Συνεντεύξεις

Θ. Στεφανάκης: “Εμείς οι εφοριακοί εισπράττουμε άμεσα τη δυσαρέσκεια του κόσμου”

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Ο κ. Θεοδόσης Στεφανάκης, επανεκλέχθηκε στην προεδρία του Συλλόγου Εφοριακών Δωδεκανήσου, για 4η συνεχόμενη θητεία στις εκλογές που διενεργήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας.
Σήμερα, μιλάει στην «δημοκρατική» για τα προβλήματα του κλάδου στην περιοχή μας, για τα επεισόδια βίας, ξυλοδαρμών και προπηλακισμών που δέχονται οι εφοριακοί, ενώ προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους και να διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους και υπογραμμίζει ότι ο Τουρισμός, που είναι η μόνη βιομηχανία της χώρας, δίνει λύσεις σε πολλά ζητήματα και αδιέξοδα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Στεφανάκη, πρόφατα επανεκλεγήκατε στην προεδρία του Συλλόγου ΕφοριακώνΔωδεκανήσου. Μιλήστε μας για τον Σύλλογο και τους συναδέλφους σας που υπηρετούν στα νησιά.
Πρόκειται για τον Σύλλογο που έχουμε οι εργαζόμενοι στο Νομό Δωδεκανήσου και απαριθμεί περί τους 150 συναδέλφους που υπηρετούν στις Εφορίες (κυρίως στην Δ.Ο.Υ. Ρόδου, στην Κω, στο πρώην ΣΔΟΕ, στην Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου καθώς και στα γραφεία εξυπηρέτησης των φορολογουμένων που εδρεύουν στην Κάρπαθο, στην Κάσο και στην Λέρο). Οι εκλογές αυτές έγιναν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για εμάς, όπου υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Το μεγάλο πρόβλημα που μας απασχολεί, είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων –το οποίο αφορά κι εμάς. Επίσης, οι ελλείψεις προσωπικού στις Εφορίες και σε άλλες υπηρεσίες, τα θέματα της ίδρυσης της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) κ.λπ.
Να σημειώσω ότι στην ΑΑΔΕ εμείς ως εφοριακοί δεν είμαστε πλέον δημόσιοι υπάλληλοι αλλά υπαγόμαστε σε αυτή την καινούργια ανεξάρτητη αρχή με επικεφαλής τον κ. Πιτσιλή, έχοντας πλέον πολλές διαφορές στα εργασιακά μας δικαιώματα, πράγμα που μας απασχολεί.
Επιπλέον, όπως γνωρίζετε, ο κλάδος μας αντιμετωπίζει και το θέμα της ‘Αξιολόγησης’ που αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα, υπάρχει ανοιχτό το θέμα του βαθμολογίου, της κινητικότητας, οι ελλείψεις προσωπικού στις εφορίες κ.λπ.
Όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα καθώς ο κλάδος μας αποτελεί την αιχμή του δόρατος για το ελληνικό δημόσιο.
Από το 1986 υπήρχε μία δεύτερη υπηρεσία στα Δωδεκάνησα πέραν της Εφορίας, η ΥΠΕΔΑ η οποία μετονομάστηκε σε ΥΠΕΕ, σε ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου το οποίο έχει καταργηθεί και έχει ενοποιηθεί με την Δ.Ο.Υ. Ρόδου. Εμείς ζητούμε από την νέα ΑΑΔΕ να επαναλειτουργήσει το γραφείο του παλαιού ΣΔΟΕ με διεύθυνση στο Ηράκλειο Κρήτης και γραφεία στην Ρόδο, διότι αποτελεί ένα πολύ σοβαρό τοπικό ζήτημα καθώς μέσα από αυτή την υπηρεσία θα υπάρχει εξειδίκευση στον προληπτικό έλεγχο. Από εκεί και πέρα, ως σύλλογος αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα με την νησιωτικότητα, αφού οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται με δικά τους έξοδα, χωρίς να λαμβάνουν τα οδοιπορικά τους όταν θα πρέπει να διανυκτερύσουν σε κάποιο νησί, ενώ υπάρχουν και άλλα θέματα που θα μπουν στην ατζέντα.
• Πάντως τους καλοκαιρινούς μήνες παρακολουθήσαμε απίστευτα περιστατικά με ξυλοδαρμούς, προπηλακισμούς συναδέλφων σας από πολίτες κ.λπ. Τι λέτε γι αυτά;
Πράγματι το καλοκαίρι παρακολουθήσαμε πολλά απαράδεκτα περιστατικά με κρούσματα βίας εναντίον των εφοριακών που προσπαθούσαν να κάνουν την δουλειά τους. Το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό του εφοριακού στην Πάτμο, πήρε μεγάλες διαστάσεις και δημοσιότητα, ενώ έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της χώρες ανάλογα περιστατικά.
Βεβαίως, είναι κατανοητό ότι εμείς ως εφοριακοί εισπράττουμε άμεσα την δυσαρέσκεια του κόσμου λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας. Ωστόσο, θέλουμε να μάθει και ο κόσμος ότι κι εμείς είμαστε εργαζόμενοι και δεν έχουμε την ευθύνη για την υπερ-φορολόγηση και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Και φυσικά, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη φοροδιαφυγή η υπερ-φορολόγηση. Εμείς ως εργαζόμενοι αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τις μνημονιακές συνθήκες. Σεβόμαστε την επιχειρηματικότητα, γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η επιβίωση. Σίγουρα είναι δύσκολοι οι καιροί για όλους, παρόλα αυτά θα πρέπει να τηρούνται κάποιες διαδικασίες.
Οι ελεγκτές συνάδελφοί μας γίνονται αποδέκτες έντονων αντιδράσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ο ελεγκτής βγαίνοντας στο δρόμο δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει. Αυτό που ζητάμε από την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο, είναι η ουσιαστική υποστήριξη, ασφάλεια και θωράκιση στο έργο μας. Αυτό που είναι όμως το σημαντικότερο όλων, είναι η εξασφάλιση της συναίνεσης της ίδιας της κοινωνίας. Θα πρέπει να αντιληφθεί ο πολίτης ότι οι έλεγχοι αυτοί γίνονται τελικά για το καλό της ίδιας της χώρας.
• Οι φήμες ότι στον τουριστικό κλάδο υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, είναι αληθείς κατά την άποψή σας;
Κοιτάξτε, η μόνη βιομηχανία που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, είναι ο Τουρισμός. Και είναι επόμενο το κράτος να δίνει βαρύτητα στη φοροδιαφυγή που προέρχεται από τον κλάδο του Τουρισμού. Οι αφίξεις επισκεπτών παρουσιάζουν αύξηση, υπάρχει γενικά μία κινητικότητα και δη στα νησιά, όπου οι έλεγχοι είναι εντατικοί. Είναι αναμενόμενο να διακρίνεται φοροδιαφυγή σε διευρυμένο βαθμό. Οι περισσότερες περιπτώσεις κινούνται βέβαια σε λογικά πλαίσια. Υπάρχουν ωστόσο και οι εξαιρέσεις. Έχουμε δει και ακραίες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Αυτό που προσπαθούμε ως Ομοσπονδία είναι ότι πέρα από τους προληπτικούς ελέγχους, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα μεγάλα εισοδήματα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς ως εργαζόμενοι δεν έχουμε καμία ευθύνη που δεν προχωράνε οι διαδικασίες… Θα ήταν όμως προς το συμφέρον όλων των Ελλήνων πολιτών να δινόταν βαρύτητα στα μεγάλα αδήλωτα εισοδήματα που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Προφανώς δεν γίνεται να μείνουν στο απυρόβλητο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν πρέπει όμως να εστιάζουμε μόνο εκεί.
• Οι Δωδεκανήσιοι τελικά, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία, είναι καλοπληρωτές;
Η φοροδοτική ικανότητα όλων έχει εξαντληθεί. Η υπέρμετρη φορολόγηση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων. Την 31η Ιουλίου έληγε η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, την οποία σχεδόν το 1/3 των φορολογούμενων δεν πλήρωσε. Προφανώς η αύξηση της επιβάρυνσης οδηγεί στην αύξηση της φοροδιαφυγής και αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά στους ελέγχους που διενεργούμε… Στερείται δε με αυτό τον τρόπο έσοδα το κράτος. Είναι πολυεπίπεδο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, η οποία εκτός όλων των άλλων δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο φορολογικός έλεγχος πρέπει να προασπίσει τα δικαιώματα της υγιούς επιχείρησης.
Διαπιστώνουμε επίσης συχνά κατά την τέλεση του ελεγκτικού έργου ότι υπάρχει άδικη κατανομή των φόρων. Στο μεταξύ, από το σύνταγμα το ίδιο προβλέπεται ότι ο κάθε πολίτης θα πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Αυτό όμως δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να εισπράττουμε την οργή των πολιτών οι οποίοι αισθάνονται αδικημένοι… Πρέπει επιτέλους να έχουμε ένα σύστημα φορολογικό το οποίο θα κατανέμει τους φόρους ανάλογα τη φοροδοτική ικανότητα καθενός.
Η κρίση προφανώς έχει δυσχεράνει την επιβίωση των επιχειρήσεων και κάπως έτσι δικαιολογείται το γεγονός ότι 4,5 εκατ. πολίτες οφείλουν στο Δημόσιο πάνω από 95 δισ. Ευρώ. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται εκ των πραγμάτων αντιμέτωποι με κάποια σκληρά μέτρα, όπως μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών, καταχέσεις κλπ.
Δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο, καθώς όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Ο τουρισμός ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα και αυτό ωθεί τους φορολογούμενους να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Εκτιμούμε ότι πολλοί θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν από τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου