Επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, απέστειλε η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Αννα Διαμαντοπούλου, ζητώντας τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για Grexit που είχε εκπονηθεί το καλοκαίρι του 2015. Η σχετική συζήτηση κατέστη, εκ νέου, επίκαιρη με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη, η οποίος νωρίτερα υποστήριξε ότι η συζήτηση για τη δραχμή δεν είναι ταμπού.

«Οι δηλώσεις Ξυδάκη – αναμενόμενες αλλά δεν ξέραμε από ποιόν και πότε – φέρνουν επισήμως στη δημόσια συζήτηση απόψεις και σκέψεις στελεχών του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ .Το δίλημμα δραχμή ή ευρώ θα φέρει διχασμό με εμφύλια πάθη σε μια χώρα που πρέπει επειγόντως να ενωθεί και να σταθεί στα πόδια της», αναφέρει στην επιστολή της η κα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ακόμη ότι «οι μεγαλύτερες επιτυχίες του προηγούμενου αιώνα απειλούνται με έγκλημα εθνικών διαστάσεων από ανθρώπους που δεν ξέρουν, δεν θέλουν και προφανώς δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο».

«Ως Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη ζήτησα με επιστολή από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη δημοσίευση του σχεδίου που έχει εκπονήσει ομάδα της Επιτροπής για τις επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Πρόκειται για ένα σχέδιο, που σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστη υπόψιν του Πρωθυπουργού τις δύσκολες ημέρες του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015», αναφέρει ακόμη και καταλήγει:

«Η επιστολή αυτή δίνεται στη δημοσιότητα μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Ξυδάκη. Νομίζω ότι είναι αδήριτη εθνική ανάγκη να δοθεί το σχέδιο επιπτώσεων που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δημοσιότητα, ώστε οι Έλληνες πολίτες να γνωρίζουν όλη την αλήθεια. Και τα ελληνικά κόμματα, όμως, πρέπει να το απαιτήσουν. Η δημοσίευση είναι εθνική υποχρέωση και εθνική ανάγκη. Τώρα πριν να είναι πολύ αργά».

Η επιστολή της κ. Διαμαντοπούλου προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής έχει ως εξής:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ