Non Paper που αναφέρεται στις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία από την υποβάθμιση της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου σε γραφείο στα πλαίσια της αναδιάταξης των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών μελετούν από χθες οι Βουλευτές του νομού που ετοιμάζουν παρέμβαση στο κοινοβούλιο για το ζήτημα.
Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
«Από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, αλλά και από πληροφορίες, που έχουν διαρρεύσει από το Υπουργείο Οικονομικών προκύπτει, ότι στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών του και ειδικότερα των Κτηματικών Υπηρεσιών, η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης, υποβαθμίζεται σε επίπεδο Γραφείου, που θα υπάγεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πειραιά και Αιγαίου με έδρα την έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πειραιά.
Η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου έχει στη χωρική της αρμοδιότητα όλο το σύμπλεγμα των νησιών της Δωδεκανήσου, προστατεύει δε και διαχειρίζεται την ιδιωτική και κοινόχρηστη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στα Δωδεκάνησα, η οποία περιήλθε σε αυτό εκ διαδοχής από το Ιταλικό Δημόσιο βάσει των όρων της από 10-02-1947 Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων, που επικυρώθηκε με το Ν.Δ. 423/1947.
Η περιουσία αυτή ανέρχεται σε 26.000 περίπου καταγεγραμμένα ακίνητα στα νησιά της Ρόδου, της Κω και της Λέρου, όπου υφίσταται κτηματολόγιο και σε χιλιάδες μη καταγεγραμμένα ακίνητα στα ανωτέρω νησιά και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, όπου δεν υπάρχει Κτηματολόγιο, στα δε νησιά της Σύμης και της Πάτμου, που πρόσφατα εντάχθηκαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο έχει κινηθεί ήδη η διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, δια της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, ακινήτων τα οποία κατά την κτηματογράφηση κατοχυρώθησαν υπέρ ιδιωτών, αλλά θεωρείται ότι κατά τεκμήριο ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.
Επιπλέον των ανωτέρω, πρέπει να γίνει αναφορά στις 350 περίπου νησίδες ή βραχονησίδες, που περιλαμβάνονται στην προαναφερόμενη δημόσια περιουσία, έστω και εάν για κάποιες από αυτές προβάλλονται δικαιώματα ιδιωτών και υπάρχουν αμφισβητήσεις για το ιδιοκτησιακό τους. Η εγγεγραμμένη ιδιωτική περιουσία του δημοσίου στα Δωδεκάνησα υπολογίζεται σε έκταση πλέον των 800.000 στρεμμάτων χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτήν τα αστικά ακίνητα (εγγεγραμμένα και μη), η κοινόχρηστη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, καθώς επίσης και τα λοιπά κοινόχρηστα (κοίτες χειμάρρων, δρόμοι, πλατείες κ.λ.π.).
¶ξιο αναφοράς είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς Δωδεκανήσου, το οποίο διέπεται από τον Κτηματολογικό Κανονισμό (Κ.Δ. 132/1929), που κατισχύει και εφαρμόζεται στα Δωδεκάνησα ως τοπικό δίκαιο, δηλαδή νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τα διαφοροποιεί από την ισχύουσα νομοθεσία σε σχέση με τη λοιπή επικράτεια, και επιπλέον η εφαρμογή του απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία και άμεση επαφή με τα Κτηματολόγια του νομού παράμετρος, που δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί από κεντρική υπηρεσία με έδρα τον Πειραιά, διότι αυτοδίκαια αυτό θα απαιτούσε και την μεταφορά των Κτηματολογίων της Ρόδου, της Κω και της Λέρου στον Πειραιά για να είναι δυνατή η λειτουργία της Διεύθυνσης εκεί.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, ότι με το υφιστάμενο οργανόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των πέντε Διευθύνσεων που λειτουργούν σήμερα σε όλη την επικράτεια μία εξ αυτών είναι και η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, η οποία παρότι απασχολεί προσωπικό στο 1/5 των υπαλλήλων των λοιπών Διευθύνσεων είναι η πρώτη σε έσοδα και σε δράσεις από όλες τις Κτηματικές Υπηρεσίες της χώρας.
Είναι προφανές, ότι το να εξακολουθεί να λειτουργεί η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου σε επίπεδο Διεύθυνσης είναι επιβεβλημένο, για τους εξής λόγους :
α. Εξυπηρετεί σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου ως προς τη διοίκηση, διαχείριση και προστασία της ιδιωτικής και κοινόχρηστης περιουσίας του.
β. Το ύψος των εσόδων του δημοσίου από την διαχείριση και την προστασία της περιουσίας αυτής.
γ. Τα εθνικά συμφέροντα λόγω της γεωγραφικής θέσης των νησιών της Δωδεκανήσου.
δ. Το λαϊκό αίσθημα των κατοίκων της Δωδεκανήσου οι οποίοι ως ακρίτες διαπιστώνουν καθημερινά την απαξίωση του τόπου τους από το κεντρικό κράτος όταν μάλιστα προβλέπεται η δημιουργία διεύθυνσης στην Κρήτη η οποία διαχειρίζεται δημόσια περιουσία μηδαμινή μπροστά σε εκείνη, που διαχειρίζεται η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου.
ε. Πρακτικά είναι αδύνατο ένα περιφερειακό γραφείο να μπορέσει να επιτελέσει το έργο που απαιτείται για την διαχείριση και προστασία της Δημόσιας και Κοινόχρηστης περιουσίας αυτού του μεγέθους και της σημασίας, εκτός της περίπτωσης που η ενέργεια αυτή εξυπηρετεί δόλιο σκοπό σε βάρος του Δωδεκανησιακού λαού και του Δημοσίου συμφέροντος.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/non-paper-gia-tin-ipovathmisi-tis-ktimatikis-ipiresias-dodekanisou/