Αυξήσεις σοκ στις τιμές των καυσίμων στη Ρόδο και γενικώς στα Δωδεκάνησα που δεν εξαιρέθηκαν από την αύξηση του ΦΠΑ, σε συνδυασμό και με την αύξηση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης.
Στο 1.74 ευρώ το λίτρο έφτασε η αμόλυβδη στη Ρόδο, ενώ στην Κάρπαθο η τιμή πώλησης ανά λίτρο άγγιξε το 1,90 ευρώ! Την ίδια στιγμή, το πετρέλαιο κίνησης πωλείται στη Ρόδο προς 1,40 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης 1,30 ευρώ!
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Ρόδου, κ. Γιώργο Καντηλιεράκη, η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί  από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017 έως και 23 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο (1,51 ευρώ το λίτρο κόστιζε η αμόλυβδη τον Ιανουάριο του 2016). Συνεπώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο αυξημένος ΦΠΑ είναι απλά το …κερασάκι στην τούρτα. Ο κ. Καντηλιεράκης κάνει λόγο για έλλειψη ελέγχου από το Κράτος στη διαδικασία διάθεσης υγρών καυσίμων από τα διυλιστήρια προς τα πρατήρια, παρά τις παρεμβάσεις που γίνονται από τις ομοσπονδίες πρατηριούχων.
«Ήταν γνωστή εξαρχής η επιρροή που θα είχε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην τιμή των υγρών καυσίμων. Αυτό το μέτρο όμως ήταν το επιστέγασμα στην γενικότερη ανεξέλεγκτη διαδικασία διάθεσης των καυσίμων. Έχουν γίνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών προς το αρμόδιο υπουργείο, οι οποίες όμως δεν ελήφθησαν υπόψη. Ενώ η τιμή του βαρελιού μειωνόταν, η τιμή παράδοσης από τα διυλιστήρια ανέβαινε», δήλωσε ο κ. Κατηλιεράκης.
Η αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά μέτρα που ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών, έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση της κατανάλωσης με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό από τα 65 πρατήρια που υπάρχουν στη Ρόδο να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να επιβιώσουν.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών, Γ. Καντηλιεράκης οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τώρα περισσότερο τα δίκυκλα, ενώ οι οδηγοί αυτοκινήτων «γεμίζουν» το ρεζερβουάρ με ταληράκια ή δεκάρικα!
Μάλιστα, περιγράφει περιστατικό, όπου οδηγός αυτοκινήτου έβαλε βενζίνη αξίας 1,5 ευρώ προκειμένου να προλάβει να φτάσει μέχρι το σπίτι του και να μην μείνει το όχημα στη μέση του δρόμου!
«Προφανώς και έχει μειωθεί δραματικά η κατανάλωση. Για να μειώσουν το κόστος μετακίνησης όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν δίκυκλα.
Οι οδηγοί αυτοκινήτου κατά κανόνα πλέον γεμίζουν το ρεζερβουάρ με πεντάευρα και δεκάρικα. Δεν έχει λεφτά ο κόσμος για να κινήσει τα οχήματά του. Αν δεν γίνουν από την Κυβέρνηση οι βαθιές τομές που απαιτούνται, τότε θα αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να ακινητοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους.
Προσωπικά μου έτυχε περιστατικό, όπου οδηγός έβαλε βενζίνη αξίας 1,5 ευρώ στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του για να προλάβει να το ακινητοποιήσει στην αυλή του σπιτιού του και να μη του μείνει στο δρόμο», αναφέρει ο κ. Καντηλιεράκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ