Ειδήσεις

Οικολογικό έγκλημα: Το μαζούτ έφτασε σε όλες τις παραλίες τις Αττικής-Προτροπή να μην κάνουν μπάνιο

Πολύ λίγα, πολύ αργά.

Στη φράση αυτή συμπυκνώνονται τα όσα έγιναν από την Κυριακή, που βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» έως και σήμερα Τετάρτη για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας που ταξίδεψε…ανενόχλητη από την Σαλαμίνα και απλώνεται στο θαλάσσιο μέτωπο από την Φρεταττύδα μέχρι και το Ελληνικό. Όπως μάλισρα έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης το μαζούτ έφτασε μέχρι τη… Γλυφάδα.

Ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Παπανικολάου από την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ προέτρεψε και τους λουόμενους να αποφεύγουν να κατέβουν στην παραλία.

“Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με εκτεταμένη ρύπανση και έντονη οσμή σε όλο μας το παραλιακό μέτωπο” ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook και πρόσθεσε: “Η μάχη είναι άνιση. Από τα χαράματα σήμερα, είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και συνδράμουμε με όποια μέσα διαθέτουμε στο έργο των αρμόδιων φορέων: τοποθετήσαμε πλωτό φράγμα, ρίξαμε αντιρρυπαντικό υλικό (μια ουσία που διαλύει το πετρέλαιο), απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων. Παρακαλούμε θερμά μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα να μην προσέρχονται οι λουόμενοι στην παραλία και να σέβονται όλοι τις σημάνσεις της δημοτικής αστυνομίας. Ελπίδα όλων μας είναι ότι η ζημιά θα περιοριστεί το συντομότερο δυνατό. Οι ευθύνες, ωστόσο, για την καταστροφή είναι δεδομένες και πρέπει να αποδοθούν άμεσα”.

Δείτε την ανάρτηση και τις εικόνες που ανέβασε:

 

 

 

 

 

 

Η πλοιοκτήτρια εταιρία μέρες μετά το συμβάν διαβεβαιώνει πως από την πρώτη στιγμή  δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Επίσης τονίζει πως το πλοίο «ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύ και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί» και ότι οποιαδήποτε «υποψία» διατυπώνεται  είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της».

Ο Δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης

Η κατάσταση έχει θέσει σε συναγερμό και το Δήμο Πειραιά με τον δήμαρχο Γιάννης Μώραλη να ζητεί από τον αρμόδιο  αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη να γίνουν όσα είναι αναγκαία καθώς ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης!

Στην καταγγελία ότι οι ομάδες που είχαν σταλεί στην Σαλαμίνα  για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας ήταν πολύ μικρές προχώρησε και η δήμαρχος του νησιού Ισιδώρα Παπαθανασίουπροαναγγέλλοντας μηνύσεις από τους πολίτες που υπέστησαν οικονομική ζημία. Και εκφράζει την αγωνία της πως σε μια αλλαγή του ανέμου θα έχουμε νέα ρύπανση του νησιού».

Εν τω μεταξύ μόλις σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για να εκτιμηθεί  η κατάσταση και οι ενέργειες που έχουν.

Tεχνικά συνεργεία βρίσκονται από νωρίς το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες για να γίνει η απορρύπανση των υδάτων.

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία δηλώνει εξάλλου ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε και θα παραμείνουμε σε διαρκή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον» αναφέρει ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, ενημερώνει ότι «οι αυτοψίες των δυτών και οι πραγματογνωμοσύνες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν», θα είναι σε θέση να γνωρίζει.

Επισημαίνει ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύ και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί.

«Η “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της», αναφέρει τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Tα αναπάντητα ερωτήματα

Την ίδια στιγμή, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης προς δύο κατευθύνσεις.

Το πρώτο αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», καθώς ήταν αγκυροβολημένο στον Αργοσαρωνικό (κοντά στην Ψυττάλεια) και οι καιρικές συνθήκες μόνο δυσχερείς δεν ήταν.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο υπ. Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλής ανέφερε ότι «γίνεται έρευνα, γιατί υπάρχουν ερωτήματα και πρέπει να απαντηθούν όλα».

Το δεύτερο αφορά την χρόνο αντίδρασης στην οικολογική καταστροφή, καθώς υπάρχουν καταγγελίες από τους κατοίκους της Σαλαμίνας ότι τα συνεργεία απορρύπανσης καθυστέρησαν.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπήκε  από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος- ένα σκάφος σύμφωνα με ειδικούς- με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών.

Συνεχίζονται εν τω μεταξύ οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα αλλά και σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή.

Περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Χθες το απόγευμα (Τρίτη) έσπευσαν στην περιοχή δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος αλλά και πέντε μεγάλα αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικής εταιρείας απορρύπανσης. Τοποθετήθηκαν ειδικά φράγματα και ρίχτηκαν μεγάλες ποσότητες αντιρρυπαντικών ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή της ρύπανσης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητεί ενημέρωση

Για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ” το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενημερώνει πως σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προωθεί συγκεκριμένες δράσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών(ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές, θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως αυτές προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 148 “Περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον”.

Με έγγραφο που απέστειλε το ΣΥΓΑΠΕΖ, καλεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.

Παράλληλα με τις ενέργειες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το ΣΥΓΑΠΕΖ θα καθορίσει επιπλέον τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του παράκτιου οικοσυστήματος, τον τρόπο παρακολούθησης αυτών και τη σχετική εργασία, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας.

Σημειώνεται ότι το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Δόμησης και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) του ΥΠΕΝ, βρέθηκε στο πεδίο, εχθές, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, όπου πραγματοποίησε αυτοψία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου