Συνεντεύξεις

Ο Γραμματέας ΠΑΣΚΕΔΙ για τις εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων

Συνέντευξη στο  Δαμιανό Αθανασίου

Στο καυτό θέμα των συνδρομών που καλούνται να καταβάλλουν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στις εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο απασχολεί εντόνως τον συγκεκριμένο κλάδο και στα Δωδεκάνησα, τοποθετείται σε συνέντευξη του στη «δημοκρατική» ο γραμματέας του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης κ. Ηλία Καλιώρας.
Αναλυτικά η συνέντευξη με τον γραμματέα ΠΑΣΚΕΔΙ κ. Ηλία Καλιώρα:
• Ποιος είναι ο σκοπός του ΠΑΣΚΕΔΙ και σε ποιόν βαθμό έχει δραστηριοποιηθεί στα Δωδεκάνησα και κυρίως στη Ρόδο;
To ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ (Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης) μετράει πλέον 12 χρόνια λειτουργίας και ιδρύθηκε με σκοπό να βρίσκεται στο πλευρό των  επαγγελματιών που ασχολούνται με τον κλάδο της εστίασης και διασκέδασης, έχοντας ως στόχο να προσφέρει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Υπηρετώντας με συνέπεια και αφοσίωση αυτό το σκοπό, έχουμε φτάσει σήμερα να αριθμούμε πάνω από 28.500 μέλη, σε πανελλήνιο επίπεδο, με τον αριθμό αυτό να είναι ολοένα αυξανόμενος.
To ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στα Δωδεκάνησα ενημερώνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα το Προεδρείο του τοπικού Σωματείου Εστίασης και Διασκέδασης Ρόδου και ειδικά τον κ. Κλούβα. Πρόσφατα, την ενημέρωση πάνω σε θέματα Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων των καταστηματαρχών της περιοχής σας, ανέλαβε ο συνεργάτης μας, Πέτρος Κώστογλου από την Κω.
• Ο ΠΑΣΚΕΔΙ έχει ξεκινήσει έναν πολυεπίπεδο αγώνα ενημέρωσης αλλά και ενώπιον των δικαστηρίων κατά της ΑΕΠΙ και της Gea Grammo. Ποιοι είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή και ποιο το μέχρι τώρα αποτέλεσμα των δικαστικών σας αγώνων;
Από το 2005 ο ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ. άρχισε να ενημερώνει τον κλάδο για επικίνδυνα συνδικαλιστικά ρεύματα (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) που έστελναν στα μαγαζιά μας τους οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης GRAMMO – ΕΡΑΤΩ – ΑΠΟΛΛΩΝ, έναντι αμοιβής.
Το Νοέμβριο του 2009 βρεθήκαμε στα γραφεία της ΑΕΠΙ στο  Μαρούσι, η Πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ κ. Κωνσταντίνου και ο γεν. γΓραμματέας κ. Καλιώρας με το Δ.Σ. της ΑΕΠΙ, προκειμένου να πιέσουμε για μειώσεις στο αμοιβολόγιό της για τα μέλη μας. Από την συζήτηση προέκυψε πως δεν αποδέχονται μειώσεις, αλλά δεν θα επιβάλλουν καμία αύξηση.
Τον Αύγουστο του 2009 οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών Δικαιωμάτων GRAMMO – ΕΡΑΤΩ – ΑΠΟΛΛΩΝ στρέφονται Δικαστικά εναντίον μας με ΑΓΩΓΗ διεκδικώντας αποζημίωση 290.000 ευρώ από το Δ.Σ. του ΠΑΣΚΕΔΙ, με το αιτιολογικό ότι τους συκοφαντήσαμε στα ΜΜΕ με ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, αποκαλώντας τους νταβατζήδες του κλάδου, που προσλαμβάνουν ψευδομάρτυρες, για να καταδικάζουν τα μέλη μας.
Την παραμονή της δίκης αντιληφθήκαμε εμπαιγμό από την τότε δικηγόρο του ΠΑΣΚΕΔΙ και την παύσαμε από την υπόθεση, με αποτέλεσμα να δικασθούμε ερήμην πρωτόδικα, χάνοντας ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που στο τέλος απέβη μοιραίο, διότι καταδικασθήκαμε.
Τον Μάϊο του 2011,  στείλαμε ΕΞΩΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης α) Πνευματικών Δικαιωμάτων ΑΕΠΙ Α.Ε. β) Συγγενικών Δικαιωμάτων GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ, ζητώντας να αποδεχθούν νέα αμοιβολόγια, που εμείς καταρτίσαμε, με κριτήρια βάσει αριθμού τραπεζοκαθισμάτων στον εσωτερικό χώρο μόνο και όχι βάσει τα τετραγωνικά μέτρα, που χρεώνουν αυτοί εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή η πρωτοβουλία πάρθηκε για πρώτη φορά και ήταν καθαρά ιδέα του ΠΑΣΚΕΔΙ και των συνεργατών του. Οι απαντήσεις των Οργανισμών, στις ΕΞΩΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ μας, εστάλησαν, από μεν την ΑΕΠΙ στις 7 Ιουνίου 2011, η οποία, αν και δεν αποδεχόταν στο σύνολο τις προτάσεις μας, στο τέλος έλεγε ότι θα αποδεχόταν το αμοιβολόγιό μας, αρκεί να διασφαλίζεται το ποσό της πληρωμής προς αυτούς και αυτό μπορεί να γίνει μόνο Δικαστικά, όπως και το προτείνουμε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ σε ολόκληρο τον κλάδο, από δε της GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ, στις 25 Μαΐου, η οποία μας προέτρεπε να υπογράψουμε και εμείς την Σύμβαση που είχαν υπογράψει με την ΠΟΕΣΕ, τον Νοέμβριο του 2002, στην οποία (Σύμβαση), η μεν ΠΟΕΣΕ θα παρέδιδε στους Οργανισμούς όλα τα στοιχεία των μελών της, πράγμα που συνιστά για εμάς προδοσία και οι Οργανισμοί 3% προμήθεια από τις ετήσιες εισπράξεις τους.
Ο ΠΑΣΚΕΔΙ φυσικά και αρνήθηκε την πρόταση των Οργανισμών, γι’ αυτό και κάλεσε αμέσως τον κλάδο σε ΟΜΑΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ και έστειλε σε όλα τα ΜΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το «τάτσι μίτσι κότσι» των Οργανισμών με την ΠΟΕΣΕ. Στη συνέχεια, για την ενημέρωση όλου του κλάδου, κατά των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης ΑΕΠΙ και GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ, προκειμένου να διεκδικήσουν το πολύ χαμηλότερο αμοιβολόγιο που Εξωδίκως τους στείλαμε, κάναμε ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ.
• Στο νησί της Ρόδου έχουν γίνει καταγγελίες από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που αφορούν σε πρακτικές εκπροσώπων εταιρειών προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων. Υποστηρίζουν ότι γίνονται έλεγχοι σε καταστήματα τους από μέλη των ανωνύμων εταιρειών χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, ότι υποβάλλονται αγωγές και αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες υποστηρίζεται ότι έπαιζαν τραγούδια που δεν έχουν καμία σχέση με τον χαρακτήρα των καταστημάτων τους κ.α.. Εσείς τι μηνύματα λαμβάνετε από τα μέλη σας;
Δεχόμαστε πολλά e-mail συναδέλφων από όλη την Ελλάδα που αφορούν απρεπή και εκφοβιστική συμπεριφορά των εκπροσώπων Οργανισμών Πνευματικών δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ, G.E.A.).
Για τους συγκεκριμένους κυρίους ή κυρίες πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:
– Δεν τους φερόμαστε ποτέ επιθετικά ή υβριστικά.
-Τους επιτρέπουμε μόνο να μας ενημερώσουν και σε καμιά περίπτωση να μας εκφοβίσουν ή να μας απειλήσουν. Η ενημέρωση δε μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 5 λεπτά. Αμέσως μετά πρέπει να τους υποχρεώσουμε ευγενικά να αποχωρήσουν.
– Εάν αντιληφθείτε πως έρχονται κρυφά, χωρίς να δηλώνουν την ιδιότητά τους και σας δημιουργεί τον παραμικρό εκφοβισμό η συμπεριφορά τους, καλέστε αμέσως την Αστυνομία και υποβάλετε ΜΗΝΥΣΗ στους ίδιους και όχι στην ΑΕΠΙ ή G.E.A.
– Δεν τους επιτρέπουμε να κάνουν κανένα έλεγχο, διότι εκ του νόμου δεν έχουν το δικαίωμα. Έλεγχο μπορούν να κάνουν μόνο με την παρουσία Αστυνομικού οργάνου ή Εισαγγελικής αρχής. Η τυχόν ηχογράφηση που μπορεί να κάνουν στο χώρο σας να γνωρίζετε πως είναι παράνομη και αν αντιληφθείτε παρόμοιο περιστατικό να καλέσετε αμέσως την Αστυνομία και να υποβάλετε ΜΗΝΥΣΗ στους ίδιους και όχι στην ΑΕΠΙ ή G.E.A.
– Σε περίπτωση που διαπιστώσετε απειλητική ή έστω και υποτυπώδη εκφοβιστική συμπεριφορά, καλείτε μπροστά τους την Αστυνομία και υποβάλετε ΜΗΝΥΣΗ στους ίδιους και όχι στην ΑΕΠΙ ή G.E.A.
– Όσοι συνάδελφοι χρησιμοποιούν την μουσική του ΠΑΣΚΕΔΙ, που είναι απαλλαγμένη Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων, ενημερώνουν τους εκπροσώπους των Οργανισμών ότι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μουσική, λέγοντάς τους πως πρέπει να αποχωρήσουν. Αν δείτε πως προσπαθούν να σας εκφοβίσουν με δικαστήρια κλπ να καλέσετε αμέσως την Αστυνομία και να υποβάλετε ΜΗΝΥΣΗ στους ίδιους και όχι στην ΑΕΠΙ ή G.E.A.
– Όσοι συνάδελφοι έχουν μόνο τηλεόραση ή έχουν τη μουσική του ΠΑΣΚΕΔΙ ΄΄Βόλτες σε λεύτερες νότες΄΄, αλλά έχουν και τηλεόραση και τους ενημερώσουν οι εκπρόσωποι πως ακόμη και η ύπαρξη της τηλεόρασης γεννά Πνευματικά δικαιώματα, άρα πληρώνουμε την ΑΕΠΙ και G.E.A., να επικοινωνήσουν αμέσως με τον ΠΑΣΚΕΔΙ στα τηλέφωνα 2310 932420 ή 6983 161473, προκειμένου να επιλύσουμε και αυτό το πρόβλημα.
– Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε τον ΠΑΣΚΕΔΙ στα τηλέφωνα 2310 932420 ή 6983 161473
• Εχετε διενεργήσει έρευνα για να διαπιστώσετε το ύψος των εσόδων των εταιρειών αυτών και τον τρόπο με τον οποίο αυτά αποδίδονται σε μουσικούς παραγωγούς; Εχουν υποχρέωση να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα όλοι ανεξαρτήτως οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που παίζουν μουσική στις εταιρείες ανεξαρτήτως του είδους της μουσικής στα καταστήματα τους;
Τα χρήματα που εισπράττουν οι Οργανισμοί και που τα αποδίδουν, είναι εφτασφράγιστο μυστικό. Πάντως μόνο τα γνωστά ονόματα είναι καλοπληρωμένα και ευχαριστημένα. Από όλους τους υπόλοιπους μόνο αρνητικά είναι τα σχόλια που εισπράττουμε. Ο ΠΑΣΚΕΔΙ, πριν από μερικούς μήνες, με Δελτίο Τύπου που έστειλε σε όλα τα ΜΜΕ, χαρακτηρίσαμε τους Συνθέτες και Στιχουργούς «κτηματομεσίτες», με αποτέλεσμα να αντιδράσει η ΑΕΠΙ αναρτώντας το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παίζουν μουσική, οφείλουν να πληρώνουν, σύμφωνα με το ν. 2121/93 Πνευματικά και Συγγενικά δικαιώματα στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΑΕΠΙ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για τα Πνευματικά), G.E.A. για τα Συγγενικά δικαιώματα.
Τα καταστήματα όμως που παίζουν «Βόλτες σε λεύτερες νότες» του ΠΑΣΚΕΔΙ, διαθέτουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, που τους απαλλάσσουν από πληρωμές στους ως άνω Οργανισμούς και μπορούν και παίρνουν κανονικότατα άδεια μουσικών οργάνων από τους Δήμους, για να είναι νόμιμοι στους ελέγχους από την Αστυνομία.
• Πώς ακριβώς υπολογίζεται η αμοιβή των εταιρειών αυτών από το εκάστοτε κατάστημα; Αληθεύει ότι παρότι οι άδειες ορισμένων καταστημάτων είναι για καφετέριες ορισμένοι κατατάσσονται σε άλλες κατηγορίες μετά από έλεγχο για το ωράριο της λειτουργίας τους από τις εταιρείες;
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η αμοιβή των εταιριών από τα καταστήματα του κλάδου μας βγαίνει με το m2, γι΄ αυτό φυσικά τους χαρακτηρίσαμε και ΄΄κτηματομεσίτες΄΄. Η ΑΕΠΙ, επειδή έχει άμεση σχέση με την έκδοση της άδειας μουσικών οργάνων από τους Δήμους και την απειλή της αυτόφωρης διαδικασίας, κατόρθωνε να εισπράττει πιο εύκολα χρήματα από τον κλάδο, ο G.E.A. όμως, επειδή δεν είχε αυτά τα ΄΄προνόμια΄΄, προσπάθησε και βρήκε άλλους μοχλούς πίεσης, με τις ομαδικές Αγωγές Ασφαλιστικών μέτρων, βαφτίζοντας, ειδικά τις καφετέριες, εάν τύχαινε κι έκαναν κανένα event (ανάρτηση φωτογραφιών από την εκδήλωση στο Faceβook), σε Bar, με αποτέλεσμα αντί 180 Ευρώ το χρόνο, να ζητούν 3500 Ευρώ και με αναδρομικά πενταετίας + ΦΠΑ να φτάνει ένα ποσό αστρονομικό στα 20000 ή και 25000 Ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχουν καταστηματάρχες με παρόμοια προβλήματα, ας έρθουν σε επαφή μαζί μας.
• Ποια ήταν η τύχη της μηνύσεως που υποβάλατε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κατά της ΑΕΠΙ;
Ακόμη είμαστε στο προκαταρκτικό στάδιο των καταθέσεων. Ήδη η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ κ. Νίκη Κωνσταντίνου  κατέθεσε πριν από 4 περίπου μήνες.
Πώς μπορεί να συνδράμει ο ΠΑΣΕΔΙ τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις συγκεκριμένες εταιρείες;
Ο ΠΑΣΚΕΔΙ, επέλεξε μουσικές συλλογές από ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα δεν έχουν παραχωρηθεί σε κάποιον Οργανισμό Συλλογικής  Διαχείρισης (ΑΕΠΙ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, G.E.A.). Συνιστούμε ανεπιφύλακτα τη μουσική που προτείνουμε σε Εστιατόρια, Καφετέριες, Αναψυκτήρια, Fast food, Μπουγατσατζίδικα, Πιτσαρίες, Κρεπερί, Παραδοσιακά καφενεία, Αλυσίδες γρήγορου φαγητού αλλά και καφετέριες, Bar, Beach Bar  Ξενοδοχεία, Κλινικές, Ιατρεία, Κομμωτήρια, Super Market, Αεροδρόμια, Πλοία, Εκθεσιακούς χώρους κλπ
Πάνω από 10.000 τραγούδια Ελληνικά (Ρεμπέτικα, Παραδοσιακά, Λαϊκά, Έντεχνα, Ποπ, Ροκ, Hip Hop, Παιδικά) και Ξένα (Lounds, Blues, Dance, Country, Classical, Hip Hop, Electronic, Jazz), set από dj’s της μίας ώρας το κάθε ένα, για Bar και Beach Bar,   βρίσκονται ήδη στη διάθεσή τους, μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου του ΠΑΣΚΕΔΙ με τίτλο ΄΄Βόλτες σε λεύτερες νότες΄΄, ελεύθερα από Πνευματικά Δικαιώματα. Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής Πνευματικών Δικαιωμάτων Δημόσιας Εκτέλεσης στους πιο πάνω αναφερόμενους Οργανισμούς. Παρέχουμε ΑΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ, αποκλειστικά μόνο για τα τραγούδια που προσφέρουμε, σε όλα τα  καταστήματα που τα επιλέγουν, για να είναι νόμιμοι σε όλες τις αρχές. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και την εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 4347 2/6/2011, το Υπουργείο Πολιτισμού υποδεικνύει τη διαδικασία απαλλαγής από: Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης. Η υπηρεσία μας παρέχεται ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ. Το κόστος συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια συνδρομή των 148 Ευρώ για την αντίστοιχη υπηρεσία.
Για προσωπική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση, οι Δωδεκανήσιοι επιχειρηματίες μπορούν να απευθύνονται στον κ. Πέτρο Κώστογλου  Κινητό 6947 279869, Τηλέφωνο 22420 29025.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου