Ο υπουργός Χρ. Βερναρδάκης θέτει σε προνομοθετική διαβούλευση την αναμόρφωση της νομοθεσίας για την Αναπηρία

 Δόθηκε σήμερα Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου από την Κυβέρνηση στη δημοσιότητα το κείμενο – Πρόταση για τη θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων προς το σκοπό της αναμόρφωσης της νομοθεσίας για την Αναπηρία,  σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία http://www.esaea.gr/legal-framework/symbasn-ohe

Ο σύνδεσμος για την πλατφόρμα

Ο σύνδεσμος για την πλατφόρμα

Θυμίζουμε το δελτίο Τύπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. στις 2 Δεκεμβρίου

http://www.esaea.gr/pressoffice/press-releases/3240-syllalitirio-axioprepeias-allileggyis-dynamis-ton-atomon-me-anapiria-xronies-pathiseis-kai-ton-oikogeneion-toys

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη, δόθηκαν οι παρακάτω δεσμεύσεις:

  • Συγκροτείται και ξεκινά εργασίες άμεσα διυπουργική επιτροπή για τα ζητήματα της αναπηρίας, με επικεφαλής τον ίδιο, που θα αντιμετωπίζει και τα τρέχοντα ζητήματα.
  • Γίνεται δεκτή η πρόταση της ΕΣΑμεΑ για τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για ένα νόμο πλαίσιο για την αναπηρία, με ορίζοντα να κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση στα τέλη Μαρτίου 2017, σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ και μετά από ευρεία διαβούλευση.
  • Στις αρχές του 2017 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ΕΣΑμεΑ.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία του υπουργού Χρ. Βερναρδάκη, ο οποίος τήρησε τη δέσμευσή του προς την αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ.Καλωσορίζουμε αυτή την πρωτοβουλία και καλούμε όλους τους φορείς του αναπηρικού κινήματος, τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, την ακαδημαϊκή κοινότητας, αλλά και όλους τους πολίτες που έχουν κάτι να προτείνουν, να λάβουν μέρος.

Για να αλλάξουμε το υπόδειγμα πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία και τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα εργαστεί συστηματικά και μεθοδικά έτσι ώστε αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία να βάλει της βάσεις για το νέο υπόδειγμα πολιτικής: να γίνει η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία χειροπιαστή πραγματικότητα στη χώρα μας.

 

Ταυτόχρονα με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα αναδείξει τα ζητήματα της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους,  όπως αυτή επηρεάζεται δραματικά από την κρίση, προτείνοντας εφικτές και έλλογες λύσεις.

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΖΗΔΙΑΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ                                                                           ΤΣΙΒΓΟΥΛΗ ΜΑΡΜΩ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ