Ειδήσεις

«Αισθάνομαι ντροπή για την κατάντια του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου»

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε χτες, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κώστας Σαρής, αναφορικά με την κατάσταση του δικαστιμού μεγάρου στη Ρόδο και την επίλυση του ζητήματος της μεταστέγασης υπηρεσιών του, που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να έχει γίνει ούτε ένα βήμα μπροστά.
«Αισθάνομαι ντροπή –και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως- όταν βρίσκομαι σε αυτό το δικαστικό μέγαρο, όπου δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι προκειμένου να απονεμηθεί η Δικαιοσύνη. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις πολλές φορές, ποιος είναι ο δικαστής, ποιος είναι ο δικηγόρος και ποιος ο διάδικος. Είναι ντροπή και αίσχος για τον Πολιτισμό μας, μια χώρα του Πολιτισμού σαν την Ελλάδα, σήμερα να βρίσκεται σε αυτή την κατάντια –και ιδίως εδώ στην  Ρόδο που είναι ένα τουριστικό νησί, το οποίο έχει πολλούς ξένους επισκέπτες. Και μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές, εμπλεκόμενοι σε δίκες, είναι και ξένοι.
Και βέβαια, να μην μιλήσουμε για τα κρατητήρια. Αν έχει κανείς την ατυχία να κρατηθεί για αυτόφωρο, θα αναγκαστεί να διανυκτερεύσει στα κρατητήρια, όπου οι συνθήκες είναι άθλιες –όχι για άνθρωπο. Θα τις χαρακτήριζα ‘κτηνώδεις’. Και παρά τις προσπάθειές μας, τις φιλότιμες και τις επίμονες, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα του στεγαστικού –είτε διά της επεκτάσεως στο παλαιό νοσοκομείο, είτε σε οποιοδήποτε άλλο κτήριο, διότι δεν υπάρχει ο χώρος-  δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένουν ατελέσφορες. Τελευταία προσπάθεια ήταν να μεταφερθεί ένα τμήμα του Δικαστικού Μεγάρου (να παρέμενε το Εφετείο και η Εισαγγελία στο υπάρχον κτήριο) στο παλαιό νοσοκομείο, όπου η Δικαιοσύνη θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Τότε, η εταιρεία του υπουργείου Δικαιοσύνης ‘Θέμις Κατασκευαστική’, που έχει και τα απαιτούμενα χρήματα, ήταν πρόθυμη να προχωρήσει με την προϋπόθεση να παραχωρηθεί το κτήριο στο υπουργείο Δικαιοσύνης κατά χρήση. Κι εκεί ήταν που σημειώθηκαν αντιδράσεις, εξ αιτίας των οποίων δεν προχώρησε τίποτε. Υπήρχε ένα αίτημα για να γίνει πολυϊατρείο, αλλά ούτε κι αυτό προχώρησε. Το κτήριο έχει καταρρεύσει. Και βέβαια, ποιος θα πληρώσει αυτό τον λογαριασμό… Νομίζω πως κάποτε πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ‘ευθύνης υπουργών’ και όσοι έβλαψαν το κράτος και την κρατική περιουσία, να αντιμετωπίσουν το νόμο. Ένας υπουργός οφείλει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και όχι να καταστρέφει ένα ιστορικό κτήριο το οποίο θα έπρεπε να αξιοποιηθεί και να βελτιωθεί ώστε να μην καταρρεύσει. Τέτοια κτήρια δεν κτίζονται πια…», είπε και πρόσθεσε:
«Εγώ δεν τολμώ να περάσω πια από εκεί. Ντρέπομαι ως άνθρωπος και ως δημότης να βλέπω το κατάντημα το ιστορικού αυτού κτηρίου, το οποίο κοσμούσε την Ρόδο και εξυπηρετούσε τις ανάγκες του νοσοκομείου. Και να μην ξεχνάμε το παλαιό ΙΚΑ το οποίο και αυτό καταρρέει. Δυστυχώς, έχει χαθεί πλέον το νοικοκύρεμα του δημόσιου τομέα, της δημόσιας περιουσίας…»
Φεύγουν οι δικηγόροι από την Ρόδο – Αιτία οι φόροι
Αίσθηση προκάλεσε η γνωστοποίηση διά στόματος κ. Σαρή, ότι και από την Ρόδο φεύγουν για το εξωτερικό πολλοί δικηγόροι –οι περισσότεροι νέοι- ενώ είναι επίσης αρκετοί που έχουν ζητήσει διαγραφή από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου. Και όλα αυτά με αφορμή την κρίση και φυσικά, το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς που σκοτώνει τον κλάδο:
«Το ασφαλιστικό και το φορολογικό παραμένει. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που απασχολεί όχι μόνον τον κλάδο των δικηγόρων αλλά και όλη την ελληνική κοινωνία. Να σημειωθεί ότι στο γραμμάτιο, πλέον, προείσπραξης της δικηγορικής αμοιβής το οποίο είναι υποχρεωτικό για την διεξαγωγή μιας δίκης, περίπου το 70-80% είναι κρατήσεις υπέρ τρίτων. Δηλαδή στα 100 ευρώ το πολύ τα 30 ευρώ είναι η αμοιβή των δικηγόρων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι αφενός, οι υποθέσεις έχουν περιοριστεί και αφετέρου, η αμοιβή έχει ελαχιστοποιηθεί. Με αυτό τον τρόπο, η δικηγορία έχει περιέλθει σε ένα αδιέξοδο διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και βεβαίως παρά το γεγονός πως απεργήσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν βγήκε τίποτα. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα, η πορεία θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και πολλοί συνάδελφοι θα εξαναγκαστούν είτε να κλείσουν τα γραφεία τους είτε να φύγουν από το επάγγελμα. Δεν είναι δυνατό χωρίς έσοδα να είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις φόρο εισοδήματος για ένα ποσό που θεωρείται πως εισέπραξες. Λυπάμαι, διότι αυτό το λειτούργημα έχει εμπορευματοποιηθεί και έχει περιέλθει σε αυτό το χάλι.
Αρκετοί νέοι δικηγόροι έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν φύγει στο εξωτερικό, ενώ άλλοι έχουν ζητήσει να διαγραφούν για να βρουν κάπου αλλού εργασία. Όταν είσαι δικηγόρος δεν μπορεί να είσαι στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα ως υπάλληλος. Υπάρχουν και άλλοι που ψάχνουν μια ευκαιρία να διοριστούν κάπου για να βγάζουν το ψωμί τους. Δυστυχώς οι συνθήκες είναι τρομερά δύσκολες για την δική μας τάξη…» είπε ο κ. Σαρής.
Ο κ. Σαρής δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την πορεία της δικηγορίας, καθώς, ασκώντας και ο ίδιος πολλά χρόνια αυτό το επάγγελμα δεν περίμενε αυτή την κατάληξη υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες.
«Αλλιώς ξεκινήσαμε όταν το 1998 είχα εκλεγεί πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου για πρώτη φορά. Το πρώτο μας μέλημα τότε, ήταν η ενίσχυση των νέων συναδέλφων –γι αυτό είχαμε κάνει και τους διανεμητικούς λογαριασμούς που τους στήριζαν. Σήμερα, δεν υπάρχουν πια αυτά. Δυστυχώς άλλαξαν πολύ τα πράγματα και αυτό είναι κάτι που με στενοχωρεί και με θλίβει…» είπε ο πρόεδρος του ΔΣΡ.
ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΩ
Από τον Δικηγορικό Σύλλογο Κω ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:
Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Κω, η οποία συνήλθε σήμερα την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 10.30 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Πρωτοδικείου Κω, για την εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στο Πρωτοδικείο Κω, μετά την απόρριψη του αιτήματος για την πλήρωση θέσεως Πρωτοδίκη στο Πρωτοδικείο Κω προς ένδειξη διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για την επιλεκτική στάση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα.
1) Την αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κω από την εκδίκαση όλων των ποινικών υποθέσεων από σήμερα 23-01-2017 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2017, οπότε και θα επανεκτιμήσει την περαιτέρω στάση της.
2) Το Δ.Σ. να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του Σώματος αυτοπρόσωπα στην Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου στις 09-02-2017 και ώρα 10:00 π.μ. και
3) Να εκφράσει εμπράκτως το Σώμα την διαμαρτυρία του με διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Εφετείου στην Ρόδο την 09-02-2017.
Το πλαίσιο της αποχής θα είναι:
α) Αποχή από όλες τις ποινικές υποθέσεις εκτός από αυτές που έχουν συμπληρώσει επταετία σε πρώτο βαθμό και επτά έτη και έξι μήνες σε δεύτερο βαθμό εκτός των περιπτώσεων όπου υπάρχουν κρατούμενοι.
β) Αποχή από κάθε ανακριτική και προανακριτική πράξη εκτός των περιπτώσεων όπου υπάρχουν κρατούμενοι.

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Αβρίθης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου