Αθώα,  ελλείψει δόλου, κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου μια νεαρή γυναίκα από την Παστίδα, η οποία είχε μπλέξει στα γρανάζια των ναρκωτικών και ακολουθούσε πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ κατηγορούμενη για εξακολουθητική φοροδιαφυγή.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η γυναίκα, μητέρα πλέον ενός παιδιού, που προσπαθεί να ορθοποδήσει, φέρεται να είναι θύμα του πατέρα της, ο οποίος την χρησιμοποίησε ως «αχυράνθρωπο»  για τη λειτουργία επιχείρησης η οποία διακίνησε εικονικά τιμολόγια άνω των 650.000 ευρώ σε επιχειρήσεις στη Ρόδο.
Η φερόμενη ως πρωταγωνίστρια της φοροαπάτης, έχει πέσει θύμα του πατέρα της, αφού, όπως έχει προκύψει γραφολογικά, εκδότης των εικονικών τιμολογίων, εν αγνοία της, ήταν εκείνος!!
Πρωτοδίκως της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών διότι από την έρευνα που διενεργήθηκε σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου ρολογιών και κοσμημάτων φερόταν να μην είχε αποδώσει στο δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου 2003 έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 φόρους ύψους 73.146,28 ευρώ.
Σημειώνεται ότι αυτή είναι μόνο μια πτυχή της υπόθεσης φοροαπάτης στην οποία έχει εμπλακεί.
Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε. στην ατομική επιχείρηση της εκδότριας των ανωτέρω φορολογικών στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε οργανωμένη επαγγελματική εγκατάσταση με εκθεσιακό χώρο και πρόσβαση στο κοινό και εστερείτο σοβαρών αγορών εμπορευμάτων για τα έτη από το 2003 έως και το 2007, ώστε να δικαιολογήσει πωλήσεις κατά το έτος 2007, καθώς οι αγορές εμπορευμάτων για τη χρονική περίοδο από το 2005 έως το 2007 ανέρχονταν για την επιχείρησή της μόλις στο ποσό των 3.240,52 ευρώ.
Εξάλλου και η ίδια ισχυρίστηκε, κληθείσα από τους ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε. ότι δεν πραγματοποίησε εκείνη τις πωλήσεις αυτές και δεν γνωρίζει ποιος υπέγραψε δύο εικονικά τιμολόγια καθώς η υπογραφή της και στα δύο παραστατικά έχει πλαστογραφηθεί.
Το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου έχει καταδικάσει ήδη σε ποινή κάθειρξης 7 ετών, µε ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσµα, υπό τον όρο της καταβολής χρηµατικής εγγύησης ύψους 4.000 ευρώ, έµπορο έτοιµων ενδυµάτων, που δραστηριοποιείται στη Μεσαιωνική Πόλη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος κακουργηµατικής αποδοχής 15 εικονικών τιµολογίων. Αθώα είχε κριθεί από το ίδιο δικαστήριο η εκδότρια των τιμολογίων.
Ο έµπορος βρέθηκε συγκεκριµένα, µετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου, να έχει καταχωρήσει στα λογιστικά του βιβλία τιµολόγια αξίας 665.194 ευρώ, που αφορούν αγορές εµπορευµάτων, από επιχείρηση που είχε διακόψει στον χρόνο της έκδοσής τους, τη λειτουργία της, στην Παστίδα και η οποία ανήκε στην κατηγορούμενη.
Η ίδια υποστήριξε ότι ξεκίνησε νόµιµα το έτος 2003 επιχείρηση εµπορίας κοσµηµάτων και αντικών µε έδρα την Παστίδα και ότι θεώρησε όλα τα απαιτούµενα βιβλία και στοιχεία. Ακολούθως έµπλεξε µε τα ναρκωτικά, σταµάτησε να λειτουργεί την επιχείρηση και ήταν άρρωστη, τοξικοµανής και συµµετέχει σε πρόγραµµα υποκατάστασης.
Υποστήριξε ότι τα βιβλία και τα στοιχεία της έχουν χαθεί και αρνείται ότι υπέγραψε κάποιο από τα 15 τιµολόγια που βρέθηκαν στο κατάστηµα του εµπόρου. Ισχυρίστηκε επιπλέον ότι δεν γνωρίζει ποιος πλαστογράφησε την υπογραφή της και ποιος κυκλοφόρησε τα τιµολόγια και ζήτησε τη διενέργεια πραγµατογνωµοσύνης.
Η γραφολογική πραγµατογνωµοσύνη πράγµατι έδειξε ότι τα τιµολόγια δεν είχαν υπογραφεί από την ίδια ενώ προέκυψε ότι η τεθείσα επί των 15 φερόµενων ως εικονικών φορολογικών στοιχείων υπογραφή ανήκει στον πατέρα της.
Ως συνήγορος υπεράσπισης της παρέστη η δικηγόρος κ. Μ. Κρικοπούλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ