«Να διεκδικήσουν οι Ρόδιοι επιχειρηματίες την εκμετάλλευση του διεθνούς αεροδρομίου Ρόδου»

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

«Ευκαιρία για αλλαγή πορείας στον τουρισμό, μπορεί να γίνει η κρίση που ταλανίζει τις επιχειρήσεις του κλάδου».
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στη «δ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος, τονίζοντας ότι επιτέλους όλοι πρέπει να καταλάβουν, πως θα πρέπει να προσφέρουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του νησιού.
Ο κ. Γιώργος Ματσίγκος τονίζει επίσης, πως είναι ευκαιρία τώρα που οι συνθήκες το επιτρέπουν, να διεκδικήσουν Ρόδιοι επιχειρηματίες την εκμετάλλευση του αεροδρομίου.
«Είναι ευκαιρία τώρα, να διεκδικήσουμε την εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Ρόδου, το οποίο έτσι και αλλιώς θα ιδιωτικοποιηθεί. Και να το διεκδικήσουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες ώστε να μπορούμε να κάνουμε δική μας τιμολογιακή πολιτική, να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του και να μένουν τα έσοδα στο τόπο μας», υπογραμμίζει ο κ. Ματσίγκος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο για να γίνει η επιθυμία αυτή πράξη, θα πρέπει, όπως υπογραμμίζει, να βοηθήσει και η πολιτεία.
Η συνέντευξη του προέδρου του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργου Ματσίγκου αναλυτικά:
Ποια είναι τα μηνύματα που μέχρι τώρα καταφθάνουν για την έκβαση της τουριστικής περιόδου;
Τα μηνύματα που έχουμε μέχρι σήμερα για την τουριστική περίοδο, είναι θετικά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις προς την Ρόδο, αυξήθηκαν κατά 8%. Αν πάνε όλα καλά και γεμίσουν τα αεροπλάνα, τότε ίσως έχουμε και μεγαλύτερη αύξηση, εφόσον συνεχίσει η ζήτηση που καταγράφεται αυτή τη στιγμή. Και αυτό γιατί έχουν περιθώριο οι Tour Operator να δρομολογήσουν έξτρα πτήσεις. Τα έσοδα όμως, δεν θα έχουν ανάλογη αύξηση λόγω μειωμένων τιμών.
Τα μηνύματα που έχετε στην διάθεση σας έχουν δείξει ποιες αγορές θα πάνε καλά φέτος από πλευράς αφίξεων;
Βεβαίως, έχουμε ήδη στοιχεία ποιες αγορές θα πάνε καλά φέτος. Φυσικά βάσει των προγραμματισμών πτήσεων. Σημαντική αύξηση σε αφίξεις θα έχουμε από Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Ισραήλ και ίσως από Πολωνία και Σκανδιναβικά κράτη.
Οι υπόλοιπες αγορές, θα κινηθούν περίπου στα περσινά επίπεδα με μικρές αποκλίσεις. Επίσης σιγά-σιγά αρχίζουν να αυξάνονται και οι πελάτες από την Ανατολική Ευρώπη.
Μπορούν οι αφίξεις των τουριστών από την Ρωσία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ να καλύψουν τα κενά από τις άλλες αγορές;
Νομίζω ότι σε δύο χρόνια η Ρωσία, θα είναι η τρίτη δύναμη σε αφίξεις στην Ρόδο, μετά την Αγγλία και την Γερμανία. Οι υπόλοιπες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ της Ευρώπης σε λίγα χρόνια, θα μας δίνουν υπολογίσιμα νούμερα και ιδίως από Ουκρανία. Μην ξεχνάμε ότι ταξίδεψαν 5,5 εκατομμύρια Ουκρανοί στο εξωτερικό πέρσι, ενώ είχαμε στην Ελλάδα μόνο 35.000 και στην Ρόδο 6.000 τουρίστες.
Οι αισιόδοξοι της φετινής σεζόν υποστηρίζουν πως η σεζόν θα πάει αρκετά καλά και εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων. Γιατί όμως να περιμένουμε ως προορισμός να ωφεληθούμε από τέτοια φαινόμενα και να μην έχουμε κατά κάποιο τρόπο σταθεροποιηθεί;
Το αρκετά καλά είναι σχετικό. Θα έλεγα ότι θα πάμε αρκετά καλά αν είχαμε σημαντική αύξηση, μεγαλύτερη του 10%, αλλά με ταυτόχρονη αύξηση της τουριστικής περιόδου με καλές τιμές.
Δυστυχώς η κρίση που περνά η Ελλάδα, επηρέασε τον τουρισμό και προς την Ρόδο, λόγω δυσπιστίας προς την Ελλάδα, γενικά. Βλέπετε ο τουρισμός είναι ευαίσθητος και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Χρειάζεται συνεχή προβολή και διαφήμιση, με νέες τεχνικές, νέες δράσεις, χρήση ιντερνέτ, συμμετοχή ειδικών, προβολή ειδικών μορφών τουρισμού, συνεχή έρευνα αγοράς, ειδικό προγραμματισμό, σημαντική βελτίωση υποδομών και πάνω από όλα αλλαγή νοοτροπίας, αποκτώντας όλοι μας τουριστική συνείδηση.
Βέβαια τα οφέλη από τις διεθνείς εξελίξεις επηρέασαν πολύ λίγο την αύξηση αφίξεων στο νησί μας.
Μπορεί η Ρόδος να γίνει σταθμός από-επιβίβασης για τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων και ποια θα είναι τα ωφελήματα;
Φυσικά μπορεί να γίνει σταθμός από-επιβίβασης η Ρόδος. Θα έχει σημαντικά οφέλη, διότι θα μπορεί να συνδυαστεί η κρουαζιέρα ημέρας και σε παραμονή πολλών πελατών στην Ρόδο μας. Η Ρόδος είναι από τα ωραιότερα νησιά του κόσμου και πρέπει με κάθε τρόπο να επιδιώκουμε την προσέγγισή του από τους ταξιδιώτες.
Ο θαλάσσιος τουρισμός όμως προϋποθέτει και τις σωστές υποδομές. Θεωρείτε πως και σε αυτό τον τομέα η Ρόδος είναι έτοιμη;
Νομίζω ότι το λιμάνι και ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών, χρειάζονται αρκετές βελτιώσεις. Αίθουσες αναμονής μεγαλύτερες, σκέπαστρα, καθαρές WC, και γενικά μια βελτίωση όλων των υποδομών.
Χρήζει βελτίωσης η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Ρόδου καθώς είναι πύλη εισόδου του νησιού και δεν θα πρέπει να γίνεται αιτία ταλαιπωρίας για τους τουρίστες;
Παντού χρειαζόμαστε βελτιώσεις. Όχι μόνο κτιριακές αλλά και λειτουργικές.
Δεν είναι δυνατό να πιέζουμε κάθε χρόνο, να προσληφθεί έκτακτο προσωπικό κατά τους μήνες αιχμής, ώστε να αποφεύγεται η καθυστερημένη παραλαβής αποσκευών ή τσεκάρισμα κατά την αναχώρηση τους. Είναι γνωστό σε όλους μας, τα τεράστια έσοδα-κέρδη που εισπράττονται από την λειτουργία του αεροδρομίου μας, αλλά δυστυχώς τίποτε δεν μένει στο τόπο μας.
Είναι ευκαιρία τώρα, να διεκδικήσουμε την εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Ρόδου το οποίο έτσι και αλλιώς θα ιδιωτικοποιηθεί. Και να το διεκδικήσουν οι Ροδίτες επιχειρηματίες ώστε να μπορούμε να κάνουμε δική μας τιμολογιακή πολιτική, να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες του και να μένουν τα έσοδα στο τόπο μας.
Είναι πραγματικά σε καλό δρόμο η Ρόδος για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού;
Νομίζω ότι πρέπει άμεσα να δημιουργήσουμε γραφείο Συνεδριακού Τουρισμού. Μαζί με τον αναδιοργανωμένο ΠΡΟΤΟΥΡ λόγω Καλλικράτη, να εντείνουμε και να διαφοροποιήσουμε τις προσπάθειες προβολής. Δεν αρκούν οι πολυτελείς μεγάλες Αίθουσες των ξενοδοχείων. Πρέπει να γίνουν πολλά. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.
Γιατί η Ρόδος έχασε το μαθητικό τουρισμό και τι πρέπει να γίνει για να βρεθεί στην κορυφή των προτιμήσεων των νέων;
Η Ρόδος έχασε τον μαθητικό τουρισμό, γιατί έκανε αρκετά λάθη. Αντί για εκπαιδευτική μαθητική εκδρομή είχε γίνει εκδρομή διασκέδασης, για νέους και μάλιστα ακριβή. Φθηνό ξενοδοχείο για ύπνο, αλλά ακριβό κόστος εκτός ξενοδοχείου. Ανεξέλεγκτη διασκέδαση και ξενύχτι. Εκτός αυτών των προβλημάτων, το υπουργείο Παιδείας, επιδοτεί σε ημέρες εκδρομής ανάλογα με την απόσταση σε Km από το σχολείο. Αποτέλεσμα τα ταξίδια στο εξωτερικό να είναι πολυήμερα και με μικρότερο κόστος λόγω οργανωμένων πακέτων τιμών χωρίς μεσάζοντες και καθημερινή ακριβή διασκέδαση όπως γινόταν στην Ρόδο.
Ο Σύλλογος μας κάνει προσπάθειες ώστε να υπάρξει κάποια αλλαγή στο καθεστώς αυτό της επιδότησης ημερών από το Υπουργείο Παιδείας. Πιστεύω ότι αν αλλάξουμε νοοτροπία και οργανωθούμε σωστά χωρίς τα λάθη των προηγούμενων ετών θα ξαναφέρουμε και πάλι τα σχολεία στην Ρόδο μας.
Πως θα εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν του νησιού μας;
Το προϊόν της Ρόδου μπορεί να εμπλουτιστεί με πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Παράδειγμα ο περιπατητικός, ο Θρησκευτικός, κυρίως για την Ρωσική αγορά, θαλάσσια σπορ, όπως Wind surfing, καταδύσεις, γαστρονομικός, δημιουργώντας την Ροδίτικη Γαστρονομία. Ταξίδια νεόνυμφων, τέλεση γάμων, κρουαζιέρα και φυσικά ο συνεδριακός τουρισμός και γιατί όχι και τουρισμός για ψώνια, καθιερώνοντας συχνά εκπτώσεις και προβάλλοντας ανάλογα, εκμεταλλευόμενοι και τις Low cost αεροπορικές εταιρίες που ξεκίνησαν προς την Ρόδο. Επίσης η δημιουργία δύο golf και η βελτίωση του υπάρχοντος. Η Ρόδος θα μπορούσε να γίνει το νησί -προορισμός για τους λάτρεις του Golf.
Μπορούν να συμβιώσουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού με το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και ποια θα είναι τα ωφελήματα;
Όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού μπορούν να συμβιώσουν μαζί με το μαζικό τουρισμό και θα είχαμε πολλαπλά οφέλη. Διότι θα επιτυγχάναμε αρκετούς μήνες πολύ καλή πληρότητα στα ξενοδοχεία και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Οι πελάτες του εναλλακτικού Τουρισμού, ταξιδεύουν ανάλογα με την μορφή σε διαφορετικές εποχές.
Πως θα επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν για να στηριχτεί και η τοπική οικονομία που παραπαίει;
Για να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος πρέπει να γίνουν πολλά. Πάνω από όλα να αλλάξουμε νοοτροπία. Ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν εκτός των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που αναφέραμε πιο πάνω και τον ανάλογο τρόπο προβολής, πρέπει και η πολιτεία να βοηθήσει με διάφορες διευκολύνσεις που δεν στοιχίζουν τίποτε στο κράτος από Οκτώβριο έως Απρίλιο. Όπως επιδότηση εργασίας αντί ανεργίας. Κατάργηση Σπατόσημου, μείωση εισφορών για το ΙΚΑ από όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, μείωση τιμολογίων ΔΕΗ-Νερού. Επίσης θα βοηθούσε το άνοιγμα νέων αγορών (π.χ. Ουκρανία-Βαλτικές χώρες, Τουρκία κ.α.) η υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων για ηλικιωμένους, τα οποία είναι επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανάπτυξη του μαθητικού/πολιτιστικού τουρισμού σε συνεργασία με τα σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού. Και οπωσδήποτε, η βελτίωση υποδομών, η καθαριότητα του νησιού, τα σωστά δρομολόγια των λεωφορείων, οι στάσεις με σκέπαστρα, η οργάνωση εκδηλώσεων και όχι το κλείσιμο των καταστημάτων στην Παλιά Πόλη και τη Λίνδο, η παραχώρηση των παραλιών, μπροστά από τα ξενοδοχεία για πολυετή χρήση ώστε να διατηρούνται καθαρές χειμώνα, καλοκαίρι, και τόσα άλλα.
Πόσο κοντά είμαστε στον συνδυασμό του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και ποιες δράσεις θα αναπτυχτούν στο μέλλον;
Και εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Ο σύλλογος μας ήδη ξεκίνησε να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, προωθώντας το τοπικό προϊόν και τις τοπικές επιχειρήσεις στα ξενοδοχεία μας δημιουργώντας Ροδίτικη γαστρονομία.
Πρέπει να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα καταναλώνοντας τα Ροδίτικα ποιοτικά προϊόντα. Όπως γνωρίζετε, ο σύλλογος μας υλοποίησε την υπόσχεση αυτή, διοργανώνοντας πριν μερικές ημέρες στο ξενοδοχείο «Apollo Blue» την παρουσίαση «τα τοπικά προϊόντα στο τραπέζι μας» συνεργαζόμενος με 17 Ροδίτικες εταιρίες, προβάλλοντας τα προϊόντα τους στα μέλη μας και στους επισκέπτες της εκδήλωσης αυτής. Υποσχόμαστε δε ότι θα στηρίξουμε όλες τις Ροδίτικες εταιρίες και θα καθιερώσουμε την εκδήλωση αυτή κάθε αρχή του χρόνου με πολύ περισσότερες συμμετοχές.Ευχόμαστε όλοι να πράξουν το ίδιο.
Τι θα πρέπει να διδαχθεί ο τουριστικός κλάδος από την κρίση;
Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι ευκαιρία τώρα, λόγω της κρίσης και πολλών συγκυριών, να αλλάξουμε πορεία. Η αλλαγή πορείας με νέες στρατηγικές κατευθύνσεις πρέπει να κινείται σε ένα πλαίσιο που καθορίζεται από αρχές. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο τουρισμός είναι σήμερα η σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας και πολύ περισσότερο στη Ρόδο . Επιπλέον πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας δεν μπορεί να διαφέρει από την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε εμείς, ως Έλληνες πολίτες.