Τοπικές Ειδήσεις

Η Τουρκία «τεστάρει» την Ελλάδα «παίζοντας με τα νεύρα μας»!

Την τακτική των μικρών, καθημερινών προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία, με κινήσεις έμμεσης αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, αποφεύγοντας όμως ενέργειες που θα ανάγκαζαν την Ελλάδα να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της με κίνδυνο θερμού επεισοδίου.
Με σχεδιασμό και μεθοδικότητα η Αγκυρα συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας αμηχανία στην Αθήνα, όπου πολιτική και στρατιωτική ηγεσία προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των τουρκικών ενεργειών, ώστε να μην υποχρεωθούν να αναλάβουν δράση που θα περιέπλεκε την κατάσταση και θα ανέβαζε επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στην περιοχή.
Η κυβέρνηση έχει μιλήσει για «κόκκινες γραμμές». Δυσκολεύεται όμως να αποφασίσει αν και πότε κάποια ενέργεια της Τουρκίας συνιστά παραβίαση αυτού του έσχατου ορίου ανοχής, που θα υποχρέωνε την ελληνική πλευρά να αντιδράσει δυναμικά.

“Πρόβα” μελλοντικών
ενεργειών
Σ’ αυτή την αμήχανη θέση βρέθηκε πάλι χθες, μετά την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis γύρω στις 6 το πρωί, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Αν και επανειλημμένα ο Ερντογάν και οι υπουργοί του είχαν προαναγγείλει μια τέτοια κίνηση, τα πολιτικοστρατιωτικά επιτελεία στην Αθήνα δεν την ανέμεναν άμεσα. Τώρα εκτιμούν ότι η πρόκληση αυτή είναι ένας “πόλεμος νεύρων” στο πλαίσιο των καθημερινών “υβριδικών απειλών”, αλλά και μία κίνηση τεσταρίσματος ελληνικών αντιδράσεων, ενόψει μελλοντικών ενεργειών σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ως έμμεσο μήνυμα προθέσεων της τουρκικής πλευράς ερμηνεύεται το γεγονός ότι η νέα προκλητική ενέργεια πραγματοποιείται στην επέτειο της τραγωδίας των Ιμίων.
Το τουρκικό πλοίο εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και νοτιανατολικά της Κρήτης, προερχόμενο από την κυπριακή, όπου έκανε παρανόμως έρευνες κοντά στο σημείο που συναντώνται η ελληνική με την κυπριακή και την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.
Από την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κοντά του βρίσκεται η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς του Πολεμικού Ναυτικού που ήταν ελλιμενισμένη στην Κάρπαθο.

Φταίει ο… καιρός;
Αμήχανη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Γνωστοποίησε το συμβάν, όμως με διαρροές προσπάθησε να το υποβαθμίσει, αποδίδοντάς το σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον επισήμανε ότι το ερευνητικό σκάφος δεν συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και ότι δεν πόντισε καλώδια για έρευνες,
Όμως, από τις καταγραφές των σχετικών μετεωρολογικών ιστότοπων προκύπτει ότι είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός περί δυσμενών καιρικών συνθηκών. Στην περιοχή επικρατούσε ηλιοφάνεια, με ανέμους 2-4 μποφώρ), γεγονός που επιβεβαίωναν κάτοικοι των Δωδεκανήσου με τηλεφωνήματά τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς, που μετέδιδαν τη σχετική είδηση
Επίσης εντύπωση προκαλεί η ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ στην οποία αναφέρεται το FIR και όχι η υφαλοκρηπίδα: “Το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ”, αναφέρει το σχετικό κείμενο..

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR».
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».

Φίλης: Η Τουρκία «τεστάρει» την Ελλάδα
Βάσιμο θεωρεί το σενάριο να «τεστάρει» η Τουρκία την ελληνική αντίδραση στέλνοντας το ερευνητικό πλοίο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ο διεθνολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως ανέφερε υπάρχουν πληροφορίες ότι στο παρασκήνιο γίνονται επιχειρήσεις αποκλιμάκωσης αλλά θα φανεί στο μέλλον αν απλά η Τουρκία δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Ελλάδας και την άμυνά της.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι αν η Τουρκία ήθελε να κάνει σοβαρή πρόκληση, το πλοίο θα πήγαινε με συνοδεία.
Τέλος, τόνισε πως η αντίδραση της χώρας μας ήταν πολύ σωστή.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX, που δέσμευε περιοχή νότια της Κρήτης (τώρα βρίσκεται δυτικότερα) και συγκεκριμένα στην περιοχή που επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Σε παραμέτρους προσβολής του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis εισήλθε
η ελληνική φρεγάτα
«Νικηφόρος Φωκάς»

Γράφει ο
Πάνος Σπαγόπουλος
Σε παραμέτρους βολής πυραύλων επιφανείας RGM-84 Harpoon κατά του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, εισήλθε η φρεγάτα κλάσης «S» «Νικηφόρος Φωκάς» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κάπου 120 ναυτικά μίλια νότια-νοτιοανατολικά του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζου), όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο pronews.gr.
Ανά πάσα ώρα και στιγμή δύο πύραυλοι του τύπου με συνολικό εκρηκτικό φορτίο 442 κιλά, μπορούν πλέον να πλήξουν το Oruc Reis, αν αυτό απαιτηθεί και δεν αποχωρήσει το τουρκικό πλοίο.
To τουρκικό ερευνητικό έχει εγκλωβιστεί από το ραντάρ ελέγχου πυρός της ελληνικής φρεγάτας, η οποία ξεκίνησε να πλέει «πάση δυνάμει» κατά του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, περί την 01.00 τα ξημερώματα, μόλις διαπιστώθηκε ότι αυτό έχει λάβει πορεία δυτική και επρόκειτο να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η ελληνική φρεγάτα σε λίγο θα έχει «συμπαραστάτη» κι ένα υποβρύχιο του ΠΝ, το οποίο από την περιοχή της Μεγίστης, έλαβε διαταγές να κατευθυνθεί και αυτό προς συνάντηση του τουρκικού ερευνητικού, αλλά και των σκαφών επιφανείας και των υποβρυχίων που είναι βέβαιο ότι θα σπεύσουν σε προστασία του.
Αντίστοιχα πλοία και ένα υποβρύχιο του ελληνικού στόλου κατευθύνονται προς τις θαλάσσιες περιοχές του Νοτιοανατολικού Αιγαίου σε περίπτωση που χρειαστεί να ενισχύσουν οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής αμυντικής διάταξης.
Δύο ακόμα ελληνικά υποβρύχια πλέουν έξω από τους ναυστάθμους της Αλικαρνασσού και της Σμύρνης «δια παν ενδεχόμενο».
Γενικά, η ελληνική ποιοτική υπεροχή στα υποβρύχια με τα Type 214, είναι ένα στοιχείο στο οποίο ποντάρει ιδιαίτερα το ΓΕΕΘΑ και θα αξιοποιηθεί στο έπακρο.
Η 115 Π.Μ. της Κρήτης έχει τεθεί σε συναγερμό από την ώρα που έλαβε πορεία προς το Oruc Reis η φρεγάτα (F466) «Νικηφόρος Φωκάς». Τα F-16 Block 52+, καθώς και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου ΕΜP-145 Erieye, είναι έτοιμα να παράσχουν κάλυψη στην ελληνική φρεγάτα.
Το ελληνικό πλοίο αναμένεται να αποκτήσει στα επόμενα λεπτά και οπτική επαφή με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο προς το οποίο, αρχικά θα εκπέμψει ένα συγκεκριμένο σήμα, αν διαπιστωθεί ότι έχει ξεκινήσει οποιεσδήποτε ερευνητικές διαδικασίες. Αν δεν αποχωρήσει, θα βληθεί και θα καταβυθιστεί.
Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί «προς όλους τους ενδιαφερόμενους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου