Για την 28η Φεβρουαρίου 2017 διεκόπη, εκ νέου χθες, η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία από αμέλεια του αδικοχαμένου, σε ηλικία 21 ετών, οπλίτη, Ορέστη Παπαγεωργίου, πέντε ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείο Ρόδου.
Ο Ορέστης Παπαγεωργίου, στρατιώτης 21 χρόνων, εξέτιε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης. Έπεσε από την κουκέτα του και μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ρόδου (ΤΥΕΘ), όπου τον εξέτασαν στρατιωτικοί γιατροί και απ’ εκεί στο νοσοκομείο Ρόδου και στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.
Η πολιτική αγωγή διατείνεται ότι πολύ καθυστερημένα διαγνώστηκε «καλπάζουσα μορφή μηνιγγίτιδας», που δεν έγινε αντιληπτή από τους ιατρούς.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η οικογένεια του 21χρονου καταμήνυσε τρείς ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και κάθε άλλο υπεύθυνο που ήθελε προκύψει από τον εισαγγελικό έλεγχο.
Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε, παρέπεμψε σε δίκη πέντε ιατρούς.
Χθες ο Εισαγγελέας της έδρας, με την πολύωρη αγόρευσή του ενώπιον του δικαστηρίου, πρότεινε να κριθούν ένοχοι τρείς εκ των πέντε κατηγορουμένων και συγκεκριμένα ένας ειδικευόμενος ιατρός γενικής χειρουργικής, μια νευροχειρούργος κι ένας ειδικευόμενος ιατρός παθολογίας.
Πρότεινε να κριθούν αθώοι μια επιμελήτρια νευρολόγος και μια πνευμονολόγος καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος τους.
Με την έναρξη της αγόρευσης του, ο Εισαγγελέας της έδρας, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 21χρονου και εν συνεχεία προέβη σε ανάλυση του νομικού πλαισίου της κατηγορίας και των προϋποθέσεων που θέτει για να κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι. Ακολούθως επιχείρησε να εξηγήσει στο δικαστήριο ποιοι ήταν οι ενδεδειγμένοι τρόποι, με βάση την ιατρική πρακτική και την βιβλιογραφία, για την αντιμετώπιση από τους ιατρούς περιστατικών ανάλογων με εκείνων του 21χρονου οπλίτη και απαρίθμησε μια σειρά από ενέργειες στις οποίες, θεωρεί ότι έπρεπε να είχαν προβεί έγκαιρα, προκειμένου να μην επέλθει το μοιραίο.
Πιο συγκεκριμένα, στηριζόμενος σε έγγραφα από τη δικογραφία, μαρτυρικές καταθέσεις και το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε, ο Εισαγγελέας έκρινε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, ειδικευόμενος ιατρός Γενικής Χειρουργικής, που εφημέρευε στο ΤΕΠ, φέρεται να αρκέστηκε σε απλή νευρολογική εξέταση και να μην έδωσε παραγγελία  για νευρολογική    εξέταση από    τους    ειδικευμένους νευρολόγους   του   νοσοκομείου,   αλλά   ούτε   και  να κάλεσε   ειδικευμένο παθολόγο για να εκτιμήσει το περιστατικό.
Δεν δέχτηκε εξάλλου τον ισχυρισμό του ότι του περιστατικού είχε επιληφθεί και ειδικευμένος ιατρός ο οποίος απεβίωσε το έτος 2012. Ο Εισαγγελέας υποστήριξε ακόμη ότι ο ίδιος ειδικευόμενος ιατρός όφειλε να είχε παραγγείλει την ημέρα της πρώτης εισαγωγής του Ορέστη Παπαγεωργίου στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, μετά από παραπομπή του από το 95 ΤΥΕΘ και με βάση το ιστορικό, που του είχαν αναπτύξει, τη διενέργεια τουλάχιστον ακτινογραφίας εγκεφάλου.
Επεσήμανε εξάλλου ότι στη δικογραφία υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες καταθέσεις, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι η πορεία του ασθενούς δεν κατεγράφη ολοκληρωμένα στο βιβλίο των ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Υποστήριξε ακόμη ότι ο ίδιος κατηγορούμενος όφειλε να διατάξει την εισαγωγή του 21χρονου στο νοσοκομείο.
Η  δεύτερη  κατηγορούμενη νευροχειρούργος, όπως εξέθεσε στην πρότασή του προς το δικαστήριο ο Εισαγγελέας της έδρας, φέρεται, ενώ ο στρατιωτικός ιατρός είχε   συστήσει    τη    διενέργεια    αξονικής τομογραφίας   οφθαλμικών κόγχων, εκτίμηση από νευροχειρούργο και οφθαλμίατρο κι ενώ διενεργήθηκε αξονική τομογραφία εγκεφάλου προέβη σε τηλεφωνική εκτίμηση αυτής.
Η ίδια φέρεται εξάλλου να μην διέταξε την εισαγωγή στο νοσοκομείο αλλά ούτε και διέταξε εξέταση από ωτορινολαρυγγολόγο.
Ο τρίτος κατηγορούμενος, ομοίως, όπως εκτίμησε ο Εισαγγελέας, δεν επέδειξε την προσήκουσα επιμέλεια στο περιστατικό και δεν ζήτησε την εισαγωγή του ή την γνώμη ειδικευμένου ιατρού.
Η δίκη θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής και των δικηγόρων της υπεράσπισης.
Οι τελευταίοι πρόκειται μάλιστα να αναπτύξουν μια σειρά από επιχειρήματα αντιτιθέμενοι με τις αιτιάσεις του Εισαγγελικού λειτουργού ως προς το καταδικαστικό σκέλος αυτών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αρκέστηκε κυρίως σε έγγραφα της δικογραφία και λιγότερο σε ότι προέκυψε από την πολυήμερη ακροαματική διαδικασία.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος, Στέλιος Κιουρτζής, Γιώργος Μαυρομάτης, Ασημένη Βεργή και Εριέττα Βενετσιάνου.
Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Θ. Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Κ. Νικολής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ