Συνεντεύξεις

Μ. Παλαιολόγου: «Οποιος ασχολείται με τα κοινά πρέπει να δέχεται την κριτική και να μάθει να ακούει»

Συνέντευξη στην
Μαίρη Φώτη

Μετά από 2,5 χρόνια ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας ο κ. Μιχάλης Παλαιολόγου μιλά σήμερα, για πρώτη φορά, για όλους και για όλα. Στην συνέντευξή του στην «δημοκρατική» αναφέρεται στις επιθέσεις που δέχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, κάνει τον απολογισμό αλλά και την αυτοκριτική του, δίνει απαντήσεις σε όσους του καταλόγισαν πως επέλεξε να κρυφτεί αντί να απολογηθεί για την εικόνα της Ρόδου και παρουσιάζει τον σχεδιασμό για το υπόλοιπο της θητείας του.
Απαντά στο ερώτημα αν σκέφτηκε να τα παρατήσει, δηλώνει ικανοποιημένος από την σημερινή εικόνα της Ρόδου αλλά και απολύτως δικαιωμένος από την έκβαση της υπόθεσης με την πολυσυζητημένη σύμβαση με τον ιδιώτη, υπερασπίζεται το έργο της δημοτικής αρχής στον τομέα της καθημερινότητας αλλά όπως λέει «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».
• Κύριε Παλαιολόγου, θα ήθελα να μου πείτε αρχικά, γιατί αποφασίσατε να μιλήσετε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, που το θέμα της καθαριότητας ήταν στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και της επικαιρότητας, επιλέξατε να μην κάνετε δημόσιες τοποθετήσεις.
Θεωρώ ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Η πολυσυζητημένη σύμβαση με τον ιδιώτη είναι πλέον γεγονός, το νησί έχει προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, η υπηρεσία έχει στελεχωθεί, ο εξοπλισμός έχει αναβαθμιστεί, το τροχαίο υλικό έχει οργανωθεί σωστά, ο στόλος έχει ενισχυθεί, τα οχήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας… Γι αυτό επέλεξα να μιλήσω σήμερα, 2,5 περίπου χρόνια μετά. Ο σχεδιασμός όλης αυτής της περιόδου απέδωσε σήμερα καρπούς και η διαφορά γίνεται πλέον αντιληπτή από τον δημότη. Στον τομέα της αποκομιδής και της σάρωσης έχουν γίνει άλματα και ευελπιστώ ότι το 2018 θα πάμε ακόμα καλύτερα. Αυτός είναι ο διαδικαστικός τομέας. Το ζητούμενο είναι να δώσουμε έμφαση στην διαχείριση των απορριμμάτων και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της νέας εποχής. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η μηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων, ένα φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο από μέρα σε μέρα θα ανακοινώσει ο ίδιος ο δήμαρχος. Όταν κι αυτό το εγχείρημα ολοκληρωθεί θα μπορούμε να μιλάμε για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την δυνατότητα άντλησης εσόδων από την παραγωγή προϊόντων μέσα από την επεξεργασία απορριμμάτων, για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και για την επέκταση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΥ.
• Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η Ρόδος είχε πνιγεί στο σκουπίδι και σε αυτή την περίοδο, δεν είχατε εμφανιστεί πουθενά. Κάποιοι σας καταλόγισαν ότι επιλέξατε να κρυφτείτε.
Δεν κρύβομαι, δεν έχω κρυφτεί και ούτε θα το πράξω ποτέ. Δεν είναι του χαρακτήρα μου. Ξέρετε, όλο αυτό το διάστημα που ακούστηκαν τόσα πολλά και μας χρέωσαν ακόμα περισσότερα, προσπαθούσαμε να βρούμε την κατάλληλη λύση, σε μια υπηρεσία την οποία ανέλαβα χωρίς υποδομή και χωρίς εξοπλισμό. Επρεπε λοιπόν να παλέψουμε με τα περιορισμένα μέσα που είχαμε, αλλά ξέρετε, αυτό δεν αφορά τον πολίτη. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να είναι καθαρή η πόλη του και έχει δίκιο. Επρεπε λοιπόν να δουλέψουμε, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και δεν ξεχνώ όσους έβαλαν πλάτη σε όλο αυτό το διάστημα και κυρίως τους εργαζόμενους, που βοήθησαν να αποφύγουμε τα χειρότερα και υπό τις δεδομένες συνθήκες να παράξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Να τοποθετηθώ δημόσια για να πω ότι η Ρόδος είναι γεμάτη σκουπίδια, δεν επρόκειτο να αλλάξει κάτι. Το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε διαπιστώσεις αλλά να δίνουμε λύσεις. Το ουσιαστικό, λοιπόν, ήταν να βρεθεί λύση, γι αυτό και επικεντρώθηκα στον διαγωνισμό, στη λειτουργία του ΚΔΑΥ, στον εξοπλισμό και στην ανακύκλωση, στον ΧΥΤΑ -ευελπιστούμε ότι από μέρα σε μέρα θα ανοίξει και ο ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου. Επικεντρώθηκα στην αποκομιδή και στην σάρωση σε όλο το νησί. Το νησί είναι ένα, δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, όλοι ζούμε από τον τουρισμό, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη της τοπικής οικονομίας και πρέπει να βλέπουμε το κοινό καλό και την συνολική εικόνα, κόντρα στις νοοτροπίες του παρελθόντος. Εγινε, αναγκαστικά, ιεράρχηση προτεραιοτήτων για να σώσουμε την εικόνα του νησιού, για να μην πληγεί το τουριστικό μας προϊόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν δόθηκε η πρέπουσα προσοχή σε όλο το νησί. Ηταν όμως απαραίτητο να σώσουμε την εικόνα του νησιού, γι αυτό δόθηκε έμφαση στο ανατολικό μέτωπο, στις τουριστικές περιοχές απ΄όπου δεν διατυπώθηκε κανένα ουσιαστικό παράπονο. Δώσαμε μάχη με τα περιορισμένα μέσα που είχαμε και τις δυσκολίες που προέκυψαν από την έλλειψη σύγχρονων υποδομών στην υπηρεσία καθαριότητας. Πήγαμε στον πόλεμο, χωρίς τα κατάλληλα όπλα αλλά δεν εγκαταλείψαμε την μάχη…
• Θεωρείτε ότι αδικηθήκατε από την πολύ σκληρή κριτική που σας ασκήθηκε για την εικόνα του νησιού;
Οποιος ασχολείται με τα κοινά, πρέπει να δέχεται την κριτική και να μάθει να ακούει. Προσωπικά, με τον εαυτό μου είμαι ικανοποιημένος. Εργάστηκα πάρα πολύ, προσπάθησα πάρα πολύ και επιπλέον πολλοί άνθρωποι ανέχτηκαν την καταπίεση που τους άσκησα για να παραχθεί αποτέλεσμα. Ολο αυτό τον χρόνο, τον στέρησα από την οικογένειά μου για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Σε κανέναν μας δεν άρεσε η εικόνα της Ρόδου πνιγμένη στα σκουπίδια, εμείς όμως που είχαμε την ευθύνη έπρεπε να βρούμε λύση, το οφείλαμε στους δημότες, στο νησί μας, στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας. Στην ίδια πόλη ζούμε όλοι, την ίδια αγάπη έχουμε για τον τόπο μας.
• Από το σημερινό αποτέλεσμα είστε ικανοποιημένος;
Ναι, μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος αλλά μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μια υπηρεσία που δεν σταματά ποτέ. Τα απορρίμματα παράγονται 24 ώρες το 24ωρο άρα απαιτείται επαγρύπνηση και συνεχής σχεδιασμός για να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
• Πάντως κ. Παλαιολόγου, γεμάτους κάδους βλέπουμε ακόμα και σήμερα σε κάποια σημεία. Τα παράπονα δεν έχουν εκλείψει.
Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σίγουρα η εικόνα δεν είναι ιδανική, οπωσδήποτε όμως δεν είμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν στο προηγούμενο διάστημα. Ο πολίτης έχει δίκιο να διαμαρτύρεται αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει ότι για παράδειγμα, δεν έγινε αποκομιδή το βράδυ γιατί κάποιος συμπολίτης μας στάθμευσε το όχημά του μπροστά από τους κάδους. Ξέρετε, οι παράγοντες είναι πάρα πολλοί και δεν τους συνυπολογίζουμε. Δεν ευθύνεται πάντα η υπηρεσία για τους γεμάτους κάδους, έχει ευθύνη και ο πολίτης. Όμως είναι κοινά παραδεκτό ότι η κατάσταση πλέον είναι πολύ καλύτερη κι αυτό που αναφέρατε αφορά μεμονωμένα περιστατικά. Η σύμβαση με τον ιδιώτη ήταν καταλυτική για την βελτίωση της εικόνας της Ρόδου και της καθημερινότητας του πολίτη.
• Μία σύμβαση όμως για την οποία έγινε πολύς λόγος και πέρασε από 40 κύματα… Αισθάνεστε σήμερα δικαιωμένος;
Απολύτως. Είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που θέσαμε τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις, είμαστε οι μοναδικοί που θέσαμε ως όρο την τεχνολογία euro 6. Θα θυμάστε πολύ καλά ότι τότε με τις απεργίες όλη η Ελλάδα είχε πνιγεί στο σκουπίδι εκτός από τη Ρόδο. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα σωστού σχεδιασμού κι εφαρμογής εναλλακτικού σχεδίου. Αυτό θα πρέπει να μας το αναγνωρίσουν όσοι θεωρούν τους εαυτούς τους «ειδήμονες» και να ερμηνεύσουν πια σωστά τους αριθμούς. Οι «ειδήμονες», όλο αυτό το διάστημα απλώς λαΐκιζαν, παραγνωρίζοντας σκοπίμως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αδιαφορώντας για τα οφέλη που θα απέρρεαν από την σύμβαση για τον ροδιακό λαό αλλά και για τους επισκέπτες μας. Η κριτική για την κριτική και η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση αποκαλύφθηκαν και όλοι όσοι έλεγαν ότι δεν επρόκειτο να πετύχει το εγχείρημα, διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η αίσια έκβαση του πολυσυζητημένου αυτού εγχειρήματος, δυσαρέστησε πολλούς διότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος για φθηνή αντιπολίτευση και λαϊκισμό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο μάς απέδωσε συγχαρητήρια για την διαδικασία του διαγωνισμού. Οποιος είναι καθαρός, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα…
• Ο σχεδιασμός στο εξής τι περιλαμβάνει;
Η Διεύθυνση Καθαριότητας πρέπει πάντα να εξελίσσεται, πρέπει να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις. Να είμαστε διορατικοί και να παρακολουθούμε τις νέες εφαρμογές, τις νέες τεχνολογίες και τις νέες δυνατότητες. Η Ρόδος πέρυσι για πρώτη φορά, εμφάνισε τον κώδωνα για την ανακύκλωση του γυαλιού όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα υφίσταται εδώ και μια δεκαετία. Ο μπλε κάδος στο νησί μας εμφανίστηκε το 2017, όταν εδώ και χρόνια στην υπόλοιπη χώρα, ακόμα και σε μικρά νησιά, γίνεται ανακύκλωση. Πολύ σύντομα θα δείτε μια σειρά από δράσεις που σκοπό θα έχουν την ενημέρωση του πολίτη για τα οφέλη και την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης. Το επόμενο βήμα για εμάς, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων με νέες τεχνολογίες που θα μπορούν να αποδώσουν οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα, όπως είναι για παράδειγμα το ενεργειακό. Εχουμε ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουμε το επόμενο βήμα. Εχουμε καταθέσει ήδη στο Υπουργείο αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία μονάδας μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων και περιμένουμε την απάντηση για να θέσουμε σε εφαρμογή και αυτόν τον σχεδιασμό. Μιλάμε για μια επένδυση που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και που θα φέρει τη Ρόδο στην νέα εποχή, ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων.
• Ο πολίτης είναι σύμμαχός σας σε αυτή τη διαδικασία;
Ο πολίτης μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμο σύμμαχο, όταν ενημερωθεί σωστά. Υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα που δεν έχει ενημερωθεί ακόμα, υπάρχουν κι εκείνοι που απλώς αδιαφορούν. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος για να εξοικειωθούν οι Ρόδιοι με την ανακύκλωση. Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε και τα πρώτα στατιστικά στοιχεία εκτροπής από τα σύμμεικτα απορρίμματα στο ανακυκλώσιμο υλικό για να μπορέσουμε να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό. Μέχρι στιγμής πάντως, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Πάντως η διαχείριση των απορριμμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των πολιτών και αποτελεί βαρόμετρο για την αποτελεσματικότητα κάθε δημοτικής αρχής. Πώς θεωρείτε ότι τα πήγατε σε αυτόν τον τομέα;
Η καθημερινότητα είναι ένας δύσκολος τομέας που περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις και έργα και που πράγματι δίνει το στίγμα της κάθε δημοτικής αρχής. Θεωρώ ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες και μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των δυσκολιών που βιώνει η χώρα, τις δραματικές περικοπές των πόρων των ΟΤΑ και των αλλαγών του νομοθετικού πλαισίου, πράξαμε το καλύτερο δυνατό. Βεβαίως πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Το ζήτημα είναι να μπαίνουν διαχρονικά θεμέλια. Σε ό,τι αφορά την δική μας υπηρεσία πλέον επεξεργαζόμαστε την δυνατότητα να μπορεί ο πολίτης να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με την υπηρεσία, να καταγράφεται το αίτημά του και να επεξεργάζεται από το ανάλογο στελεχιακό δυναμικό και η επέμβαση να είναι άμεση.
• Ολο αυτό το διάστημα, υπήρξαν στιγμές που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε;
Πολλές φορές.
• Τι σας κράτησε;
Η υπομονή και η επιμονή. Πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε. Ηταν ένα μεγάλο στοίχημα.
• Ηταν και προσωπικό στοίχημα κ. αντιδήμαρχε;
Ναι. Κι αυτό ήταν που με κράτησε. Γιατί ποτέ μέχρι σήμερα, δεν είχα παρατήσει κάτι στη μέση. Ημουν σίγουρος για τον δρόμο που επιλέξαμε να ακολουθήσουμε και ήταν άδικα τα όσα προσπάθησαν να μας προσάψουν. Γι αυτό θέλησα να υπερασπιστώ την επιλογή μου μέχρι τέλους.
• Το επόμενο προσωπικό στοίχημα ποιο είναι;
Να παραχθεί έργο στην υπηρεσία που θα μείνει παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου