Ειδήσεις

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Πλατεία Χαρίτου στη Ρόδο-Του Πάνου Βενέρη

Δημόσιο Έργο βάσει Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού δεν έχει γίνει ποτέ στη Ρόδο.
Περίπου δέκα χρόνια πριν, είχαμε ετοιμάσει σαν ΤΕΕ τις προδιαγραφές για τη διενέργεια Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού σε επίπεδο ιδεών για την ανάπλαση όλου του παραλιακού μετώπου της πόλης της Ρόδου, μετά από συνεργασία με την τότε Δημοτική Αρχή. Ο διαγωνισμός αυτός δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ωστόσο ο σπόρος είχε πέσει.
Το καλοκαίρι του 2015 στα πλαίσια του Συμποσίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδ/σου, είχα παρουσιάσει ένα θέμα για τις πλατείες της Ρόδου και την αναγκαιότητα αξιοποίησής τους. Στα πλαίσια αυτά είχα προτείνει τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε επίπεδο ιδεών για την ανάπλαση της εμβληματικής πλατείας Χαρίτου (100 βαγιές) , ενός χώρου με πολλές ιδιαιτερότητες.
Μερικές ημέρες αργότερα, διαβάζω στον τύπο ότι ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδ/σου προκηρύσσει Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την πλατεία Χαρίτου! Όχι προφανώς λόγω του Συμποσίου αλλά γιατί η ιδέα του διαγωνισμού άρχισε από πιο νωρίς να ωριμάζει. Ο διαγωνισμός αυτός υλοποιήθηκε και τα αποτελέσματά του εξαιρετικά. 35 Αρχιτεκτονικά Γραφεία απ’ όλη τη χώρα έλαβαν μέρος.
Πρώτευσε μια πρόταση που η κεντρική της ιδέα ήταν να λειτουργήσει η συγκεκριμένη πλατεία όπως ακριβώς οι οάσεις στην έρημο. Δηλαδή με ανακυκλούμενο βρόχινο νερό, με χαμηλή και ψηλή βλάστηση και με τρία σημεία αναφοράς – ειδικού ενδιαφέροντος. Μια πρόταση εύκολα υλοποιήσιμη. Αρχιτέκτων, η Αλκηστις Θωμίδου (ειρήσθω εν παρόδω, ένα από τα πολλά φοβερά Ελληνόπουλα που βγάζουν τα προς το ζην στο εξωτερικό…)
Τρίτο βραβείο στις αδελφές Ξανθή και Χρυσή Σωτηράκη, Ροδίτισσες, κόρες του ζεύγους αρχιτεκτόνων και καλών φίλων Σταμάτη και Άννα Σωτηράκη.
Πολύς ο κόσμος χθες στα εγκαίνια της έκθεσης με όλα τα έργα, στο Νεστορίδειο που βρίσκεται επίσης επί της πλατείας Χαρίτου.
Θερμά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες, τους διοργανωτές, το Δήμο Ρόδου, τους συναδέλφους από τη Δνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και βέβαια στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδ/σου που προώθησε την ιδέα και συνεργάστηκε για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Δεν ξέρω αν τελικά υλοποιηθεί το όλο εγχείρημα (εξ’ άλλου ετοιμάζονται και άλλοι διαγωνισμοί σε συνεργασία με την Περιφέρεια). Το κέρδος όμως σε κάθε περίπτωση υπάρχει και αυτό μεταφράζεται στο δημόσιο διάλογο που επιτέλους ανοίγει για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για την πόλη.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου