Αιχμές για την προσφυγική πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ αφήνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγφκανκ Σόιμπλε, ο οποίος παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, από την οποία πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες εισήλθαν στην Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το Βερολίνο προσπαθεί να μάθει από τα λάθη του.

«Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε αυτό που μας ξέφυγε το 2015. Και εμείς οι πολιτικοί είμαστε άνθρωποι, κάνουμε επίσης λάθη. Αλλά μπορούμε να μάθουμε από αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε στην κυριακάτικα έκδοση της εφημερίδας Die Welt.

Όπως είπε, η Ευρώπη χρειάζεται να εξετάσει την εναρμόνιση των κοινωνικών παροχών της προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, ένα θέμα το οποίο όπως είπε μέχρι σήμερα θεωρείται «ταμπού» στη Γερμανία.

«Έχουμε πολύ υψηλότερα πρότυπα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όταν πρόκειται για κοινωνικές παροχές. Γι’αυτό το λόγο θέλουν τόσοι πολλοί να έρθουν στη Γερμανία», επισήμανε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι δύσπιστος απέναντι στο ηγετικό στυλ του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τα προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε για την μετανάστευση, καθώς και την απόφασή του να ακυρώσει εμπορικές συμφωνίες.

«Στην Αμερική, μπορούμε να δούμε τώρα πως κάποιος ενεργεί σαν να μπορεί να κάνει τα πάντα πολύ γρήγορα. Αυτό δεν θα έχει καλά αποτελέσματα», τόνισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ