Ρεπορτάζ

Επιδιώκεται να βρεθεί λύση για τους πλόες από και προς Τουρκία

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν με στελέχη της κυβέρνησης, για το θέμα των τουρκικών τουριστικών σκαφών που επισκέπτονται την Ελλάδα,.
Ο Τούρκος αξιωματούχος είναι προσκεκλημένος του Έλληνα υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη στο πλαίσιο του διαλόγου με στόχο την αποκατάσταση του προβλήματος σχετικά με τη διακοπή των δρομολογίων εμπορικών σκαφών με τουρκική σημαία, που εκτελούν δρομολόγια προς την Ελλάδα, θέμα το οποίο έχει αναδείξει η «δ».
Η απαγόρευση των προσεγγίσεων από την γείτονα χώρα ήρθε ως απάντηση στις κατασχέσεις από την πλευρά των ελληνικών αρχών, τουρκικών πλοιαρίων με το αιτιολογικό ότι παραβίαζαν διεθνείς διατάξεις.
Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση αυτή τέθηκε σε εφαρμογή, στις 25 Σεπτεμβρίου, όταν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση, «κατέλαβαν 11 τουρκικά πλοία για παραβιάσεις των ναυτικών κανονισμών». Παράλληλα, από σήμερα 12 Οκτωβρίου απαγορεύονται τα δρομολόγια από τα τουρκικά λιμάνια προς την Ελλάδα, δηλαδή προς τα ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία, ωστόσο η επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσει την απόφαση αυτή. Όλα θα εξαρτηθούν από τις σημερινές επαφές του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν με την ελληνική κυβέρνηση.

Αντιδράσεις και
στην Τουρκία
Για το θέμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καθώς φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός Τούρκων αντιδρά στις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης με δεδομένο ότι τα ελληνικά νησιά είναι ιδιαιτέρως αγαπητά για τις διακοπές τους. Παραλλήλως και η οικονομία πολλών πόλεων, ιδίως στα παράλια, είναι συνδεδεμένη με ταξίδια Ελλήνων για τις αγορές τους. Ήδη, τοπικοί φορείς και οικονομικοί παράγοντες της Τουρκίας κάνουν λόγο για καταστροφική πολιτική που θα επηρεάσει την αγορά στα παράλια της γειτονικής χώρας.

Συνέντευξη
Λ. Παπακαλοδούκα
στη Hürriyet
Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Hürriyet ζήτησε την άποψη του δημάρχου Σύμης Λευτέρη Παπακαλοδούκα για το θέμα που έχει προκύψει, καθώς το νησί δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό Τούρκων τουριστών.
Ο κ. Λ. Παπακαλοδούκας, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και οι επιπτώσεις στην οικονομία τους θα είναι τεράστιες. «Η συνεργασία που είχαμε με τα τουρκικά τουριστικά σκάφη ήταν άψογη, ποτέ δεν μας δημιούργησαν προβλήματα. Και τα δύο Υπουργεία είναι υποχρεωμένα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να βρουν λύση διότι και οι δυο πλευρές θα έχουν σημαντικές οικονομικές απώλειες. Σε διαφορετική περίπτωση θα γκρεμιστούν όσα καταφέραμε να χτίσουμε στα τελευταία 15 χρόνια. Είναι υποχρεωτική η εύρεση λύσης» είπε ο δήμαρχος Σύμης, μεταξύ άλλων, στην τουρκική εφημερίδα.
Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στην «δ» ο κ. Παπακαλοδούκας, η Σύμη, από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση για τα τουριστικά σκάφη μέχρι σήμερα, μετρά σημαντικές απώλειες καθώς περισσότερες από 200 γουλέτες ακύρωσαν τις προσεγγίσεις τους στο νησί. «Ηδη μετράμε σημαντικές απώλειες στη Σύμη, όπως και σε άλλα νησιά εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τα τουρκικά σκάφη. Στη Σύμη έχουμε χάσει πάνω από 200 γουλέτες. Όπως δήλωσα στη Hürriyet και όπως είπα και στον υφυπουργό Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιό, είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση, διότι σε διαφορετική περίπτωση και οι δύο πλευρές θα βγούμε χαμένες», τόνισε ο δήμαρχος Σύμης ο οποίος έκανε γνωστό ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν πέντε κατάπλοι καταμαράν από την Τουρκία, δύο από το Μπόντουμ, ένας από την Ντάτσα και δύο από το Μαρμαρίς μεταφέροντας δεκάδες επισκέπτες στο νησί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου