Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, μόλις πληροφορήθηκε τον απροσδόκητο θάνατο του Μιχάλη Σκανδαλίδη, συνήλθε εκτάκτως και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Όλοι οι πρόεδροι των Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων της Ρόδου, εκφράζουμε την βαθιά θλίψη όλων των συμπολιτών μας και την ευγνωμοσύνη μας στον πνευματικό μας σύντροφο και καθοδηγητή, που με το θάνατο του σφράγισε μια μακρόχρονη συγγραφική πορεία με επίκεντρο τα γλωσσικά ιδιώματα, την ηθογραφία, την κοινωνιογραφία, τα τοπωνύμια, την ονοματολογία, την λαογραφία, την παράδοση και την ιστορία των Δωδεκανήσων.

Ο τεράστιος όγκος των ποιοτικών του πονημάτων, για τη Χάλκη, τη Κω, την Κάλυμνο, τη Νίσυρο της Κυκλάδες και για το νησιωτικό μικρόκοσμο του Δωδεκανησιακού Αρχιπελάγους, αποτελούν την μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη, σε όλους τους ερευνητές της ιστορίας της πατρίδας μας.

Η διαδρομή του και η συμβολή του στην εκδοτική δραστηριότητα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, του βραβευμένου, από την Ακαδημία Αθηνών, από τον Δήμο Αθηναίων δύο φορές με το πανδωδεκανησιακό βραβείο Μοσκόβη, από τη Σ.Γ.Τ.Δ. και από τον πνευματικό όμιλο Κώων «Ο Φιλητάς», του Μιχάλη Σκανδαλίδη, είναι ένα σπάνιο παράδειγμα ενός ανθρώπου που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στο μοναχικό πνευματικό και δημιουργικό δρόμο με απόλυτη ανιδιοτέλεια και αγάπη για τους ανθρώπους και την πατρίδα.

Σε όλους τους πνευματικούς του συντρόφους ήδη έχει χαραχθεί η υπερήφανη, ευπροσήγορη και σεμνή προσωπικότητα του «σκληρά αυτοδίδακτου» πνευματικού δασκάλου, το έργο του οποίου θα μείνει, μαζί με τη μνήμη του, αθάνατο.

Η προσφορά του Μιχάλη Σκανδαλίδη δεν θα ξεχαστεί ποτέ και το ήθος του θα μας οδηγεί πάντα στη βαθιά αυτοκριτική για να ανακαλύπτουμε τα προσωπικά μας λάθη.

Η Πατρίδα μας, η Δωδεκάνησος, έχασε έναν σπάνιο πνευματικό άνθρωπο. Γι αυτό εκφράζουμε τη θλίψη και το σεβασμό στην οικογένειά του και ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την ηγετική του συμβολή στη πνευματική ιστορία του τόπου.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ