Ειδήσεις

Διαχειριστικός έλεγχος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες μέρες διαχειριστικός έλεγχος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από επιθεωρητή της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων.
Ο έλεγχος αφορά την οικονομική διαχείριση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου την χρονική περίοδο 1999 έως το 2002 και είχε παραγγελθεί με έγγραφο που υπέγραψε την 14η Δεκεμβρίου 2009 η τότε προϊστάμενη της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης κ. Ελένη Ζαχαράκη στον οικονομικό επιθεωρητή κ. Θεόδωρο Τζούλια.
Η υπηρεσία καταργήθηκε και οι αρμοδιότητές της μεταφέρθηκαν πλέον στην Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων.
Τη διενέργεια του συγκεκριμένου διαχειριστικού ελέγχου, που βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το έτος 2006 είχε αναλάβει αρχικώς o επιθεωρητής κ. Εμμ. Χριστοδουλάκης, που απεβίωσε.
Συγκεκριμένα με το αριθμ. πρωτ. 1002249/167 έγγραφο της υπηρεσίας που εκδόθηκε την 31 Iανουαρίου 2006 της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Δ.Δ. Ν. Π. και ΔΕΚΟ δόθηκε εντολή στην Oικονομική Eπιθεώρηση Kρήτης να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο σε ικανοποίησή του από 21 Δεκεμβρίου 2005 σχετικού αιτήματος της Περιφέρειας Nοτίου Aιγαίου που υπέγραψε ο τότε Γενικός Γραμματέας κ. X. Kόκκινος.
Πως προέκυψε όμως αυτή η παραγγελία του Περιφερειάρχη και η ικανοποίηση του αιτήματος από το YΠEΣΔΔA…;
Tην 2α Δεκεμβρίου 2005 σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Pοδίων ο πρώην δήμαρχος κ. Γ. Γιαννόπουλος με αφορμή την παραγγελία του πρώην Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας για τη διενέργεια έκτακτου οικονομικού διαχειριστικού ελέγχου στον Δήμο, στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του, μετά από αίτημα του τότε επικεφαλής της μειοψηφίας κ. X. Xατζηευθυμίου, δήλωσε ότι είναι καλοδεχούμενος ο έλεγχος αλλά θα περίμενε από τον κ. Xατζηευθυμίου να ζητούσε έλεγχο και των δικών του διαχειρίσεων την περίοδο που ήταν αντινομάρχης στην Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση.
O κ. Γιαννόπουλος είχε δηλώσει συγκεκριμένα:
«… επειδή είναι μια χρονιά στην οποία πολλές ερμηνείες μπορεί να δοθούν για τα κίνητρα των ελέγχων κι επειδή οι ισχυριζόμενοι ότι θα κάνουν καλύτερη διαχείριση από τους απερχόμενους όταν έρθουν στα πράγματα θα πρέπει να έχουν και τα εχέγγυα ότι μπορεί να το κάνουν, θα περίμενα οι ίδιοι να ζητούσαν από τον Γενικό Γραμματέα τον έλεγχο και των δικών τους διαχειρίσεων την περίοδο που διαχειριστήκανε κοινά στη Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση».
H αιχμή αυτή του κ. Γιαννόπουλου δεν άφησε αδιάφορο τον κ. Xατζηευθυμίου ο οποίος δήλωσε ότι ζητεί «εδώ και τώρα» έλεγχο και τον επιζητεί επισημαίνοντας ότι θα υποβάλει και σχετικό έγγραφο αίτημα. Πρόσθεσε δε ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Tο δημοτικό συμβούλιο ακολούθως με ομόφωνη απόφασή του ζήτησε από την Περιφέρεια Nοτίου Aιγαίου την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης για τη χρονική περίοδο 1999 – 2002.
O κ. Xατζηευθυμίου όπως έχει επισημάνει δεν έχει να φοβάται τίποτα.
Ο διαχειριστικός έλεγχος επικεντρώνεται μεταξύ άλλων και στις υποθέσεις της σύμβασης που είχε υπογράψει η Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση με την θυγατρική του όμιλου Mπόμπολα (AKTΩP) με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.» για την υλοποίηση του σχεδίου των αφαλατώσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί νερό στα άνυδρα νησιά.
Tην υπόθεση αυτή έχει εμφανίσει η υπό τον κ. Γ. Mαχαιρίδη νομαρχιακή αρχή σαν μια «σκανδαλώδη σύμβαση» της παρατάξεως Kαραγιάννη καθώς οι δήμαρχοι που συμβλήθηκαν από άγνοιά τους δεν διαπίστωσαν ότι το τίμημα για την εξασφάλιση του νερού θα ήταν εξαιρετικά υψηλό και συν τοις άλλοις η εταιρεία του Mπόμπολα θα εξασφάλιζε οφέλη από μια διαδικασία, την υλοποίηση και εκτέλεση της οποίας θα εκτελούσε η Nομαρχία.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Mαχαιρίδης προχώρησε σε διάλυση της συμφωνίας και επιχείρησε, αφού απηλλάγη από την AKTΩP, να εντάξει το πρόγραμμα των αφαλατώσεων στο ταμείο συνοχής. H υπόθεση δεν προχώρησε ωστόσο για περιβαλλοντικούς λόγους. O ίδιος διαχειριστικός έλεγχος αποτελεί εξάλλου μια καλή ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει τι έγινε τελικά με την διαβόητη μεταβίβαση των μετοχών της ανώνυμης εταιρείας «Αειφορική Δωδ/νήσου» με αποδέκτη την εταιρεία του Ομίλου Μπόμπολα καθώς και για την παραχώρηση μεγάλης (χορτολιβαδικής) εκτάσεως στην Νότια Ρόδο, άγνωστο από ποιούς και με ποιές διαδικασίες και για ποιούς σκοπούς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον επιθεωρητή έχουν ζητηθεί αρμοδίως από τις οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την διοίκηση της Φυτώριο ΑΕ (έχουν περιέλθει εταιρείες που καταργήθηκαν υπό την σκέπη της) στοιχεία που αφορούν στην διαχείριση της «Αειφορικής Δωδεκανήσου», ενώ έχουν ζητηθεί παραπέρα και απεστάλησαν οικονομικά στοιχεία και έγγραφα που αφορούν στη λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας που είχε συσταθεί το ίδιο χρονικό διάστημα από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου