Κάλεσε τους Γερμανούς να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους

ΜΕ στόχο την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στη γερμανική αγορά και την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, η πολιτική ηγεσία του τουρισμού, καθώς και τουριστικοί φορείς της χώρας, πραγματοποίησαν χθες συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων τουριστικών φορέων και γερμανικά ΜΜΕ στη 46η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (ITB), στο Βερολίνο.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL, CNN και Bloomberg και το έντυπο SPIEGEL, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν πρέπει κανείς να έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να την επισκεφθεί, καθώς όσοι το έχουν κάνει στο παρελθόν γνωρίζουν πολύ καλά τη ζεστασιά τής ελληνικής φιλοξενίας».
Η ζημιά που έχουν προκαλέσει «ακραίες εκφράσεις εναντίον των ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών» στη χώρα, έχει δηλητηριάσει το κλίμα μεταξύ των δύο λαών, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική μια καμπάνια δημοσίων σχέσεων, έξω από πολιτικά ή οικονομικά πλαίσια, που να δείχνει «τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός», τονίζει ο κ. Ανδρεάδης. Για τον λόγο αυτό ο ΣΕΤΕ δρομολογεί κοινές δράσεις με στόχο τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και την αναστροφή της αρνητικής πορείας στις τουριστικές κρατήσεις στη χώρα, σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Ενωση Τουρισμού της Γερμανίας (BTW – Bundesverein der deutschen Tourismus Wirtschaft).
Το 2011 περίπου 6,6 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα από χώρες της ζώνης του ευρώ, εκ των οποίων 2,240 εκατ. ήταν Γερμανοί. Μια πιθανή πτώση 30% της γερμανικής αγοράς, αντιστοιχεί σε 700.000 λιγότερους τουρίστες, ενώ σε έσοδα οι απώλειες κυμαίνονται στα 450 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ σε μια προσπάθεια να επιβεβαιωθεί ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα παραμένει ένας από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, ο ΣΕΤΕ σε συνέντευξη τύπου προς τους ξένους ανταποκριτές στις 5 Μαρτίου στην Αθήνα τόνισε ότι βασικοί στόχοι για τον ελληνικό τουρισμό το 2012 πρέπει να τεθούν στο επίπεδο των 16 εκατ. για τις διεθνείς αφίξεις και των δέκα δισ. ευρώ για τις εισπράξεις, σε συνέχεια της αύξησης του 10% που καταγράφηκε πέρυσι.
Τώρα αρχίζει «η μάχη του κουρέματος στις τιμές των ξενοδοχείων», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Σ. Γαλιατσάτος, λέγοντας ότι οι πιέσεις από τους tour operators για προσφορές είναι δεδομένες εδώ και καιρό. Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά ότι «η ψαλίδα θα κλείσει», τονίζοντας ότι καθοριστικές θα είναι οι εντυπώσεις από τις πρώτες αφίξεις των ξένων τουριστών, τον Μάιο και τον Ιούνιο, «αλλιώς θα χάσουμε και το late booking». Την ίδια ώρα υπογραμμίζει ότι «αιχμή του δόρατος» θα είναι τα ερωτήματα που θα τεθούν στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την Πέμπτη στο πλαίσιο της ΙΤΒ ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος.
Ο υπουργός επιχειρεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα για τη χώρα με σειρά συνεντεύξεων σε γερμανικά και διεθνή μέσα. Την πρώτη μέρα της παρουσίας της ελληνικής αντιπροσωπείας ο κ. Γερουλάνος δέχθηκε ερωτήματα μεταξύ άλλων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL, CNN και Bloomberg καθώς και από έντυπα όπως το SPIEGEL αλλά και ραδιοφωνικούς σταθμούς για την πορεία του τουρισμού, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του PSI. Παράλληλα υποδέχθηκε στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) τον δήμαρχο του Βερολίνου κ. Κ. Βόβεραιτ και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Τ. Ριφάι, με τον οποίο συζήτησαν ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα για το θέμα της βίζα, που αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος είχε σειρά επαφών με Βρετανούς και Γερμανούς tour operators, όπως και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης. Ο υφυπουργός παραχώρησε επίσης συνεντεύξεις μεταξύ άλλων στον τηλεοπτικό σταθμό RTL, την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και τον ραδιοφωνικό σταθμό ARD-WDR, καλώντας τους γερμανούς τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα, τονίζοντας ότι είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ πρόσθεσε ότι η εικόνα που έχει καλλιεργηθεί τον τελευταίο καιρό για την Ελλάδα είναι λανθασμένη.
Την ίδια ώρα οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, στην προσπάθεια για τη διεθνή επαναθεμελίωση της διεθνούς επωνυμίας της χώρας εξετάστηκαν την Τετάρτη στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου με εκπροσώπους των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην καμπάνια «Give Greece a chance».

Συνέντευξη Γερουλάνου
Στη μετάδοση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σκηνών από κτήρια της Αθήνας στις φλόγες και στην “ακραία και κακόγουστη” γλώσσα που χρησιμοποιείται από μια “ακραία μειοψηφία”, απέδωσε ο υπουργός Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος τη μείωση, μέχρι στιγμής, των κρατήσεων από τη Γερμανία για διακοπές στην Ελλάδα.
Ο κ. Γερουλάνος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Βερολίνου (ΙΤΒ), επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή και φιλόξενο τουριστικό προορισμό, περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες πολίτες, λόγω της κρίσης και τη σημασία του Τουρισμού για την ελληνική οικονομία, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, κάλεσε τους Γερμανούς τουρίστες να συμβάλουν στην ελληνική προσπάθεια, ερχόμενοι για διακοπές και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν λαμβάνει από τους εταίρους της χρήματα ως δωρεά, αλλά ως δάνεια, για τα οποία καταβάλλει ήδη τόκους.
«Η κρίση έχει αγγίξει κάθε ελληνική οικογένεια και έχει υποχρεώσει παρά πολλούς ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, να εγκαταλείψουν ακόμη και ό,τι θεωρούσαν μέχρι πρότινος δεδομένο», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι η χώρα αλλάζει πλέον ολοκληρωτικά το μοντέλο της οικονομίας της, επιλέγοντας να επενδύσει στον νεωτερισμό, στη δημιουργικότητα και τις ουσιαστικές δυνάμεις του τόπου, όπως η φύση, ο πολιτισμός και το ισχυρό εργατικό δυναμικό. «Όποιος εμπιστεύεται την Ελλάδα, βοηθά να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», σημείωσε ο κ. Γερουλάνος και ζήτησε από τους Γερμανούς να αναλογιστούν τι προσέφερε η Ελλάδα στο παρελθόν και να αφήσουν πίσω τους τα δυσάρεστα φορτισμένα συναισθήματα.

Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά για τους ξένους, που θα σκέφτονταν να επισκεφθούν την Ελλάδα, ο υπουργός έκανε λόγο για ζήτημα περισσότερο εικόνας παρά ουσίας και αναφέρθηκε στην περσινή απεργία των οδηγών ταξί και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι τελικά πείσθηκαν να μην κινητοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και φέτος, ενώ, αν και παραδέχθηκε ότι οι αριθμοί των κρατήσεων από τη Γερμανία είναι αποθαρρυντικοί, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί ακόμη να αλλάξει. «Υπάρχει κλίμα, ας περιμένουμε να δούμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.