Συζητήθηκε η προσφυγή 92 εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ

Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων η αίτηση 92 εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι μισθοί των οποίων έχουν περικοπεί σταδιακά με την εφαρμογή των μνημονίων, κατά της Δημοτικής Επιχείρισης Υδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου, που ισχυρίζονται ότι κακώς και παρά το νόμο εφαρμόζονται διατάξεις δημοσιονομικής προσαρμογής στην επιχείρηση!
Η λειτουργία της επιχείρησης σύμφωνα με την αίτηση είναι σε πλήρη δημοσιονομική αυτοτέλεια σε σχέση με τον Δήμο Ρόδου, αποτελεί ΝΠΙΔ με επιδίωξη την επίτευξη ορισμένου σκοπού προς εξυπηρέτηση του κοινού, διεπόμενη από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Η διαχείρισή της γίνεται σύμφωνα με ιδιαίτερο προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων ανεξάρτητα από την υπόλοιπη δημοτική διαχείριση, λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, απολαμβάνει διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και έχει ίδιους οικονομικούς πόρους. Η ΔΕΥΑΡ, όπως και όλες οι ΔΕΥΑ, παρέχουν υπηρεσίες ανταποδοτικές και η λειτουργία τους δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά ούτε τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Δήμου.
Για την αντιμετώπιση του ισχυρότατου κλονισμού της δημοσιονομικής ισορροπίας του Ελληνικού Κράτους και του διαπιστωμένου και ιδιαίτερα αυξημένου δημοσίου χρέους, ψηφίστηκαν, σειρά μέτρων προβλεπόμενα από τους ν. 3833/2010, 3845/2010, 4024/2011 και ήδη 4093/2012.
Όπως τονίζουν στην αίτησή τους έως την εφαρμογή τους οι αμοιβές και οι όροι εργασίας τους ρυθμίζονταν από επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (σ.σ.ε), καταρτιζόμενη σύμφωνα με το ν. 1876/1990, όπως ισχύει, η τελευταία των οποίων έχει χρονολογία 16-11-2009 και υπεγράφη από την επιχείρηση και το σωματείο (πρωτοβάθμιο) των εργαζομένων με την επωνυμία «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.».
Στις καταβαλλόμενες αποδοχές τους, πραγματοποιήθηκαν περικοπές αρχικά σε ποσοστό 7% βάσει του άρθρου 1 του ν.3833/2010 και 3% βάσει του άρθρου 3 του ν.3845/2010 καθώς και περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας. Στην συνέχεια, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 31 του ν.4024/2011 σε συνδ. με το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 29 του νόμου αυτου,́ έγινε περαιτέρω μείωση ποσοστού 25%.
Στο συνέχεια τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4093/2012 (λεγόμενο και Γ! Μνημόνιο) και εντάχθηκαν στο «ενιαίο μισθολόγιο» των δημοσίων υπαλλήλων με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται και σε εκείνους οι σχετικές διατάξεις και έτσι από 1.11.2012 οι αποδοχές τους δεν θα έπρεπε να τύχουν καμίας περαιτέρω μείωσης έως 31.12.2016.
Η ΔΕΥΑΡ, ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όχι το γράμμα του νόμου, όπως προαναφέρεται αναλυτικα,́ αλλά ερμηνευτική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) αποφάσισε να μην εφαρμόσει τις διατάξεις περί αναστολής των περαιτέρω περικοπών των μηνιαίων μισθών τους, αλλά αντιθέτως περιέκοψε τις μηνιαίες αποδοχές του καθένα εξ’ αυτών, όπως έχουν διαμορφωθεί την 31.10.2012 κατά το 1/3 της υπερβάλλουσας μείωσης και επίσης τους μισθούς που θα προκύψουν από την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο την 31.12.2012 σε ποσοστό μέχρι 25% το ποσοστά μείωσης κυμαίνονται από 8,4% έως 31,9%%.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η ερμηνευτική εγκύκλιος βάσει της οποίας έγιναν οι περικοπές των μισθών τους, δεν έχει βεβαίως ισχύ νόμου, είναι παράνομη και αντιφατική, εσφαλμένα ερμηνεύει το νόμο και κακώς λαμβάνεται υπ όψιν από την ΔΕΥΑΡ καθώς παρατηρείται αντίθεση μεταξύ των σχετικών διατάξεων του άνω νόμου και των ορισμών της.
Επισημαίνουν εξάλλου ότι η καταβολή των αμοιβών τους δεν προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και η όποια περιστολή τους δεν προσφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος.