«Οσο συνεχίζεται η εφαρμογή των μνημονίων, η κρίση θα βαθαίνει»

«Όσο συνεχίζεται η πορεία εφαρμογής των μνημονίων, τόσο η κρίση θα βαθαίνει, τόσο η χώρα θα οδηγείται στην ξέρα και ο λαός στην εξαθλίωση».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
«Ουσιαστικά το πολυνομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για εκτεταμένες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και πλήττει σημαντικούς τομείς μέσω των οποίων ασκείται κοινωνική πολιτική», δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που συνεχίζουν να δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ, ο κ. Συρμαλένιος δηλώνει:
«Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ΝΔ έχει προβάδισμα. Θα έλεγα ότι περισσότερο οι δημοσκοπήσεις δίνουν την εικόνα ενός ντέρμπυ, που με τόσο μικρές διαφορές, κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους».
Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ακόμη πως η δικομματική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Θεωρώ ότι αυτή η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι το κύκνειο άσμα του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού», δηλώνει ο κ. Συρμαλένιος.
Η συνέντευξη του κ. Νίκου Συρμαλένιου, αναλυτικά:
• Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πριν από λίγες ημέρες;
Ουσιαστικά το πολυνομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για εκτεταμένες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και πλήττει σημαντικούς τομείς μέσω των οποίων ασκείται κοινωνική πολιτική. Αναφέρομαι βεβαίως στο χώρο της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπου καταργούνται 50 ειδικότητες και φυσικά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου καταργούνται οι σχολικοί φύλακες και η δημοτική αστυνομία. Είναι φανερό ότι η κατάργηση αυτών των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και στα ΕΠΑΣ, θα πλήξει καίρια τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών που προέρχονται από τις ασθενέστερες τάξεις, που αποτελούν και το μεγάλο μέρος των μαθητών των σχολών αυτών. Σε ό,τι αφορά τους σχολικούς φύλακες και τη δημοτική αστυνομία, η κατάργησή τους αποτελεί συνέχεια της συρρίκνωσης αυτής καθεαυτής της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει ξεκινήσει με την περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων της κατά 60% και συνεχίζεται με κατάργηση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι, όπως πάμε, ο πάλαι ποτέ θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετατρέπεται σε διοικητικό μηχανισμό προέκτασης της κεντρικής εξουσίας σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του φορολογικού, αυτές αποτελούν και πάλι αποσπασματικές ρυθμίσεις που κατά κανόνα κινούνται σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ σχετικά με τον κατώτατο μισθό, θεσπίζεται από 1/1/2017 μια καρικατούρα κοινωνικής διαβούλευσης που ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα στον υπουργό εργασίας να αποφασίζει για το ύψος του. Εννοείται ότι μέχρι τότε θα ισχύει η αναστολή επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις του Ν. 4093/2012.

• Θεωρείτε πως εκτός από τους δημοτικούς αστυνόμους, τους καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, θα βρεθούν στο στόχαστρο και άλλες κατηγορίες εργαζομένων;
Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι των παραπάνω κλάδων είναι μόνο η αρχή, αφού τα μνημόνια που έχουν ψηφίσει οι κυβερνητικές πλειοψηφίες των τριών τελευταίων χρόνων, μιλάνε για αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2015. Και επειδή επισήμως η κυβέρνηση μιλάει για διαθεσιμότητα-κινητικότητα και όχι για απολύσεις, θέλω να υπενθυμίσω ότι α) το διάστημα της διαθεσιμότητας με το πολυνομοσχέδιο μειώθηκε από τους 12 στους 8 μήνες, συνεπώς μειώνεται κατά πολύ η δυνατότητα να βρεθούν κενές θέσεις που θα καταληφθούν από εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα και β) γιατί δεν απαντά η κυβέρνηση στα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, με βάση τα οποία μέχρι το 2016 θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 160.000 εργαζόμενοι;

• Ποιο ήταν το αποτέλεσμα από την επίσκεψη του κ. Σόιμπλε στην Ελλάδα; Αισιοδοξείτε πως η Ελλάδα θα βγει σύντομα από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται για περισσότερα από τρία χρόνια ή θα επιδεινωθεί η κατάσταση και γιατί;
Η όλη παρουσία της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Σόϊμπλε, ήταν μια συμπεριφορά υποτελών απέναντι σε νεοαποικιοκράτη. Η δε απαγόρευση των συγκεντρώσεων, συναθροίσεων, ακόμα και της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας, ξεπέρασε κάθε όριο λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και του Συντάγματος. Ο κ. Σόϊμπλε δεν ήλθε για να μοιράσει δώρα προς τους ιθαγενείς, προφανώς ήλθε για να επιθεωρήσει από κοντά την πορεία του προγράμματος λιτότητας και της λεγόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας και φυσικά για να δέσει την πορεία εξυπηρέτησης των γερμανικών συμφερόντων. ¶λλωστε ο κ. Στουρνάρας στη συνάντηση που οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στο ΕΒΕΑ, αναφέρθηκε στο «ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη συλλογή των απορριμμάτων, την υψηλή τεχνολογία, την πληροφορική, τον ιατρικό τουρισμό κλπ.». Σε ό,τι αφορά την προοπτική νέου κουρέματος του χρέους, μετέθεσε την όποια συζήτηση για το τέλος του 2014. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, το έχουμε πει πολλές φορές, να το επαναλάβω πάλι: όσο συνεχίζεται η πορεία εφαρμογής των μνημονίων, τόσο η κρίση θα βαθαίνει, τόσο η χώρα θα οδηγείται στην ξέρα και ο λαός στην εξαθλίωση. Ποια ανάπτυξη μπορούμε να περιμένουμε, όταν από τα 210 δις που πήραμε, η μερίδα του λέοντος επέστρεψε στους δανειστές και μόλις τα 9 κατευθύνθηκαν για τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού;

• Ποια είναι η άποψή σας για το χωροταξικό στον τουρισμό; Είναι στη σωστή κατεύθυνση;
Καταρχήν πρέπει να πω ότι, πριν θεσμοθετηθεί η όποια αναθεώρηση του χωροταξικού του τουρισμού, θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου τουρισμού, που προκαθορίζει πολλές διατάξεις του χωροταξικού. Το πνεύμα και το γράμμα των ρυθμίσεων που προβλέπονται, είναι πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εκτός σχεδίου δόμησης, κυρίως με τη μορφή των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και της παραθεριστικής κατοικίας. Κατά την άποψή μας, αυτό αποτελεί μια καταστροφική προοπτική, που ιδιαίτερα για τα νησιά μας, θα έχει μη αντιστρέψιμες επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα (φυσικό περιβάλλον, τοπίο, ακτές, παραλίες κλπ).

• Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ;
Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ΝΔ έχει προβάδισμα, θα έλεγα ότι περισσότερο οι δημοσκοπήσεις δίνουν την εικόνα ενός ντέρμπυ, που με τόσο μικρές διαφορές, κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους. Δεύτερον, θα έχετε παρατηρήσει ότι, τα ποσοστά των πολιτών που αρνούνται να απαντήσουν είναι πολύ μεγάλα, της τάξης περίπου του 30%, που σημαίνει ότι, όταν θα μπούμε σε προεκλογική περίοδο, θα διαμορφωθεί ένα άλλο κλίμα σε σχέση με τη στατικότητα που παρατηρείται μέχρι σήμερα. Εν πάση περιπτώσει, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, έχουμε χρέος να παλέψουμε ακόμα πιο έντονα και συστηματικά τόσο ως προς την κατεύθυνση περαιτέρω αποσαφήνισης των προγραμματικών μας θέσεων, όσο και ως προς την ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων και της αλληλεγγύης. Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να του εμπνεύσουμε ελπίδα και αισιοδοξία, χωρίς να υποσχόμαστε εύκολους παραδείσους και ανέφικτες λύσεις. Όμως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ένα πράγμα, ότι κανένας και καμιά κυβέρνηση δεν θα δώσει λύσεις, αν δεν βγει ο λαός στο προσκήνιο, αν δεν αγωνίζεται, αντιστέκεται, συνδιαμορφώνει λύσεις για την καθημερινότητα, αλλά και για το όραμα μιας κοινωνίας με ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

• Θεωρείτε πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους ή θα πραγματοποιηθούν πολύ νωρίτερα και γιατί;
Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Θεωρώ ότι αυτή η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι το κύκνειο άσμα του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού. Με φθαρμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, είναι φανερό ότι δεν μπορείς να δώσεις καμιά διέξοδο και όραμα για την προοπτική αυτής της χώρας.
Πόσο μάλλον που όλος ο ελληνικός λαός έχει απόλυτη συναίσθηση ότι αυτά τα δύο κόμματα μας έφεραν στη σημερινή κατάντια. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι αποτελούν τους μεταρρυθμιστές και τους πρωταγωνιστές της διεξόδου από την κρίση, δεν πείθουν, γιατί είναι βαθιά ένοχοι και τοποθετημένοι στο κάδρο της ανυποληψίας.