«Το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν πρέπει να διακατέχεται από εσωστρέφεια. Πρέπει πρωτίστως να επιτελεί το ρόλο του ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας σε οικονομικά ζητήματα και ταυτόχρονα να αποτελεί πηγή ενημέρωσης και πληροφοριών για το σύνολο της κοινωνίας». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ» ο κ Φώτης Κασέκας, που συμμετέχει στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή.
Ο κ. Κασέκας τονίζει ότι φιλοδοξία του είναι η συνέχιση της προσπάθειας να συνδυαστούν οι φιλοδοξίες των νέων και η εμπειρία των παλαιών οικονομολόγων σε έναν κοινό αγώνα για την ανάδειξη, της θεσμικής και επιστημονικής φυσιογνωμίας του Επιμελητηρίου. Ο νεαρός οικονομολόγος που συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές αναφέρεται και στην οικονομική κρίση που επηρεάζει τα Δωδεκάνησα τονίζοντας πως το αντίδοτο είναι η καινοτομία.
«Πλέον απαιτούνται καινοτόμες ιδέες παραγωγής σύγχρονων προϊόντων και παροχής πρωτότυπων υπηρεσιών. Η καινοτομία συνεπάγεται το άνοιγμα των αγορών και συνόρων όπως και την εκμετάλλευση στο έπακρο όλων των σύγχρονων μορφών εμπορίας και επικοινωνίας. Να είναι βέβαιοι όλοι οι επιχειρηματίες ότι για καινοτόμες ιδέες υπάρχει πάντα πελατολόγιο και πάντα διαθέσιμη χρηματοδότηση ακόμα και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς» τονίζει ο κ. Κασέκας.
Η συνέντευξη του κ. Φώτη Κασέκα αναλυτικά:
• Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε στο να συμμετάσχετε στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου;
Αν και για πρώτη φορά υποψήφιος, η εκλογική διαδικασία δεν μου είναι κάτι καινούργιο. Τα τελευταία 12 χρόνια βρίσκομαι μόνιμα, δίπλα από τη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου και τη Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΗ.ΚΙ.Ο). Από τα μαθητικά μου χρόνια η ενασχόληση του πατέρα μου, κ. Λάζαρου Κασέκα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με έφερε κοντά στην κοινότητα των οικονομολόγων και λογιστών. Η προεδρία του μάλιστα της τελευταίας εξαετίας θεωρώ ότι υπήρξε η αφετηρία του εκσυγχρονισμού, του τοπικού μας Επιμελητηρίου δίνοντας ταυτόχρονα για πρώτη φορά βήμα στους συναδέλφους εκτός Δημοσίου να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα δρώμενα στην οικονομία και ειδικότερα στο επάγγελμα. Θεωρώ ότι ο Παντελής Γεωργάκης, που ηγείται της παράταξης μας είναι άξιος συνεχιστής του έργου του.
Προσωπική μου φιλοδοξία είναι η συνέχιση της προσπάθειας να παντρευτούν οι φιλοδοξίες των νέων και η εμπειρία των παλαιών συναδέλφων σε έναν κοινό αγώνα για την ανάδειξη, της θεσμικής και επιστημονικής φυσιογνωμίας του Επιμελητηρίου. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου πρέπει να στελεχωθεί από επιστήμονες, λειτουργούς του χώρου, με γνώσεις των σύγχρονων προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας. Απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις των επιδράσεων των μικροοικονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας στην κοινωνία, στην επιχείρηση, στον εργαζόμενο και την οικογένεια για γίνει πιο ουσιαστικός ο ρόλος του Επιμελητηρίου.
• Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της παράταξης σας;
Η δράση της παράταξής μας επικεντρώνεται σε δυο κατευθύνσεις.
Η πρώτη στοχεύει στην προάσπιση και ενδυνάμωση του επαγγέλματος του οικονομολόγου αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική αποδοχή του με τη συνεχή διεκδίκηση για θεσμική κατοχύρωση και ανάδειξη της επιστημονικής φυσιογνωμίας όλων των ειδικοτήτων του επαγγέλματος, τη διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση, την υποστήριξη των νεότερων συναδέλφων και την ενεργή συμμετοχή όλων των συναδέλφων οικονομολόγων στις δραστηριότητες του Ο.Ε.Ε.
Η δεύτερη προτάσσει την ανάγκη εντατικοποίησης των παρεμβάσεων του τοπικού Επιμελητηρίου στα δωδεκανησιακά δρώμενα. Δεν επιτρέπεται να συστήνονται δημοτικές και περιφερειακές επιτροπές και να μη ζητείται η συμμετοχή του κατεξοχήν αρμόδιου για οικονομικά θέματα επιστημονικού και επαγγελματικού κλάδου με αυξημένη μάλιστα παρουσία έπειτα από τις αλλαγές που έφερε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Καλλικράτης.
• Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτετε για τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπείτε και θα παλέψετε για να υλοποιηθούν;
Σε μια δύσκολη περίοδο για τον οικονομικό κλάδο, που καλείται ν’ αντεπεξέλθει στις μεγάλες δυσκολίες, που έχει επιφέρει η διαρκής ύφεση, στην οποία είναι βυθισμένη η χώρα, αναπόφευκτα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις προσεχείς εκλογές είναι στην επερχόμενη Πιστοποίηση των Λογιστικών – Φοροτεχνικών Γραφείων. Ενας βασικός αλλά υποτιμημένος στόχος για μένα είναι η τήρηση ενός κώδικα δεοντολογίας μεταξύ του λογιστή, του φορολογούμενου και της πολιτείας. Το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι θεματοφύλακας του κώδικα αυτού έχοντας τον τελικό λόγο για την πιστοποίηση των λογιστών.
Ταυτόχρονα, θεωρώ επιτακτική πλέον την ανάγκη σύστασης ανεξάρτητων επιτροπών εντός του Επιμελητηρίου αρμόδιων για κάθε οικονομολογικό επάγγελμα ξεχωριστά. Οι τραπεζικοί, οι χρηματιστές, οι εκπαιδευτικοί έχουν εξειδικευμένα θέματα προς επίλυση. Απαιτείται ο αποδέκτης των προβληματισμών τους να είναι γνώστης των ιδιαιτεροτήτων του επαγγέλματος τους αλλά ταυτόχρονα γνώστης των θεσμοθετημένων διαδικασιών.
• Σε ποια στοιχεία της πορείας της απερχόμενης διοίκησης του Επιμελητηρίου θα θέλατε να σταθείτε περισσότερο;
Κατανοώ τον προβληματισμό των συναδέλφων που καταλογίζουν αδράνεια στην απερχόμενη διοίκηση. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό σε όλους, ότι η καθιέρωση με τον νέο φορολογικό νόμο (αρ. 17 Ν.3842/10) της πιστοποίησης των Λογιστικών Φοροτεχνικών Γραφείων, αποτελεί δικαίωση προσπαθειών και διεκδικήσεων από τη δεκαετία του ΅ 80 για τους οικονομολόγους.
Αναμφισβήτητα η παροχή της δυνατότητας, σε χιλιάδες λογιστές πανελλαδικά να αναβαθμίσουν την κατηγορία της άδειας τους από Β’ σε Α’ και Γ’ σε Β’ αποτέλεσε μια ανάσα για τους συναδέλφους. Πολλοί συνάδελφοι, υπήρξαν όμηροι της κωλυσιεργίας των προηγούμενων διοικήσεων στο θέμα της επαγγελματικής τους αναγνώρισης από το 1996. Η λύση στο πρόβλημα αυτό επήλθε επί δικής μας διοίκησης.
Ακόμη τηρήθηκε κατά γράμμα η δέσμευση της διοίκησης για δωρεάν εκπαίδευση των συναδέλφων, με τακτικά σεμινάρια από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ορκωτούς ελεγκτές και εξειδικευμένους επιστήμονες.
Πρώτη φορά υπήρξε συνεργασία, με ακαδημαϊκούς φορείς, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς προκειμένου να προβληθούν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και χειροπιαστά μεγέθη οι διεκδικήσεις των Δωδεκανησίων απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση.
Μη θέλοντας να κάνω αναδρομή στο παρελθόν θα ήθελα απλά να τονίσω ότι για πρώτη φορά υπήρξαν κοινές τοποθετήσεις και των τριών τοπικών επιμελητηρίων, ανεξάρτητα από ιδεολογικές πεποιθήσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν «με μια φωνή» τα προβλήματα του τόπου.
• Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου;
Εμείς οι νέοι ονειρευόμαστε ένα Επιμελητήριο ανοιχτό σε όλο τον κόσμο, χωρίς χρώματα και κομματικές αγκυλώσεις. Το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν πρέπει να διακατέχεται από εσωστρέφεια. Πρέπει πρωτίστως να επιτελεί το ρόλο του ως θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας σε οικονομικά ζητήματα και ταυτόχρονα να αποτελεί πηγή ενημέρωσης και πληροφοριών για το σύνολο της κοινωνίας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μεγάλη ανάγκη τις εξειδικευμένες μας γνώσεις προκειμένου να αναγνωρίζει την πηγή των προβλημάτων και να εξασφαλίζει εναλλακτικές προτάσεις για την επίλυσή τους.
Από συζητήσεις με συναδέλφους εισπράττω συνεχώς την επιθυμία όλων να ενισχυθεί ο ρόλος του Επιμελητηρίου στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των οικονομολόγων. Πρέπει να παράσχουμε στους εν δυνάμει συναδέλφους μεγαλύτερη αρωγή στην επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Η ενημέρωση για τις εξελίξεις στο χώρο πρέπει να είναι συνεχής και πρέπει να αξιοποιούνται τα σύγχρονα εργαλεία τηλεπικοινωνίας προκειμένου να αποκτήσουμε προσωπική σχέση όλοι οι οικονομολόγοι μεταξύ μας.
• Είναι δυσμενής η οικονομική κατάσταση του νομού της Δωδεκανήσου;
Θα ήταν τουλάχιστον αφελής όποιοε έλεγε ότι ο τόπος δεν βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Το έλλειμμα και το χρέος των ελληνικών δημοσιονομικών αυξάνεται και προβλέπεται να φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση κατά το πρώτα τρία τρίμηνα της χρονιάς και αναμένεται να συνεχίσει αυτήν την πορεία, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλούν τα άδεια ταμεία του κράτους. Μια από τις σημαντικότερες συνέπειες της κρίσης της οικονομίας είναι η αύξηση της ανεργίας, η οποία έχει φτάσει σε διψήφιο αριθμό ενώ ανάμεσα στους νέους το ποσοστό των ανέργων ανέρχεται στο 25%. Κάνοντας όμως μια επιφανειακή σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, φαίνεται ότι εμείς οι Δωδεκανήσιοι διαθέταμε περισσότερα όπλα για να αντεπεξέλθουμε στις σημερινές πρωτόγνωρες συνθήκες. Με τον άριστο συνδυασμό της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και της ενεργοποίησης των τοπικών φορέων με συνεχείς προσπάθειες προβολής της Δωδεκανήσου ως τον ιδανικότερο προορισμό διακοπών εξασφαλίζεται η εισροή κεφαλαίων με τις ευνόητες θετικές επιδράσεις στην τοπική οικονομία.
• Με ποιο τρόπο θεωρείτε ότι μπορούν οι επιχειρηματίες να ξεπεράσουν την κρίση;
Αφετηρία είναι η αποδοχή ότι η οικονομία διανύει μια περίοδο αναδιοργάνωσης. Δυστυχώς πρέπει να αποδεχθούν οι επιχειρηματίες ότι το παραδοσιακό μοντέλο άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Πλέον απαιτούνται καινοτόμες ιδέες παραγωγής σύγχρονων προϊόντων και παροχής πρωτότυπων υπηρεσιών. Η καινοτομία συνεπάγεται το άνοιγμα των αγορών και συνόρων όπως και την εκμετάλλευση στο έπακρο όλων των σύγχρονων μορφών εμπορίας και επικοινωνίας. Το συγκοινωνιακό δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία για τον περιορισμό μας στα στενά σύνορα των νησιών μας. Να είναι βέβαιοι όλοι οι επιχειρηματίες ότι για καινοτόμες ιδέες υπάρχει πάντα πελατολόγιο και πάντα διαθέσιμη χρηματοδότηση ακόμα και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και ας μη ξεχνάμε, η κρίση που διανύουμε δεν προσφέρει μόνο προβλήματα αλλά συγχρόνως και ευκαιρίες,
• Ο νομός μας αδικήθηκε κατάφωρα από τους χειρισμούς του υπουργείου Εσωτερικών στο θέμα των οργανισμών της Περιφέρειας και της Κεντρικής Διοίκησης. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτό αντί να τρέχουν οι φορείς της περιοχής μας εκ των υστέρων να διορθώσουν την κατάσταση;
Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το οργανόγραμμα λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν ήταν γνωστό στους υποψήφιους άρχοντες του τόπου προ των εκλογών. Επειδή προτεραιότητα για πολλούς ήταν η διατήρηση των κεκτημένων, δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στο πρόβλημα αυτό προεκλογικά και τώρα ως συνήθως «τρέχουμε». Είναι όμως συνήθης αυτή η τακτική από πλευράς των προσκείμενων στο κυβερνών κόμμα πολιτικών. Τώρα έχουν προσωποποιηθεί όλα τα λάθη στο πρόσωπο του υπουργού Εσωτερικών, κ. Ραγκούση ο οποίος δηλώνει μη ενήμερος για το θέμα! Είναι τέτοια ακριβώς λάθη που εμείς στο Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου αποφεύγουμε συστηματικά. Υπάρχει σύμπνοια με τη διοίκηση μας στην Αθήνα και άριστη επικοινωνία. Πολιτικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες δεν χωράνε μεταξύ των οικονομολόγων. Το Επιμελητήριο αποτελεί θεσμοθετημένο επιστημονικό φορέα κι ως τέτοιος πρέπει να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/to-ikonomiko-epimelitirio-den-prepi-na-diakatechete-apo-esostrefia/







