υποβάλει πρόταση για τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών, το οποίο άρχισε να γίνεται ιδιαιτέρως εμφανές στην Ρόδο, από το 1973.
«Έχουμε έτοιμη μελέτη ύψους 1,5εκ. ευρώ για την ανάπλαση της παραλίας Κρεμαστής (μήκους 2,5χλμ) και δεν μπορούμε να την υλοποιήσουμε, λόγω των καθυστερήσεων» είπε ο κ. Χριστοδούλου.

Η Περιφέρεια είχε υπογράψει για διπλασιασμό πόρων
Θυμίζουμε ότι με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, είχαν διπλασιαστεί οι διατιθέμενοι πόροι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2014 – 2020» για παρεμβάσεις που σκοπό έχουν την προστασία των ακτών από την διάβρωση.
Ο περιφερειάρχης υπέγραψε συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου 2018, την τροποποίηση της αρχικής πρόσκλησης, ο προϋπολογισμός της οποίας, ανερχόταν σε 1.500.000 ευρώ. Η νέα πρόσκληση είχε συνολικό προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.
Η απόφαση της περιφερειακής αρχής να διπλασιάσει το ποσό που διατίθεται μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, αποτελεί καίριας σημασίας παρέμβαση για την προστασία των ακτών των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, από το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο της διάβρωσης και τις σοβαρές επιπτώσεις του, σε επίπεδο όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικοοικονομικό.
Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης «Προστασία των ακτών της Περιφέρειας από τη διάβρωση», είναι: Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι Δήμοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η διάβρωση των ακτών
– Τα μέτρα που πρέπει
να ληφθούν
Η διάβρωση των ακτών, αν και συνιστά φυσικό φαινόμενο, επιταχύνεται από την ανθρώπινη παρέμβαση. Προκαλεί προβλήματα στις παράκτιες υποδομές και περιουσίες, εγκυμονώντας παράλληλα σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των παραλιακών δρόμων, των οικημάτων, αλλά και των ανθρώπων που προσεγγίζουν την ακτή, με συνέπεια σημαντικό κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν εν γένει, εξαιτίας της υποβάθμισης των παραλιών και των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων.
Για τους λόγους αυτούς είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της διάβρωσης ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες στο περιβαλλοντικό και οικονομικό περιβάλλον των διαφόρων περιοχών της Περιφέρειας.
Η δράση αφορά στην υλοποίηση ήπιων έργων προστασίας ή και αναστροφής των φαινομένων διάβρωσης σε παραλίες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική.
Ενδεικτικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν είναι:
-Εφαρμογή μεθόδων τεχνητής συμπλήρωσης της παραλίας
-Τεχνικά έργα συγκράτησης υλικού ή εγκλωβισμού της άμμου και ελαχιστοποίησης των απωλειών, όπως κατασκευή κυματοθραυστών ή προβόλων ή τοποθέτηση ογκολίθων θωράκισης.
-Στις προτεινόμενες δράσεις μπορεί να περιλαμβάνεται η εκπόνηση των οριστικών μελετών των τεχνικών έργων, στις περιπτώσεις που αυτές δεν έχουν εκπονηθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου