Ειδήσεις

Διαχειριστικός έλεγχος στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων

Τη διενέργεια οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δωδεκανήσου ζήτησε χθες, με παραγγελία της προς την Πταισματοδίκη Ρόδου, η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία Σοφία Βαϊτση.

Η κ. Εισαγγελέας συγκεκριμένα αφού μελέτησε την προκαταρκτική δικογραφία που σχηματίστηκε για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της υπεξαίρεσης και της απιστίας στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δωδεκανήσου, μετά από αναφορά του προέδρου κ. Σάββα Πεταλά και μετά από διοικητική έρευνα, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012, έκρινε ότι απαιτείται έλεγχος των οικονομικών από ορκωτό λογιστή.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Πεταλάς είχε ενημερώσει ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής διοίκησης του Θεραπευτηρίου, διαπιστώθηκε ανορθολογισμός στο σύνολο σχεδόν των τηρούμενων διαδικασιών λειτουργίας του ΘΧΠ Δωδεκανήσου, λόγω παγιωμένων αντιλήψεων ετών, του παρατεταμένου 5μηνου διοικητικού κενού αλλά και της ύπαρξης ενεργών συμβάσεων προμηθευτών, γεγονός που έθετε σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των δομών του Ιδρύματος.
Παρά τα σωρευμένα διοικητικά και λοιπά προβλήματα διαπιστώθηκε ότι κατεβλήθη προσπάθεια παρακώλυσης, εκ μέρους του τότε υπεύθυνου αποθήκης, στις προσπάθειες να διαπιστωθεί, εάν ετηρείτο ή όχι το δημόσιο λογιστικό.

Συστήθηκε τριμελής επιτροπή προκειμένου να προβεί σε πλήρη καταγραφή αναλώσιμου και μη υλικού της Κεντρικής Υπηρεσίας του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δωδεκανήσου, το οποίο ήταν υποχρέωση της προηγούμενης διοίκησης.

Η τριμελής επιτροπή ελλείψει στοιχείων δεν κατέληξε σε σαφή συμπεράσματα με αποτέλεσμα να παραγγελθεί η διενέργεια ελέγχου από ορκωτό λογιστή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έγγραφο του διευθυντή κ. Βασίλειου Κυρίτση, όταν τοποθετήθηκε διευθυντής τον Φεβρουάριο 2012, ζήτησε από την τότε διοίκηση να του γίνει πλήρης παράδοση – παραλαβή, για να αναλάβει καθήκοντα, μεταξύ άλλων και των αναλώσιμων και μη υλικών και να ακολουθήσει απογραφή.

Παράλληλα στο μεσοδιάστημα, που η επιτροπή, η οποία είχε συγκροτηθεί από την νέα διοίκηση, υλοποιούσε την απογραφή, ο τότε διαχειριστής επανειλημμένα ζητούσε διαρκώς άδεια κατά την οποία προφανώς κάποιος άλλος θα ανελάμβανε την διαχείριση, χωρίς όμως να έχει ανταποκριθεί στις προφορικές εντολές της διοίκησης και στις γραπτές οδηγίες του διευθυντή.

Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν να μην εγκριθεί η άδειά του, ενώ δεν προσκόμισε, αν και όφειλε, τα παραστατικά διαχείρισης υλικού.
Αντίθετα όπως κατέθεσε ο κ. Πεταλάς, επέμενε αόριστα, ότι με εντολές προηγούμενων διοικήσεων, βασιζόμενες σε κάποια εγκύκλιο, δεν ήταν υποχρεωμένος να διαχειρίζεται το υλικό μαζί με τις προβλεπόμενες εκ του νόμου επιτροπές.
Στην συνέχεια με έγγραφο της διεύθυνσης κοινοποιήθηκαν στον τότε αποθηκάριο τα αποτελέσματα της απογραφής της τριμελούς επιτροπής προκειμένου να τύχουν ανεπιφύλακτης αποδοχής, εάν δεν υπήρχαν αντιρρήσεις εκ μέρους του.

Επειδή επανερχόταν διαρκώς προφορικά στο αίτημα της άδειάς του, χωρίς να ενημερώσει για τις απόψεις του επί της απογραφής, απάντησε αυθημερόν και «φέρεται» να αποδέχθηκε τα αποτελέσματα της απογραφής.

Προκειμένου όμως να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της υπηρεσίας και του δημοσίου, η διοίκηση σχημάτισε πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, στο οποίο πέραν της ανεπιφύλακτης αποδοχής των αποτελεσμάτων της απογραφής, ο αποθηκάριος αποδέχθηκε ότι ουδέποτε παραδόθηκαν τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα διακίνησης υλικού, τα οποία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έπρεπε να τηρούνται ενώ αποδέχθηκε επιπρόσθετα την επιφύλαξη του Θεραπευτηρίου για μελλοντικό έλεγχο της προγενέστερης διαχείρισης.

Στην συνέχεια κλήθηκε σε απολογία και του επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή στέρησης αποδοχών 20 ημερών.

Η διοίκηση έδωσε και εντολή προς το λογιστήριο για να διαπιστώσει αφενός εάν προκύπτουν ελλείμματα από την διαχείριση υλικού κατά την θητεία του εν λόγω διαχειριστή και αφετέρου εάν οι φερόμενες κινήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα αποθήκης, είναι πραγματικές ή εικονικές.
Δόθηκε συμπληρωματική εντολή προς την οικονομική υπηρεσία, τον νυν διαχειριστή υλικού και τη διαιτολόγο ώστε να γίνει έλεγχος της φερόμενης διακίνησης του αναλωσίμου υλικού. Ειδικότερα δόθηκε εντολή να υπολογιστούν οι θεωρητικές ποσότητες και να γίνει σύγκριση με τις φερόμενες ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις.

Η συγκεκριμένη σύγκριση θα είναι ασφαλής όταν το Ιδρυμα αποκτήσει εκ νέου ομαλή τροφοδοσία μέσω συμβάσεων ώστε να συγκριθούν επί πραγματικών ποσοτήτων οι επί μέρους χρονιές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου