Σύσκεψη για το θέμα της ΑΔΕΚΑΜ, της αναπτυξιακής εταιρείας του πρώην Δήμου Πεταλούδων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του δημάρχου, αμέσως μετά τις γιορτές των Θεοφανείων, όπως υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες Τετάρτη, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σάββας Διακοσταματίου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε αφού το αρχείο της ΑΔΕΚΑΜ ήταν …καταχωνιασμένο σε αποθήκη. Πλέον έχει μηχανογραφηθεί γεγονός που βοηθά στο να σχηματισθεί κάποια εικόνα και να παρθούν αποφάσεις.
Συγκεκριμένα ο κ. Διακοσταματίου δήλωσε: «Για την υπόθεση της ΑΔΕΚΑΜ πρέπει να γίνει σύσκεψη υπό το δήμαρχο αμέσως μετά τις γιορτές στην οποία θα συμμετέχουν και στελέχη της νομικής υπηρεσίας. Πρέπει να μπει σε μία γραμμή το όλο θέμα.
Δεν έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση που υπάρχει. Με το που ανέλαβα καθήκοντα αντιδημάρχου Οικονομικών, έδωσα εντολή και συμπληρώθηκε στο αρχείο του Δήμου το κομμάτι που αφορά στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Πεταλούδων. Το αρχείο βρισκόταν σε αποθήκη. Δόθηκαν εντολές και κάποιοι άνθρωποι δούλεψαν ώστε τώρα τα στοιχεία να είναι σε τάξη, τουλάχιστον από το 2001 και έπειτα που έχει μηχανογραφηθεί το αρχείο».
Τέλος, ο κ. Διακοσταματίου έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες επισημαίνοντας ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Προσωπικά με ακούτε να λέω διαρκώς ότι η Δημόσια Διοίκηση έχει και πρέπει να έχει συνέχεια. Δεν μπορούμε να αφήνουμε αυτό το κομμάτι της ΑΔΕΚΑΜ εκτός. Διαφορετικά υπάρχουν συνέπειες για τους πολίτες. Αυτή η ιστορία έχει πολιτικές ευθύνες κατά την άποψή μου. Όταν ηγείσαι, πρέπει να ηρεμείς την κοινωνία γιατί τα προβλήματα θα τα βρεις παραπίσω».
Υπενθυμίζεται ότι εντοπίστηκε μαύρη τρύπα ύψους 480.000 ευρώ στην διαχείριση της ΑΔΕΚΑΜ. Το συγκεκριμένο ποσό εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο που εκτέλεσε ο ορκωτός λογιστής – πραγματογνώμονας που είχε διοριστεί από την Πταισματοδίκη Ρόδου, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διατάχθηκε το Μάρτιο του 2011 από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου. Η έρευνα διετάχθη προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα: της υπεξαίρεσης σε βάρος νομικού προσώπου – εταιρείας με μέτοχο Δήμο κατ’ εξακολούθηση για ποσό άνω των 150.000 ευρώ, ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας με τον επιβαρυντικό νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου, και απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο ορκωτός λογιστής εντόπισε κάποια κενά στην διαχείριση χρημάτων από την ΑΔΕΚΑΜ. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε ποσό 480.000 ευρώ συνολικά, χωρίς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά για το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα.
Αύξηση κατά 37,28%
παρουσίασαν τα έσοδα
του Δήμου Ρόδου
Με θετικό πρόσημο και με πολύ σημαντική αύξηση κερδών, που ανέρχεται σε ποσοστό 37,28 %, και μεταφράζεται στο ποσό των 8,367,965,15 ευρώ, συγκριτικά με την περίοδο 2015, έκλεισε για το Δήμο Ρόδου το οικονομικό έτος 2016, όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου ο αντιδήμαρχος Οικονομικός Σάββας Διακοσταματίου.
Η σημαντική αύξηση των εσόδων οφείλεται στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου από την δημοτική αρχή, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει το σημαντικό έσοδο του ΔΗΦΟΔΩ, λόγω της κατάργησής του.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, που προσκόμισε ο κ. Διακοσταματίου, το ταμειακό διαθέσιμο του Δήμου Ρόδου ανέρχεται στο ποσό των 30,728,252,22., ενώ παράλληλα μίλησε για αλλαγή οικονομικής αντίληψης των πολιτών με το Δήμο προκειμένου να αναπτυχθούν περισσότερο οι σχέσεις συνεργασίας, καθώς όπως τόνισε «Δήμος είμαστε όλοι μας».
Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος θα γίνει σύμφωνα με το Νόμο εντός του προσεχούς τετραμήνου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αναγκαία έργα υποδομών, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά.
Τέλος, ευχαρίστησε τον δήμαρχο κο Φώτη Χατζηδιάκο για την αμέριστη εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και την στήριξη που του παρέχει στο δύσκολο έργο του, όπως και τους συνεργάτες του, που ανταποκρίνονται στην επίπονη καθημερινότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ