Συνελήφθησαν οι ληστές της Αγροτικής Τράπεζας!

Ποινικές διώξεις για ληστεία από κοινού, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία άσκησε χθες ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου στους Ε. Δ. του Β., 32 ετών, κάτοικο Εξαρχείων Αττικής και Σ. Π. του Γ. 27 ετών, κάτοικο Ρόδου, που διαμένει το τελευταίο διάστημα στα Εξάρχεια, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου ως οι κύριοι υπαίτιοι της θρασύτατης ληστείας στο κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, (100 χουρμαδιές) την 08.08 ώρα της Δευτέρας 16 Αυγούστου 2010.
Ο δεύτερος των δραστών, γιος συνταξιοδοτηθέντος υπαλλήλου της Α.Τ.Ε., είχε προσαχθεί ως ύποπτος από τους αστυνομικούς το απόγευμα της Δευτέρας μετά από πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων που τον έφεραν να έχει σχέσεις με τον 32χρονο.
Είχε θεαθεί συγκεκριμένα να εισέρχεται στο “Grand Hotel”, όπου διέμενε ο 32χρονος αλλά και να επιβαίνει στη μοτοσυκλέτα του τόσο την Κυριακή όσο και το πρωί της Δευτέρας λίγα λεπτά πριν την ληστεία.
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου υποψιάστηκαν από την πρώτη στιγμή ότι είχε ενεργό ρόλο στη ληστεία αλλά μετά την προσαγωγή του τον άφησαν ελεύθερο, θέτοντας τον όμως υπό διακριτική παρακολούθηση προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα είχε επαφές και με άλλα πρόσωπα ή αν θα επιχειρούσε να κρύψει ή να αναλάβει από κρυψώνα τα κλοπιμαία και το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία.
Οι κινήσεις των αστυνομικών για την πλήρη εξιχνίαση της ληστείας ήταν αριστοτεχνικές μετά και από πληροφορίες, που συνέλεξαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, που φέρουν τον 32χρονο να δραστηριοποιείται στον αντιεξουσιαστικό χώρο!
Σημειώνεται ωστόσο ότι τα ποινικά μητρώα και των δύο κατηγορούμενων, που διαμένουν στα Εξάρχεια, είναι λευκά ενώ ενδείξεις ότι ο πρώτος, κυρίως, έχει σχέση με αναρχικά στοιχεία δεν προέκυψαν μόνο από την άρνηση του να συνεργαστεί με τις αρχές και να καταθέσει το οτιδήποτε σχετικά με την διενεργούμενη έρευνα, μην αναγνωρίζοντας μάλιστα προφορικώς την αρμοδιότητα των αρχών να τον προανακρίνουν, αλλά και από το γεγονός ότι έχει δηλώσει ως απωλεσθείσα και έχει επανεκδώσει την ταυτότητα του δύο φορές.
Επί του προκειμένου θέματος, της επανέκδοσης δηλαδή της ταυτότητας του, ζητήθηκε χθες από τη Σήμανση σχετική έρευνα από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
Εν πάση περιπτώσει χθες το πρωί ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, που συνέδραμαν την έρευνα, συνοδευόμενοι από Εισαγγελικό λειτουργό διενήργησαν νομότυπη κατ’ οίκον έρευνα στην πατρική οικία του 27χρονου στην Ιαλυσό.
Παρότι κατά την προσαγωγή του είχε επιχειρήσει να συσκοτίσει την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης οι αστυνομικοί βρήκαν σε βεράντα της πατρικής του οικίας, από την οποία απουσιάζαν οι γονείς του, ένα σακίδιο εντός του οποίου υπήρχε μια σακούλα που περιείχε 56.900 ευρώ, σε χαρτονομίσματα, που προέρχονται από τη ληστεία της τράπεζας (συνολικά είχαν κλαπεί σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση 57.220 ευρώ), ένα πιστόλι CZ 50, cal 765mm (0.32 auto) κενό φυσιγγίων και έξι φυσίγγια του ανωτέρω όπλου.
Σε άλλα σημεία του σπιτιού βρέθηκαν επιπλέον ένα FLOBER SENT ETIEN με αριθμό 5270, έξι κάλυκες FLOBER, ένα φυσίγγιο FLOBER 9mm, 11 κάλυκες 762mm, 16 θήκες φυσιγγίων, 12 κάλυκες πολεμικού τυφεκίου 556mm, ένας κάλυκας 45mm και μια φυσιγγιοθήκη με 16 κυνηγετικά φυσίγγια.
Βρέθηκε και κατασχέθηκε εξάλλου και ένας ανιχνευτής μετάλλων αλλά και διάφορά ρούχα και άλλα αντικείμενα.
Η διαπίστωση ότι το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία (δεν πρόκειται όπως διαπιστώθηκε για στρατιωτικό υλικό) είναι αληθινό σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι οι δράστες κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο έχει προκαλέσει τη διενέργεια συμπληρωματικών ερευνών από τους αστυνομικούς.
Συγκεκριμένα χθες το μεσημέρι αναχώρησε εσπευσμένα για την Αθήνα αξιωματικός που υπηρετεί στη Σήμανση προκειμένου να μεταφέρει το πιστόλι και τους κάλυκες στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, πραγματογνώμονες της οποίας μετά από εργαστηριακές εξετάσεις θα διαπιστώσουν αν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και σ’ άλλες αξιόποινες πράξεις.
Η έρευνα πρόκειται άμεσα να επεκταθεί και στην κατεύθυνση του εντοπισμού ακόμη ενός κατοίκου Αθηνών με στοιχεία Δ. Λ. του Γ. ηλικίας 34 ετών, φίλου του 32χρονου, ενώ αναμένεται άμεσα και η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων στα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν.
Σημειώνεται ότι και οι δύο κατηγορούμενοι τηρούν αρνητική στάση απέναντι στους αστυνομικούς που διενεργούν την προανάκριση και αρνούνται να καταθέσουν το οτιδήποτε χωρίς την παρουσία Αθηναίου δικηγόρου, που φέρονται να έχουν διορίσει.
Επισημαίνεται επιπλέον ότι ο 27χρονος κατά τη διάρκεια της κατ’ οίκον έρευνας και αφού οι αστυνομικοί βρήκαν τα κλοπιμαία και το πιστόλι ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την ληστεία και ότι ένα άγνωστο σ’ αυτόν πρόσωπο του έδωσε ένα σακίδιο που περιείχε, όπως διαπίστωσε στην πορεία, τα ανωτέρω!!
Εν πάση περιπτώσει το ιστορικό της ληστείας, όπως αυτό περιγράφεται από τους αστυνομικούς που επιμελήθηκαν των ερευνών και την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, που εξέδωσε χθες σχετικό δελτίο τύπου, έχει ως εξής:
Την 20.22 ώρα της Κυριακής ο 32χρονος συνοδευόμενος από δεύτερο πρόσωπο αγνώστου ταυτότητας (πιθανότατα τον 27χρονο) μετέβη στο ξενοδοχείο Grand Hotel και ζήτησε δωμάτιο για δύο μέρες. Οι δύο κατηγορούμενοι επρόκειτο να ταξιδέψουν σήμερα το πρωί και ώρα 11.00 με πτήση της Aegean στην Αθήνα.

Ο 32χρονος δεν είχε να καταβάλει το αντίτιμο της μίσθωσης του δωματίου στο ξενοδοχείο και έδωσε ως προκαταβολή το ποσό των 70 ευρώ. Δεν έφερε εξάλλου μαζί του άλλες αποσκευές πλην μιας μικρής τσάντας πλάτης.
Εν πάση περιπτώσει ο 27χρονος που γνώριζε τα κατατόπια της ΑΤΕ λόγω της εργασίας του πατέρα του στο κατάστημα φέρεται να ήταν εκείνος που επέλεξε να γίνει η ληστεία εκεί.
Το πρωί της Δευτέρας και οι δύο επιβιβάστηκαν σε μαύρη μοτοσυκλέτα τύπου Kawasaki Versus 650 κυβικών με αριθμό κυκλοφορίας ΧΥΡ 625 ιδιοκτησίας του 32χρονου και μετέβησαν στην πλατεία Χαρίτου. Εκεί αποβιβάστηκε ορισμένα μέτρα μακριά από την είσοδο ο 27χρονος και ο 32χρονος, που φορούσε άσπρα αθλητικά παπούτσια, ένα τζόκεϊ χρώματος γκρι, ένα κοντομάνικο μπλουζάκι χρώματος μαύρου και ένα μπεζ τζιν παντελόνι εισήλθε, χωρίς να έχει αρχικώς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του, στην τράπεζα.
Με το που πέρασε την είσοδο του καταστήματος κάλυψε το πρόσωπο του με την μπλούζα του, την οποία και τράβηξε στο ύψος της μύτης του και κραδαίνοντας το πιστόλι κατευθύνθηκε στους δύο ταμίες φωνάζοντας «ληστεία» και συνιστώντας τους «ψυχραιμία».
Μπήκε από την εσωτερική μεριά των ταμείων και τοποθέτησε ο ίδιος σε πλαστική σακούλα το περιεχόμενο των δύο συρταριών, συνολικά 57.220 ευρώ.
Την στιγμή εκείνη, σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκονταν στην τράπεζα περί τους 12 υπαλλήλους και δύο συναλλασσόμενοι μ’ αυτήν.
Ακολούθως ο 32χρονος, εξήλθε της τράπεζας έδωσε τα κλοπιμαία και το πιστόλι στον 27χρονο και διέφυγε από τον παραλιακό δρόμο προς την περιοχή της Ψαροπούλας με τη μοτοσυκλέτα.
Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν την μοτοσυκλέτα λίγα λεπτά αργότερα, στο παρκινγκ του ξενοδοχείου Grand Hotel.
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι η μηχανή της μοτοσυκλέτας ήταν ακόμη ζεστή με αποτέλεσμα να αρχίσουν τους ελέγχους τόσο πέριξ όσο και στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.
Αφού διαπίστωσαν ότι η μοτοσυκλέτα ανήκε στον 32χρονο και δεν είχε δηλωθεί ως κλαπείσα στην Αθήνα ενημερώθηκαν από την ίδια έρευνα ότι ο ιδιοκτήτης της είχε μισθώσει δωμάτιο στο ξενοδοχείο.
Τον αναζήτησαν στο δωμάτιό του και δεν τον βρήκαν. Βρήκαν ωστόσο ένα κράνος, μια μαύρη μπλούζα και μια απόδειξη.
Ακολούθως τον εντόπισαν στην πισίνα του ξενοδοχείου. Δίπλα του ήταν το μπεζ παντελόνι και τα άσπρα παπούτσια.
Σημειώνεται ότι ο 32χρονος παρότι με το που εντοπίστηκε και ελέγχθηκε η μοτοσυκλέτα από τους αστυνομικούς άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός της δεν πτοήθηκε και επέλεξε να μην μεταβεί στο σημείο για να ελέγξει τι είχε συμβεί.
Ακολούθησε προανάκριση και διαπιστώθηκε από μαρτυρίες υπαλλήλων της τράπεζας ότι ήταν εκείνος που διέπραξε τη ληστεία.
Οι έρευνες έτσι επεκτάθηκαν στον εντοπισμό των συνεργών του, των κλοπιμαίων και του όπλου με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου που παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου για την υπόθεση κατέστησε σαφές ότι «δεν τελειώνει η έρευνα εδώ» καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών της Δ.Ε.Ε..
Έκανε λόγο για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ληστείας, με διακριτούς ρόλους και προσχεδιασμένες κινήσεις από τους κατηγορούμενους τονίζοντας παραπέρα ότι η εξιχνίαση της ληστείας επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρις στην βοήθεια που παρείχαν στους αστυνομικούς απλοί πολίτες.
Σημειώνεται ότι από την επεξεργασία του απαρχαιωμένου συστήματος εσωτερικής μαυρόασπρης μαγνητοσκόπησης της τράπεζας δεν προέκυψαν στοιχεία που να βοηθήσουν τις έρευνες των αστυνομικών.
Σημειώνεται τέλος ότι η ΑΤΕ όπως κι άλλες πολλές τράπεζες στο νησί δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τις αυστηρές εγκυκλίους για την προστασία των καταστημάτων τους από ληστείες και δεν έχουν λάβει μέτρα για την αποφυγή περιστατικών του είδους με αποτέλεσμα να είναι «ευπαθείς» στη δράση κακοποιών στοιχείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν προκύπτει συμμετοχή των κατηγορουμένων στις ληστείες της Eurobank στο Φαληράκι, απ’ όπου ο δράστης αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 36.235 ευρώ αλλά και της Eμπορικής Tράπεζας στην οδό Μιχαήλ Βολονάκη στην περιοχή «Ζέφυρος» απ’ όπου εκλάπησαν 27.455 ευρώ.
Για την όλη υπόθεση εκδόθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου το ακόλουθο δελτίο τύπου:
“Από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, συνελήφθησαν βραδινές ώρες χθες (16-08-2010) και πρωινές ώρες σήμερα (17-8-2010), δύο ημεδαποί, ηλικίας 32 και 27 χρονών αντίστοιχα, διότι ύστερα από διενεργηθείσα αστυνομική έρευνα και προανάκριση προέκυψε ότι διέπραξαν τη χθεσινή ληστεία στο Υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα την 16-8-2010 και ώρα 08.08΄ ο 32χρονος δράστης εισήλθε στο ανωτέρω Τραπεζικό κατάστημα, Πλατεία Γ.Χαρίτου, έχοντας μερικώς καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του και με την απειλή όπλου απέσπασε συνολικά, από δύο (2) ταμεία, το χρηματικό ποσό των 57.220 Ευρώ. Στη συνέχεια, αφού παρέδωσε το χρηματικό ποσό και το όπλο στον 27χρονο συνεργό του ο οποίος παρέμενε εξωτερικά της Τράπεζας, επιβιβάστηκε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού και αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Ο 32χρονος δράστης προσήχθη περί ώρα 11.00΄ της (16-8-2010) στην Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου, όπου και συνελήφθη βραδινές ώρες της ιδίας ημέρας, καθόσον τεκμηριώθηκε η συμμετοχή του στην ληστεία. Η δίκυκλη μοτ/τα μεγάλου κυβισμού, ιδιοκτησίας του, που χρησιμοποίησε για τη διαφυγή του, βρέθηκε και κατασχέθηκε.
Βραδινές ώρες της (16-8-2010) προσήχθη στην Υποδ/νση Ασφαλείας Ρόδου ο 27χρονος συνεργός του και σήμερα (17-8-2010) συνελήφθη, ύστερα από διενεργηθείσα νομότυπη κατ’ οίκον έρευνα στην οικία του, στην Ιαλυσό Ρόδου, κατά την οποία ανευρέθηκαν τα κάτωθι :
• Ένα (1) πιστόλι CZ 50, cal 765mm (0.32 auto) κενό φυσιγγίων
• Έξι (6) φυσίγγια ανωτέρω όπλου
• Ένα (1) FLOBER SENT ETIEN με αριθμό 5270
• Έξι (6) κάλυκες FLOBER
• Ένα (1) φυσίγγιο FLOBER 9mm
• Έντεκα (11) κάλυκες 762mm
• Δεκαέξι (16) θήκες φυσιγγίων
• Δώδεκα (12) κάλυκες πολεμικού τυφεκίου 556mm
• Ένας (1) κάλυκας 45mm
• Μία (1) φυσιγγιοθήκη με δεκαέξι (16) κυνηγετικά φυσίγγια
• Το χρηματικό ποσό 56.900 Ευρώ, σε χαρτονομίσματα, που προέρχεται από τη ληστεία της Τράπεζας
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα”.