Καταστροφικά για την τοπική οικονομία θα λειτουργήσει ενδεχόμενη απόφαση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε πάλι ενόψει της έλευσης του κλιμακίου της τρόικας και των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν για την εκταμίευση της νέας δόσης.
«Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι η συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης φορολογίας και της παραοικονομίας. Η αύξηση της φορολογίας και ειδικότερα δε η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια οδηγεί ταυτόχρονα στην αύξηση της παραοικονομίας», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ και πρόσθεσε πως οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές σε συνδυασμό με τη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί θα προκαλέσουν αντιδράσεις συμπεριφοράς οι οποίες θα διαβρώσουν επικίνδυνα τη φορολογική βάση με αποτέλεσμα τα προσδοκόμενα έσοδα να αντισταθμιστούν σε ένα μεγάλο μέρος αυτών από την απώλεια εσόδων λόγω της διάβρωσης της βάσης.
«Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι ειδικά σήμερα τα δημόσια έσοδα πρέπει να ενισχυθούν όχι όμως με αντικοινωνικά μέτρα αλλά με μέτρα ουσίας δηλαδή μόνιμα. Τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν και θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα μόνο αν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και αν βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Αυτό μπορεί να γίνει πράξη μόνο με μία ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση. Είναι πολύ δύσκολο να ζεις και να δημιουργείς στη νησιωτική Ελλάδα, δεν πρέπει να γίνει δυσκολότερο ή απαγορευτικό», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Όπως τονίζεται από τη διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου που πριν λίγους μήνες παρέδωσε τη σχετική μελέτη στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ θα οδηγήσει:
Α) Στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής στους κατοίκους των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς, εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών)
Β) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά προϊόντων.
Γ) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα: Ο τουρισμός παρ’ όλη την ύφεση είναι ο κλάδος που μέχρι σήμερα λειτουργεί αποδοτικά προσφέροντας ένα σημαντικό κομμάτι στα δημόσια έσοδα. Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αύξηση ανεργίας κ.λ.π.). Παράλληλα θα ευνοηθούν οι ανταγωνιστικές σε ό,τι αφορά τον τουρισμό χώρες, όπως κατά κύριο λόγο η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία.
Δ) Στην αύξηση της ύφεσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.
Ε) Στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας και την ερήμωση των νησιών.
Στ) Η ταμειακή επιβάρυνση (cash flow) των κατοίκων θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την αρνητική ψυχολογία που ήδη υπάρχει και ως αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ο τζίρος της μαύρης οικονομίας και να εκτιναχθεί στα ύψη η φοροδιαφυγή.
Η μελέτη για την τοπική οικονομία
Ξεκίνησε ήδη η προετοιμασία από το Οικονομικό Επιμελητήριο για την εκπόνηση μελέτης που θα αποτυπώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τοπική οικονομία.
«Θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση της μελέτης αφού παραδώσουμε στο δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά την πρόταση μας για την αναπροσαρμογή του νόμου που διέπει το Δημοτικό Φόρο», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ και πρόσθεσε πως είναι θέμα ολίγων ημερών η παράδοση των προτάσεων.
«Προχωρήσαμε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προκειμένου να συγκροτηθεί η ομάδα των στελεχών που θα ασχοληθεί με την εκπόνηση της μελέτης», δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.
Η πρόσκληση εστάλη σε όλα τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου και αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο.
Σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση της τοπικής οικονομίας θα αντληθούν από την υπηρεσία του ΔΗΦΟΔΩ η οποία διαθέτει μια τεράστια βάση δεδομένων που μέχρι τώρα δεν είχε αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/katastrofiki-tha-ine-tichon-katargisi-ton-miomenon-sinteleston-fpa-sta-nisia/