Ποινή κάθειρξης 748 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 1.290.500 ευρώ επέβαλε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στον Σύρο διακινητή M. T. του Α..
Σε ποινή κάθειρξης 640 ετών και 3 μηνών και σε χρηματική ποινή 1.290.500 ευρώ καταδικάστηκε ο Β. Η. του R. και σε ποινή κάθειρξης 384 ετών και 6 μηνών και σε χρηματική ποινή 798.000 ευρώ, ο A. E. S. του Β., συγκατηγορούμενοι του, που δεν παρέστησαν στην δίκη.
Οι ανωτέρω κρίθηκαν κατά περίπτωση ένοχοι εκ προθέσεως πρόκλησης ναυαγίου από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος κατά συρροή, για έκθεση κατά συρροή, για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη οπλοφορία, για μεταφορά μεταναστών και για άμεση συνέργεια σε μεταφορά μεταναστών.
Οι κατηγορούμενοι μετέφεραν συγκεκριμένα από κοινού στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου την 13η Σεπτεμβρίου 2015 από την πόλη Didim της Τουρκίας, με ξύλινο σκάφος μήκους 25 μέτρων με την επωνυμία «Summer Breeze» τουλάχιστον 127 μετανάστες με καταγωγή από το Ιράκ και την Συρία, έναντι αμοιβής ύψους 1000 έως 2000 ευρώ για έκαστο εξ’ αυτών.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προκάλεσαν την προσάραξη του σκάφους το οποίο εντοπίστηκε από δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού σε βραχώδη περιοχή ανατολικά του νησιού.
93 μετανάστες, οι οποίοι δεν ήταν εφοδιασμένοι με σωστικά μέσα έπεσαν στην θάλασα για να διασωθούν από τις ελληνικές αρχές, ενώ επήλθε θάνατος 28 ανθρώπων και συγκεκριμένα 7 ανδρών, 9 γυναικών και 12 παιδιών.
Πέθαναν ακόμη 6 άτομα (ένας άνδρας, μια γυναίκα και 4 παιδιά) τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί ενώ αγνοούνται ακόμη 4 και συγκεκριμένα ένας άνδρας και 3 παιδιά.
Ο πρώτος κατηγορούμενος απολογούμενος αρνήθηκε ότι ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους και ισχυρίστηκε ότι όταν αυτό έμεινε ακυβέρνητο, προσπάθησε να συνδράμει στην διακυβέρνηση του και συγκεκριμένα να επισκευάσει την μηχανή, πολλοί μεταφερόμενοι τον είδαν και θεώρησαν ότι ήταν ο κυβερνήτης.
Υποστήριξε ακόμη ότι είχε εργαστεί ως ψαράς και γνώριζε λίγα πράγματα από ναυσιπλοϊα.
Η εισαγγελέας της έδρας ήταν καταπέλτης στην αγόρευση της υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος, που βρέθηκε να κατέχει μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο και δεν δικαιολόγησε, κολύμπησε στην ακτή φορώντας σωσίβιο, δεν βοήθησε τους υπόλοιπους μεταφερόμενους ακόμη και παιδιά που επνίγοντο, ενώ όταν βγήκε σώος στην ακτή έσπευσε σε περίπτερο να αγοράσει τσιγάρα και εν συνεχεία σε ένα ξενοδοχείο για να ξεκουραστεί.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του πρώτου κατηγορούμενου παρέστη η δικηγόρος κ. Δέσποινα Κοκκάρη.
-Ποινή φυλάκισης 2 ετών και 73 μηνών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως και χρηματική ποινή ύψους 17.000 ευρώ, επέβαλε χθες το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου στον Κ. Α. του Α. Ε. που συνελήφθη στην Σύμη την 6η Οκτωβρίου 2015 ενώ κυβερνούσε λευκή πολυεστερική λέμβο μήκους 6 μέτρων στην οποία επέβαιναν 13 Σύροι μετανάστες.
Ο κατηγορούμενος αποβίβασε τους μετανάστες σε βραχώδες σημείο της θαλάσσιας περιοχής Νάνου στη Σύμη.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.
-Ποινή φυλάκισης 19 ετών και 3 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 39.000 ευρώ επέβαλε χθες το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου στον Κ. Α. του Ε. Α. ενώ αθώοι κρίθηκαν στην ίδια υπόθεση τρείς συγκατηγορούμενοι του, που εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο κ. Μ. Παπαγεωργίου.
Ο καταδικασθείς συνελήφθη την 7η Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 15.30 στην Λέρο διότι μετέφερε με ξύλινο ιστιοφόρο σκάφος 15 Σύρους μετανάστες.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρέστη ο δικηγόρος κ. Γ. Μπαλαλής.
-Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 1 έτους και 97 μηνών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως και χρηματική ποινή ύψους 17.000 ευρώ στον Α. Α. του Ζ. Α. που συνελήφθη την 21η Σεπτεμβρίου 2015 στην Λάμπη της Κω διότι μετέφερε με πνευστή λέμβο 19 Ιρακινούς και 6 Σύρους μετανάστες.
Στην ίδια υπόθεση κρίθηκε αθώος ο συγκατηγορούμενος του S. K. του Α., που είχε ως συνήγορο υπεράσπισης τον δικηγόρο κ. Μ. Παπαγεωργίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ