Στήνουν νέα μπλόκα, απειλούν με «έμφραγμα»

Με αιφνίδιες κινητοποιήσεις στις εθνικές οδούς αλλά και σε κομβικά σημεία της πόλης και με κορύφωση της διαμαρτυρίας τους την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των εμπορευματικών οδικών μεταφορών, προειδοποιούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. Ο κλάδος που σκληραίνει τη στάση του, αν και τελεί υπό το καθεστώς της επίταξης από τον περασμένο Ιούλιο, απειλεί ακόμα και με την πρόκληση ελλείψεων εκτός από αγαθά και σε καύσιμα.
Παρά τις πέντε ευνοϊκές ρυθμίσεις στον νόμο, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει τέλος στις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ., οι τελευταίοι δηλώνουν αμετακίνητοι και συνεχίζουν τον κλεφτοπόλεμο με τις αστυνομικές αρχές, με τους βυτιοφορείς να συμμετέχουν πιο ενεργά.
Η κυβέρνηση, αν και στρατολόγησε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία υποσχέθηκαν λύσεις στα αιτήματα του κλάδου, ωστόσο αυτή την εβδομάδα αναμένται κορύφωση των προβλημάτων με τις πρώτες ελλείψεις να είναι ήδη ορατές στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή, οι μεταφορείς παραμένουν και στα μπλόκα που έχουν στήσει στις εθνικές οδούς, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν με περισσότερα βαρέα οχήματα από σήμερα.
Ηδη μάλιστα εξετάζονται για τα επόμενα 24ωρα κινήσεις, όπως διακοπή τροφοδοσίας σημείων αυξημένης ανάγκης, όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η παρεμπόδιση και των Ι.Χ. βυτιοφόρων, με τα οποία τροφοδοτείται τις τελευταίες ημέρες η αγορά. Για τον λόγο αυτό πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Υποδομών να έχει έτοιμη την απόφαση που θα δίνει το δικαίωμα σε φορτηγά Ι.Χ. να εκτελούν δημόσιες μεταφορές δεδομένου ότι ακινητοποιημένα εξακολουθούν να παραμένουν και τα φορτηγά Δ.Χ., γεγονός το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει στην τροφοδοσία κυρίως των νησιών.

ΟΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Με αύξηση της τιμής των αδειών των βυτιοφόρων, φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις συντάξεων, αλλά και επαναφέροντας το μέτρο της απόσυρσης για τα παλιά φορτηγά και βυτιοφόρα, η κυβέρνηση επιχειρεί από την περασμένη Τρίτη να μειώσει τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών ανακοινώθηκαν οι εξής ευνοϊκές ρυθμίσεις:
1. Την αύξηση του κόστους της εισφοράς για την αγορά άδειας βυτιοφόρου αλλά και όχι και φορτηγού. Πρόκειται ουσιαστικά για την ικανοποίηση ενός από τα βασικά αιτήματα των βυτιοφορέων που αυξάνει την άυλη αξία της άδειάς τους. Ειδικότερα με τη νέα ρύθμιση, ενώ στο αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου η αξία της άδειας βυτιοφόρου είχε προσδιοριστεί σε 2.000 ευρώ για κάθε τόνο μετά τον πρώτο και ως τους 42, το ποσό αυτό αυξάνεται πλέον σε 3.000 ευρώ.
2. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στη Βουλή πρόγραμμα 7 χρόνων μέσα από το οποίο κάθε επαγγελματίας θα αποσβένει το σύνολο της περιουσίας του με φοροεκπτώσεις. Μειωμένο φόρο για τα 7 επόμενα χρόνια, θα πληρώνουν όχι μόνο όσοι αγόρασαν αυτοκίνητα τα 2 τελευταία χρόνια, αλλά το σύνολο τωνε επαγγελματιών.
3. Ο κλάδος εντάχθηκε για πρώτη φορά στον αναπτυξιακό νόμο. Το αίτημα αυτό είχαν θέσει από την πρώτη μέρα τόσο οι ιδιοκτήτες φορτηγών όσο και βυτιοφόρων μια και το νομοσχέδιο δεν περιελάμβανε ξεκάθαρα τέτοια ρύθμιση.
4. Αυξάνονται οι συντάξεις, καθώς και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έδωσε το πράσινο φως για την εξίσωση των συντάξεων του ΤΕΒΕ με εκείνες του Ταμείου Σύνταξης Αυτοκινητιστών. Η διαφορά στο ποσό της σύνταξης θεωρείται σημαντική από τους αυτοκινητιστές, καθώς σήμερα η σύνταξή τους ως ασφαλισμένοι στον ΟΑΕ φτάνει τα 680 ευρώ, ενώ οι ασφαλισμένοι στο παλαιό ΤΕΒΕ Αυτοκινητιστές συνταξιοδοτούνταν με 1.080 ευρώ.

5. Επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της απόσυρσης των παλαιών φορτηγών, με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών να δηλώνει στη Βουλή ότι θα ξεκινήσει διάλογος με την υπουργό Περιβάλλοντος Ν. Μπιρμπίλη.
Μοναδική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, διαμηνύει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είναι να ανοίξει το επάγγελμα, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το σχέδιο νόμο ψηφίστηκε στη Βουλή κατ’ άρθρον και στο σύνολό του και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας εισέρχεται για συζήτηση και ψήφιση στη βουλή.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟΥ
«Το νομοσχέδιο «αφελληνισμού» των μεταφορικών επιχειρήσεων και του «αφανισμού» των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. που ψηφίστηκε επί της αρχής, δυστυχώς δεν διασφαλίζει ένα ομαλό πέρασμα στη νέα εποχή των οδικών μεταφορών». Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι το θέμα έληξε, σήμερα βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο με την κλιμάκωση των μπλόκων και των κινητοποιήσεων, δημιουργώντας «έμφραγμα» στο εμπόριο».