Ειδήσεις

Point system για τα «κόκκινα δάνεια» – Τα 8 κριτήρια αξιολόγησης των δανειοληπτών

Point system για τα «κόκκινα δάνεια» εφαρμόζουν ήδη οι τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να κατηγοριοποιήσουν τους δανειολήπτες με καθυστερούμενες δόσεις και να μπορέσουν να διαχωρίσουν εκείνους που όντως αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τους από τους… μπαταχτσήδες, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στις 20.000.

Κυρίως όμως με το point system οι τράπεζες θα μπορέσουν να έχουν μια εικόνα για το πόσο συνεργάσιμος είναι ένας δανειολήπτης και κατά πόσο το δάνειό του είναι βιώσιμο ή όχι.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας μάλιστα, η κατάταξη των δανειοληπτών και η ανάλυση των χαρτοφυλακίων τους αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής διαχείρισης καθυστερήσεων, καθώς μπορούν οι τράπεζες να επιλέγουν και να προσαρμόζουν με βέλτιστο τρόπο διαφορετικές λύσεις διαχείρισης σε διαφορετικούς τομείς του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Όπως αναφέρει το Έθνος τα κριτήρια για την αξιολόγηση των δανειοληπτών με «κόκκινα δάνεια» είναι:

• Ο σκοπός της χορήγησης του δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό, πιστωτική κάρτα, επιχειρηματικό, κτλ)
• Το επιτόκιο του δανείου
• Το νόμισμα (οι δανειολήπτες στεγαστικών σε ελβετικό φράγκο αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό πρόβλημα)
• Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το ακίνητο που έχει προσημειωθεί
• Η γεωγραφική περιοχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας
• Το μέγεθος ανοίγματος του δανειολήπτη
• Η ύπαρξη καταθέσεων
• Η συμπεριφορά του δανειολήπτη

Υπάρχουν όμως και άλλα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψιν τους οι τράπεζες, όπως για παράδειγμα το χρονικό διάστημα που το δάνειο βρίσκεται σε καθυστέρηση, αν ο δανειολήπτης είχε μπει σε ρύθμιση, την οποία αθέτησε, ποιο ήταν το εισόδημά του όταν πήρε το δάνειο και ποιο είναι τώρα, αλλά και η προηγούμενη συμπεριφορά του δανειολήπτη.

Η κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών είναι σημαντική προϋπόθεση και για τα ραβασάκια που θα αρχίσουν να λαμβάνουν όσοι έχουν «κόκκινα δάνεια». Από την ανταπόκριση μάλιστα που θα έχουν οι δανειολήπτες στα σημειώματα αυτά, οι τράπεζες θα σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα και για τους λεγόμενους «συνεργάσιμους».

Ακόμα όποιος δανειολήπτης ανταποκριθεί στα ραβασάκια θα πρέπει να προσκομίσει στις τράπεζες επικαιροποιημένα όλα τα οικονομικά του στοιχεία, ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την οικονομική του κατάσταση.

Κατόπιν οι τράπεζες θα ελέγξουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας και το Ε9 των δανειοληπτών με «κόκκινα δάνεια» και θα κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών του κάθε δανειολήπτη, ώστε να είναι συμβατές με τα τρέχοντα οικονομικά του στοιχεία, συνυπολογίζοντας ταυτόχρονα και τις δαπάνες διαβίωσης.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου