Ειδήσεις

Ta capital controls φρενάρουν τις πωλήσεις ξενοδοχείων-Σε καλό δρόμο ο διαγωνισμός του «Capsis»

Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελική φάση του διαγωνισμού για το «Capsis» στη Ρόδο. Η διαδικασία της τράπεζας Eurobank για το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα βρίσκεται «σε καλό δρόμο», σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί πέντε δεσμευτικές προσφορές, με συνοδευτικές εγγυητικές επιστολές.
Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι είναι τόσο εγχώριοι όσο και ξένοι επενδυτές, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στην πώληση και στο leasing του ακινήτου, το οποίο είναι εκτός λειτουργίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις δύο περιπτώσεις.
Οι θετικές προοπτικές στον Τουρισμό της χώρας ενισχύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνή funds και επιχειρηματικούς ομίλους, ωστόσο αυτό δεν μετουσιώνεται σε πράξεις, ενώ μετά τα capital controls σταμάτησε κάθε κινητικότητα.
«Υπνωση»
«Γενικά όμως, η αγορά των ξενοδοχείων είναι σε επενδυτική ύπνωση» σχολιάζει ο εντεταλμένος σύμβουλος της PwC Ελλάδας κ. Κώστας Μητρόπουλος. Την τελευταία πενταετία καταγράφηκαν επενδύσεις ύψους 2,2 εκατ. ευρώ στον ξενοδοχειακό κλάδο,«καθώς και ελάχιστες εξαγορές ξενοδοχείων, όλες μικρού μεγέθους εκτός μιας. Παρά ταύτα, υπάρχουν τουλάχιστον 225 ελληνικά ξενοδοχεία προς πώληση» με ζητούμενες τιμές κατά μέσο όρο 77% υψηλότερες από την εκτιμώμενη αξία τους.

«Ο Τουρισμός είναι ο δυναμικότερος κλάδος στην ελληνική οικονομία και κατά μεγάλο μέρος δεν οδηγείται από το ελληνικό ΑΕΠ. Ο κατακερματισμός του δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία μεγάλων αλυσίδων ιδιοκτησίας και διαχείρισης ξενοδοχείων»
εξηγεί ο κ. Μητρόπουλος. Με βάση μελέτη της PwC «Επενδυτικές Στρατηγικές για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο στην Ελλάδα», οι συναλλαγές στον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας είναι λιγοστές παρά την υψηλή προσφορά, τον κατακερματισμό της αγοράς και τη μέτρια σχετική ανταγωνιστικότητα.
Το χρέος του κλάδου
«Η σημερινή δομή του τουριστικού κλάδου μαζί με τη μέτρια ανταγωνιστικότητά του, τα περιορισμένα οικονομικά μεγέθη των ξενοδοχειακών εταιρειών και τις κρατούσες απόψεις αποτιμήσεων από την πλευρά των πωλητών, δεν διευκολύνουν ούτε επενδύσεις ούτε συναλλαγές μεγάλης κλίμακας» υποστηρίζει ο κ. Μητρόπουλος. Οι ξένοι επενδυτές«αναζητούν μεγαλύτερα συνολικά μεγέθη και οι έλληνες επενδυτές έχουν περιορισμένη διάθεση για σημαντικές επενδύσεις αυτή την περίοδο». Στο άμεσο μέλλον και «μέχρι να μεταβληθούν ουσιωδώς οι επενδυτικές συνθήκες, λίγες συναλλαγές ή επενδύσεις ξενοδοχείων θα ολοκληρωθούν» υπογραμμίζει.
Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο μέρος του χρέους του ξενοδοχειακού κλάδου, περίπου τέσσερα δισ. ευρώ, είναι συγκεντρωμένο στις ομάδες Zombie και Grey και αντιμετωπίζει θέματα εξυπηρέτησης. Πάνω από το ένα τρίτο των ξενοδοχείων είναι πραγματικά ανταγωνιστικό, στις ομάδες Star, ενώ ποσοστό 12% των εταιρειών (57 εταιρείες) είναι Zombies, με παγιδευμένο χρέος περίπου στα 600 εκατ. ευρώ. Από το 2009, 92 ξενοδοχειακές εταιρείες εξελίχθηκαν σε Zombies το 2013, 19 σε Stars, ενώ το 19% παρέμεινε στην ίδια ομάδα.

«Για την αναχρηματοδότηση του ξενοδοχειακού κλάδου, σε έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα, οι τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν/αναχρηματοδοτήσουν περίπου δύο δισ. ευρώ για να επανέλθει η συμβατότητα με τη λειτουργική κερδοφορία»
τονίζει ο ίδιος.

Σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης ανάπτυξης του Τουρισμού υπάρχουν τρεις επενδυτικές στρατηγικές»
επισημαίνει. Η επέκταση ξενοδοχειακών μονάδων στους κύριους προορισμούς μέσω αναξιοποίητων συντελεστών δόμησης, η αναβάθμιση ξενοδοχείων σε ανώτερη κατηγορία και η ανάπτυξη δευτερευόντων προορισμών μέσω εξαγοράς ξενοδοχείων στις περιοχές αυτές.
Στο πλαίσιο των στρατηγικών επέκτασης και αναβάθμισης υπάρχουν 221 Star και 153 Grey ξενοδοχεία σε κύριους προορισμούς της χώρας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενα συναλλαγής, στη βάση διεθνών αποτιμήσεων.
Στους δευτερεύοντες προορισμούς, όπου η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση, υπάρχουν 57 ξενοδοχεία τα οποία θα μπορούσαν να αποκτηθούν για την ανάπτυξη των προορισμών. Για την επιτάχυνση της επενδυτικής δυναμικής «είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι τουριστικές υποδομές ταχύτατα με την υλοποίηση όλων των έργων που κατά καιρούς έχουν ολοκληρωθεί και κυρίως με την αναβάθμιση των 14 ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων», να προωθηθούν οι δευτερεύοντες προορισμοί, να δοθούν φορολογικά κίνητρα για τη συγχώνευση ξενοδοχειακών μονάδων και την αύξηση του μέσου μεγέθους της ξενοδοχειακής εταιρείας και να διευκολυνθούν οι επεκτάσεις και αναβαθμίσεις ξενοδοχειακών μονάδων, με απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων.


«Λαμπρό» Πάσχα
Θετικές προσδοκίες για κίνηση λόγω καιρού και προσιτών τιμών

Θετικές είναι οι προσδοκίες για την κίνηση του Πάσχα καθώς η εποχή και ο καιρός είναι σύμμαχοι. Οι αργίες συμβαδίζουν με την έναρξη και της τουριστικής περιόδου, με τους Ελληνες να επιλέγουν προορισμούς με οδική πρόσβαση και προσιτή διαμονή. Τα τέλη του μήνα σηματοδοτούν επίσης το άνοιγμα των μονάδων στους θερινούς προορισμούς αλλά και τις πρώτες πτήσεις charter.

«Παρατηρούμε αύξηση 18%-25% από τους Ελληνες για εγχώριους προορισμούς»
σε σχέση με πέρυσι, σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FEDHATTA) κ. Λύσανδρος Τσιλίδης επισημαίνοντας τα «πιο προσιτά πακέτα, προσανατολισμένα σε όλα τα βαλάντια». Αντίστοιχα, από 10% ως 13% κυμαίνεται η άνοδος για ταξίδια στο εξωτερικό.
Στις πιο δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνονται «οι ορεινοί προορισμοί», όπως Καλάβρυτα, Τρία Πέντε Πηγάδια, Βασιλίτσα, Παρνασσός και Τζουμέρκα, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση μετά την πρωτοβουλία «Δώδεκα» της FEDHATTA, καθώς και τα Ζαγοροχώρια και το Πήλιο.
Ανοδική τάση
Ζήτηση παρατηρείται επίσης για την παραλιακή περιοχή στο Λιτόχωρο, τη Νότια Μάνη, το Ναύπλιο, την Κρήτη και τη Ρόδο. Για το εξωτερικό οι επιλογές στρέφονται προς Ιταλία, Κεντρική Ευρώπη, Κύπρο και Ρωσία.

«Η πασχαλινή περίοδος προεξοφλείται λαμπρή»
τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, περιγράφοντας την ανοδική τάση της ζήτησης τόσο από την εγχώρια αγορά, σε οργανωμένα γκρουπ και μεμονωμένους, όσο και από ξένους επισκέπτες. «Εχουν ξεκινήσει και οι πτήσεις low cost σε όλα τα Ιόνια, οι οποίες είναι αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι» προσθέτει.
Ο ίδιος αποδίδει την αύξηση σε δύο λόγους: στο γεγονός ότι «το Πάσχα πέφτει αργά» και στο ότι «τα καταλύματα είναι ανοιχτά». Για τους ταξιδιώτες του Πάσχα οι κρατήσεις εστιάζουν στο διάστημα από Μεγάλη Παρασκευή ως τη Δευτέρα του Πάσχα.
Υπάρχει «σχετική κίνηση από ξένους το Πάσχα» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ. Μιχάλης Αποστόλου, εξηγώντας ότι «οι Ελληνες που θα έρθουν θα μείνουν σε σπίτια». Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά στο νησί, ενώ ξεκινούν και οι πτήσεις από το εξωτερικό.
To BHMA

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου