Και ποινική διάσταση προσλαμβάνουν οι οικονομικές αξιώσεις ιδιωτών σε βάρος αιρετών που υπηρέτησαν στους Καποδιστριακούς Δήμους πέραν των αστικών αγωγών και των διαταγών πληρωμής που έχουν ήδη εκδοθεί και έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στη δημοτική αρχή του ενιαίου Δήμου.
Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος έχει ζητήσει ενημέρωση σχετικά με τα “ανοίγματα” που έχουν αφήσει σε οργανισμούς και επιχειρήσεις διάφοροι αιρετοί εστιάζοντας επί του παρόντος στις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έναντι ασφαλιστικών ταμείων και δεν έχουν ρυθμιστεί.
Με δεδομένο συγκεκριμένα ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων των δήμων παρακρατούνται προκειμένου να αποδοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία η μη αποπληρωμή και τακτοποίηση των εισφορών τους διώκεται ως υπεξαίρεση.
Ο Εισαγγελικός λειτουργός εξετάζει ειδικότερα αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις προκειμένου να κινήσει σχετική ποινική προκαταρκτική έρευνα για τον κολασμό αιρετών.
Πέραν τούτου το τελευταίο διήμερο υποβλήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου δύο μηνύσεις σε βάρος του πρώην προέδρου της Ρόδων ΑΕ για την έκδοση ακάλυπτων επιταγών.
Η πρώτη μήνυση υποβλήθηκε συγκεκριμένα από την ομόρρυθμη εταιρεία με την επωνυμία “ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ Γ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.” και με το διακριτικό τίτλο “CATERPLUS” που λειτουργεί στα Κοσκινού.
Επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της ΡΟΔΩΝ ΑΕ εξέδωσε σε διαταγή της μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές.
Πιο συγκεκριμένα εξέδωσε επιταγές της Εθνικής Τράπεζας ποσού 3.994,14 ευρώ, 8.000 ευρώ, 5.000 ευρώ και 5.000 ευρώ. Δύο επιταγές μεταβίβασε η εταιρεία σε τρίτους που τις παρουσίασαν ομοίως σε τράπεζες και τις σφράγισαν με αποτέλεσμα να είναι και ο ίδιος υπόλογος.
Την ομόρυθμη εταιρεία εκπροσωπεί η δικηγόρος κ. Μ. Μητσού.
Η δεύτερη μήνυση σε βάρος του πρώην προέδρου της ΡΟΔΩΝ ΑΕ υποβλήθηκε από τον δικηγόρο κ. Στ. Νικολένδρη χθες το πρωί για λογαριασμό του επιχειρηματία κ. Χρ. Μπουχούνα ο οποίος εμπορεύεται καφέ και στον οποίο δόθηκε προς εξόφληση αγορών μεταχρονολογημένη επιταγή της Εθνικής Τράπεζας ύψους 3.000 ευρώ περίπου που ήταν ομοίως ακάλυπτη.
Στο μεταξύ η δημοτική αρχή επιδιώκει να αναστείλει τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη προσδιοριστεί το προσεχές διάστημα για την ικανοποίηση πιστωτών του Δήμου Ιαλυσού και του Δήμου Πεταλούδων που διεκδικούν την είσπραξη των απαιτήσεων τους μέσω κατασχέσεων των ακινήτων «Ιαλύσιον” και της Βιβλιοθήκης Κρεμαστής.
Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στ. Κουσουρνάς ανέθεσε συγκεκριμένα στο νομικό σύμβουλο κ. Μ. Στάγκα την υποβολή αρμοδίως στο Πρωτοδικείο αιτήσεων αναστολής των κατασχέσεων και ανακοπών σε βάρος των διαταγών πληρωμής που εκκρεμούν και των εκθέσεων των πλειστηριασμών.
Ο κ. Στάγκας χθες υπέβαλε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου ανακοπές σε βάρος της εργολαβικής εταιρείας Καμπαστάνα για διαταγές πληρωμής που έχει εκδώσει για την ικανοποίηση απαιτήσεων της έναντι του δήμου Ιαλυσού για το έργο της πλατείας Αποστολίδη συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης 662.959 ευρώ και για την προμήθεια υλικών αξίας 150.515 ευρώ. Επιδιώκεται με τις αιτήσεις να ανακοπούν δύο διαταγές πληρωμής για τις οποίες ισχυρίζεται ο δήμος ότι είναι άκυρες.
Ο κ. Στάγκας πρόκειται να υποβάλει εξάλλου για λογαριασμό του δήμου Ρόδου τη Δευτέρα αίτηση αναστολής του πλειστηριασμού και ανακοπής κατά της κατασχετήριας έκθεσης του «Ιαλύσιον».
Στον κ. Στάγκα έχει ανατεθεί η υποβολή όμοιων ένδικων μέσων για την αναστολή και του πλειστηριασμού που επισπεύδει στη Βιβλιοθήκη Κρεμαστής η εταιρεία «¶ριστο» για οφειλή ύψους 200.000 ευρώ.
Στη βιβλιοθήκη έχει ήδη εγγραφεί κατάσχεση δικαστικού επιμελητή ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες η υπόθεση αναμένεται να έχει και συνέχεια…
Πιο συγκεκριμένα ο νομικός σύμβουλος του ΕΘΙΑΓΕ κ. Γ. Ρωμαίος αναμένει το πράσινο φως από τη διοίκηση του ιδρύματος για την εγγραφή κατάσχεσης στο ίδιο ακίνητο!!
Ο κ. Κουσουρνάς επιδιώκει τη ρύθμιση οφειλής του Δήμου Πεταλουδών ύψους 700.000 ευρώ περίπου, με πρόστιμα και προσαυξήσεις, έναντι του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας και προγραμματίζει συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη.
Η έκδοση της διαταγής πληρωμής του ΕΘΙΑΓΕ σε βάρος του Δήμου Πεταλούδων έγινε για οφειλή ύψους 637.228,29 ευρώ που αφορά τη μίσθωση τμήματος του κτήματος Καλαμώνα του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ρόδου, έκτασης 565 στρεμμάτων περίπου, για χρονικό διάστημα 10 ετών. Το μίσθωμα της έκτασης ορίστηκε στο ποσό των 52.824,65 ευρώ ετησίως, αναπροσαρμοζόμενο τιμαριθμικά κατά έτος.
«Δεν ευθύνεται ο Δήμος Πεταλούδων για τα δεινά που έφερε ο Καλλικράτης»
Τον κίνδυνο να εγγραφεί στη μαύρη λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο Δήμος Ρόδου εξαιτίας της ληξιπρόθεσμης οφειλής ύψους 163.000 ευρώ της ΔΕΥΑ Πεταλούδων. Ήδη η διοίκηση της Τράπεζας «Μarfin» επικοινώνησε χθες με τον Αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών κ. Νίκο Τσουκαλά από τον οποίο και ζήτησε να προχωρήσει, τις σχετικές διαδικασίες για την άμεση καταβολή των χρημάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επισημάνθηκε, για μια φορά ακόμη ο Δήμος Ρόδου, θα μπει στη μαύρη λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος εξαιτίας της συγκεκριμένης οφειλής η οποία έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.
«Παρακολουθούμε το θέμα αλλά δεν αφορά μόνο το Δήμο Ρόδου αφού η οφειλή προέρχεται από τη ΔΕΥΑ Πεταλούδων. Οι προειδοποιήσεις που λαμβάνουμε από την τράπεζα είναι συνεχείς», δήλωσε στη «δ» ο Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς.
«Πονοκέφαλο» προκαλούν όμως στη δημοτική αρχή και τα κατασχετήρια που φθάνουν συνεχώς είτε στις Οικονομικές είτε στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Ένα από αυτά αφορούσε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πεταλούδων θέμα για το οποίο έγινε αναφορά και στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου ενώ προχθές ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει η κατάσχεση.
Στη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, αναφέρθηκε όμως χθες με δηλώσεις του και ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων και πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ Μιχάλης Κορδίνας, μετά τη συνάντηση του με τον κ Στάθη Κουσουρνά.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ επεσήμανε μάλιστα πως υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σε ότι αφορά τον πρώην δήμο Πεταλούδων. «Δεν είναι το ζήτημα όπως παρουσιάζεται με τη δημοτική βιβλιοθήκη. Η οφειλή είναι της ΑΔΕΚΑΜ η οποία δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο. Επιπλέον δεν έχει συναφθεί καμία σύμβαση με το δήμο Πεταλούδων για να αναλάβει έξοδα της ΑΔΕΚΑΜ, γιατί για κάτι τέτοιο προϋπόθεση θα ήταν να περάσει το θέμα από τη Δημαρχιακή και το Δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Όλα αυτά δεν έχουν συμβεί και δεν θα πρέπει να ανακοινώνεται ότι το κτήριο αυτό θα περάσει σε ιδιώτη γιατί οι οφειλές του δήμου ανέρχονται στο ποσό των 120. 000 ευρώ.
Οι οφειλές μας είναι μεγαλύτερες όπως συμβαίνει και με άλλους ΟΤΑ», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Κορδίνας προσθέτοντας πως η κατάσχεση στη δημοτική βιβλιοθήκη δεν θα προχωρήσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. Κορδίνας οι οφειλές του Δήμου Πεταλούδων ανέρχονται σε 10.000.000 ευρώ ενώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία φθάνουν τα 4.000.000 ευρώ. «Το έχω πει πολλές φορές ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα, να καταβάλουμε τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές γιατί δεν είχαμε έσοδα. Αυτός ήταν και ο λόγος που παίρναμε δάνεια. Δεν αρνούμαι ότι κάναμε προσλήψεις προσωπικού, αλλά αυτό ήταν για την κάλυψη των αναγκών μας. Επιπλέον λειτουργούσαμε όλες τις υποδομές για την εξυπηρέτηση των πολιτών μας. Να επισημάνω επίσης ότι εμείς ήμασταν πολιτικοί και όχι λογιστές, Δεν είναι το πρόβλημα του τόπου τα χρέη τα δικά μας», υπογράμμισε ο κ. Κορδίνας.
Ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων αναφέρθηκε και σε όσα κυκλοφόρησαν περί οφειλής 700.000 ευρώ προς το ΕΘΙΑΓΕ τονίζοντας πως δεν υπάρχουν χρέη!
«Ποτέ δεν έχει ληφθεί απόφαση για την εκμίσθωση του ΕΘΙΑΓΕ. Έχει υπογραφεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, προκειμένου να μην προχωρήσει η κατάτμηση της έκτασης για να δοθεί σε ιδιώτες. Αφού κερδίσαμε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαμε καταθέσει υπεγράφη το προσύμφωνο με την προϋπόθεση να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει και οφειλή. Και στο τέλος ας είμαστε και πιο πατριώτες. Θέλουμε να πάνε τα χρήματα στο ΕΘΙΑΓΕ για τη γή των προγόνων μας αντί να το διεκδικήσουμε;» αναρωτήθηκε ο κ. Κορδίνας τονίζοντας επίσης πως όταν ο Δήμος Πεταλούδων έδινε τις μάχες του δεν είχε καμία συμπαράσταση όπως στα ζητήματα που είχαν να κάνουν με το αεροδρόμιο και τις οφειλές της ΥΠΑ.
Ο κ. Κορδίνας θύμισε ακόμη τους αγώνες που έγιναν για να παραχωρηθεί η κοιλάδα των Πεταλούδων στον ομώνυμο Δήμο και επεσήμανε πως όλα έγιναν για να απαξιωθεί το έργο το οποίο έκανε γιατί τον τίμησε ο λαός τόσες φορές. «Ήρθα να δώσω εξηγήσεις για να σταματήσουν να κτίζουν κάποιοι ένα προφίλ που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Κάναμε τόσα έργα στο Δήμο Πεταλούδων ο οποίος δεν ευθύνεται για τα δεινά που έφερε ο Καλλικράτης», τόνισε ο κ. Κορδίνας.
Ο κ. Κορδίνας ρωτήθηκε και για την ΤΕΔΚΔ, η οποία θα συνεχίσει να υφίσταται με τη σημερινή της μορφή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Εν συνεχεία θα αντικατασταθεί από την επιτροπή που ορίζει ο Καλλικράτης στην οποία θα εκπροσωπούνται τόσο τα Δωδεκάνησα όσο και οι Κυκλάδες.













