«Η χώρα μας επιδιώκει πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων» τόνισε σε δηλώσεις του στην Ψέριμο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο νησί.
Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα από την ακριτική Ψέριμο, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος, παράλληλα, συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά αυτούς που υπηρετούν στην ακριτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι η προσφορά τους είναι σημαντική και ότι η κοινωνία βρίσκεται στο πλευρό τους.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε τα εξής:
«Βρισκόμαστε εδώ, στο ακριτικό φυλάκιο στην Ψέριμο, όπου υπηρετούν εννιά στρατιώτες και ένας αξιωματικός και που κάθε μέρα υψώνουν την ελληνική σημαία, διασφαλίζουν την ασφάλεια, εγγυώνται την εθνική κυριαρχία της χώρας.
»Θέλω από εδώ, από την ακριτική Ψέριμο, για άλλη μια φορά, να στείλω μήνυμα ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, επιδιώκει πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων. Θέλω επίσης, με την ευκαιρία της επίσκεψής μου, να συγχαρώ τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά αυτούς που υπηρετούν στην ακριτική Ελλάδα. Θα τους πω για άλλη μια φορά, πόσο πολύ εκτιμούμε την προσπάθειά τους και πως η ελληνική κοινωνία τους περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της».
Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας υποδέχθηκε στην Ψέριμο ο δήμαρχος Καλύμνου, Γιάννης Γαλουζής, ο οποίος τον ξενάγησε στον οικισμό του νησιού.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε για αρκετή ώρα συνομιλίες με τους κατοίκους του νησιού, που τον ενημέρωσαν αναλυτικά για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, τα οποία επιδεινώνονται στην διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΚΡΙΤΕΣ
Την απόλυτη ανάγκη η ελληνική πολιτεία να στηρίξει τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο σκοπός της επίσκεψής μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι να ακούσουμε τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών, έτσι ώστε να μπορούμε να διαμορφώνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, εξειδικευμένες για τις ανάγκες της κάθε ελληνικής περιφέρειας».
«Είναι πολύ σημαντικό να τονίζουμε πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες των λίγων, που επιλέγουν συνειδητά να ζουν και να φυλάσσουν τα σύνορά μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Να σταθούμε κοντά τους, να τους παρέχουμε ό,τι αρμόζει και αξίζει σε κάθε Έλληνα πολίτη. Ειδικά στα ζητήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
Για την ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει τα ηνία της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως έτοιμη, με ένα ξεκάθαρο σχέδιο, να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Όσο παρατείνεται η παραμονή αυτής της Κυβέρνησης στην εξουσία, τόσο δυστυχώς η χώρα βουλιάζει πιο βαθιά στο τέλμα, τόσο πιο μεγάλος γίνεται ο λογαριασμός για τον κάθε Έλληνα πολίτη. Προφανώς, βέβαια, και για τους Δωδεκανήσιους συμπολίτες μας. Όσο πιο γρήγορα έρθει η αλλαγή, τόσο πιο γρήγορα θα βγει η χώρα από την κρίση».
«Θέλω να τονίσω, με την ευκαιρία της σημερινής μου παρουσίας εδώ», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης «ότι ως Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δεσμευθούμε για πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα αφήσουμε πίσω τις ημέρες των εύκολων υποσχέσεων, των μεγάλων καταλόγων μέτρων και παρεμβάσεων, οι οποίες κατά κανόνα δεν υλοποιούνται. Και αυτά τα λίγα, τα οποία θα πούμε, θα τα κάνουμε πράξη».
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΩ
O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την νήσο Ψέριμο, όπου περιόδευσε και επισκέφθηκε τον ιερό ναό του νησιού, συνοδεία φορέων αλλά και περιπολικών σκαφών της Λιμενικής αρχής Κω, αφίχθη στην Κω την 16:15 ώρα με πλοιάριο.
Με την άφιξη του στο κεντρικό λιμάνι της Κω συναντήθηκε με τον λιμενάρχη κ. Γιαλελή, τον διοικητή του ΝΑΣ Κω κ. Καρδαρά, με μέλη της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. Κω, της ΝΟΔΕ και πολλούς άλλους.
Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σκάφη του Λιμενικού, καθώς και τα στελέχη τους, με τα οποία είχε σύντομη συνομιλία, ενώ ζήτησε να ανεβεί και να ενημερωθεί για την λειτουργία τους καθώς και στο πλοίο του πολεμικού ναυτικού «ΑΝΤΩΝΙΟΥ».
Στη συνέχεια κατευθύνθηκε πεζός προς το Επαρχείο, όπου είχε συνάντηση και συζήτηση με τον έπαρχο κ. Γ. Χαλκιδιό και περιφερειακούς συμβούλους και φορείς.
Στη σύντομη συζήτησή τους έγινε αναφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα και εν συνεχεία κατευθύνθηκε προς το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Κω κ. Γ. Κυρίτσης.
Ο κ. Κυρίτσης τον υποδέχτηκε στα σκαλιά του Δημαρχείου με τον πρόεδρο της ΝΔ να του λέει με νόημα όταν είδε τα φλας των φωτορεπόρτερ: «Δήμαρχε τι έγινε; όλοι οι φωτογράφοι για σένα ήρθανε….».
Ακολούθησε σύσκεψη με την συμμετοχή δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του νησιού στην οποία τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα της Κω.
Η σύσκεψη διακόπηκε προσωρινά λόγω λιποθυμικού επεισοδίου του διοικητή της Αεροπορίας Κω, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε βάρδια του ΕΚΑΒ!
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Κω ο κ. Κυρίτσης ανέφερε εισαγωγικά τα εξής:
«Η Κως σας καλωσορίζει. Η Κως της φιλοξενίας και του πολιτισμού. Οι πολίτες της Κω σέβονται τους νόμους και τους θεσμούς. Ελπίδα μας, η επίσκεψή σας να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα».
Ο δήμαρχος Κω τόνισε ότι η Κως έχει ισχυρή τουριστική ταυτότητα, μία ταυτότητα που επλήγη από λανθασμένες πρακτικές της πολιτείας… «Η Κως άντεξε με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς στήριξη από την πολιτεία. Αποκατάστησε την εικόνα της ως τουριστικός προορισμός», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε ακολούθως στην ανάγκη δημιουργίας ενός οργανισμού τουρισμού αλλά και στη συμφωνία που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον δήμαρχο Αλικαρνασσού (ανακήρυξη τουριστικής ζώνης και συμφωνίες επιχειρηματικών συνεργασιών).
Επίσης, ζήτησε η Κως να βγει από το χάρτη των hotspot…
«Η Κως δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών. Κάποιοι μεθοδεύουν την δημιουργία και νέου, αφού δεν έχει γίνει ανάκληση του ΦΕΚ για το Λινοπότι και όχι μόνο. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες και φυσικά να τηρηθούν όσα έχουν ήδη ειπωθεί, όπως οι επαναπροωθήσεις».
Αναφορά έγινε ακόμη στις δυσμενείς συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  ευχήθηκε αρχικά το 2017 να είναι μία χρονιά διαφορετική για όλους, μακριά από την κρίση.
Συνεχάρη τους φορείς αλλά και τους κατοίκους για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετώπισαν την κρίση. Ιδιαίτερα στους λιμενικούς και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για το δύσκολο έργο τους. «Η Κως, όντως, είναι βασική ατμομηχανή του τουρισμού και κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία κρίση, χωρίς την βοήθεια της πολιτείας».
«Πρόθεσή μας είναι να φέρουμε την ανάπτυξη από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από ένα μεγάλο κράτος», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε:
«Εμείς πρεσβεύουμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με μείωση φορολογίας και μείωση δαπανών. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους κλάδους που   έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι ο τουρισμός. Και για τα νησιά που έχουν σημαντική τουριστική κίνηση θέλουμε να κάνουμε κάποιες στοχευμένες πολιτικές».

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ