«Εθνική στρατηγική ο τουρισμός τεσσάρων εποχών»

“Η Ρόδος και γενικότερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατέχουν διακριτή θέση στις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού. Μέχρι στιγμής, τόσο τα στοιχεία των αφίξεων στο νησί όσο και το γενικότερο κλίμα από τους ανθρώπους του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο, δείχνουν ότι φέτος θα είναι πράγματι, η καλύτερη χρονιά”.
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος αξιολογώντας τη μέχρι τώρα πορεία της τουριστικής περιόδου για τη Ρόδο και όχι μόνο.
«Ο τουρισμός συγκαταλέγεται στους νευραλγικούς τομείς οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας μας. Το σχέδιό μας είχε ως κύριες επιδιώξεις την αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων τουριστών, την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης και του τουριστικού εισοδήματος», δηλώνει ο κ. Λιάσκος και προσθέτει πως τα στοιχεία δικαιώνουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει και αναστρέφουν το αρνητικό κλίμα του παρελθόντος, προωθώντας την εικόνα της Ελλάδας που αλλάζει.
Για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν ο κ. Λιάσκος δηλώνει πως ο τουρισμός των τεσσάρων εποχών αποτελεί πλέον εθνική στρατηγική…
«Μεταβαίνουμε από το μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα», σ΄έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που αποσκοπεί σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις. Στοχεύουμε σε τουρισμό 12 μήνες, 365 μέρες το χρόνο», δηλώνει ο κ. Α. Λιάσκος.

Η συνέντευξη του κ. Αναστάσιου Λιάσκου, αναλυτικά:
• Τελικά επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για την αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα;
Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κυρία Χονδρογιάννη για το ενδιαφέρον της εφημερίδας σας να προβάλλει το έργο και τις προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού. Το θετικό πρόσημο της εφετινής χρονιάς είναι αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών και πρωτοβουλιών όλων των φορέων του Τουρισμού αλλά μερίδιο σ΄αυτό αναλογεί και στον Τύπο, ειδικότερα στον Τύπο της Περιφέρειας, με στόχο να κατακτήσει και πάλι η χώρα μας διεθνώς τη θέση που της αξίζει, ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός.
Ο τουρισμός συγκαταλέγεται στους νευραλγικούς τομείς οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας μας. Το σχέδιό μας είχε ως κύριες επιδιώξεις την αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων τουριστών, την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης και του τουριστικού εισοδήματος. Το στοιχεία δικαιώνουν τις προσπάθειες και αναστρέφουν το αρνητικό κλίμα του παρελθόντος, προωθώντας την εικόνα της Ελλάδας που αλλάζει με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα και εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών.
Με στοχευμένες ενέργειες προβολής και μάρκετινγκ στις εμπεδωμένες αλλά και στις αναδυόμενες αγορές επιτύχαμε την σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος του 2013. Περισσότεροι από 17,5 εκατ. τουρίστες υπολογίζεται ότι θα εμπιστευθούν φέτος τη χώρα μας με τα προσδοκώμενα έσοδα ν΄αγγίζουν τα 12 δις ευρώ. Ταυτόχρονα, έχουμε αύξηση και στις δαπάνες των ξένων τουριστών, σε σχέση με πέρυσι. Δεν εφησυχάζουμε. Ενδυναμώνουμε το πρωτογενές τουριστικό προϊόν με όρους ανταγωνιστικότητας, καταργούμε γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος και δίδουμε έμφαση στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Η πρόσφατη ψήφιση του Ν.4179/2013, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και οι στοχευμένες δράσεις σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δημιουργούν ήδη μια νέα πραγματικότητα στον Τουρισμό με νέες δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες.

• Έχει κλειδώσει το πρόγραμμα προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό την περίοδο 2013-2014; Ποιες κινήσεις θα γίνουν για να τονωθεί η παρουσία της Ελλάδος σε αγορές που δεν πήγαν καλά φέτος;
Τα μέχρι τώρα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2013, είναι αποτέλεσμα εντατικής προσπάθειας και συντονισμένων ενεργειών και δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Η προσπάθεια έχει συνέχεια. Θα ήθελα αρχικά να σας αναφέρω, ότι πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο ανακοίνωσε την επίσπευση των διαφημιστικών προγραμμάτων του 2014, ώστε για πρώτη φορά να αναπτυχθούν δράσεις, από Σεπτέμβριο έως και Απρίλιο, κρίσιμο χρονικό διάστημα, για τις προκρατήσεις και τις πωλήσεις πακέτων διακοπών διεθνώς. Εξελίσσεται ήδη ένα ευρύτατο πρόγραμμα προβολής και διαφήμισης σε χώρες – κλειδιά, ο προϋπολογισμός του οποίου δυστυχώς λόγω της κρίσης ήταν περιορισμένος. Χώρες στις οποίες θα αναπτυχθούν οι σχετικές δράσεις για το 2014 είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, οι Σκανδιναβικές Χώρες, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.
Ένα δεύτερο ουσιαστικό βήμα για την τουριστική ανάπτυξη ήταν η αναδιοργάνωση, ενδυνάμωση και διεύρυνση των χωρικών αρμοδιοτήτων των Γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό με την ίδρυση μάλιστα νέων σε χώρες που μας ενδιαφέρουν, όπως π.χ. η Βραζιλία, η Πολωνία, η Σερβία και βεβαίως η γειτονική Τουρκία με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Τρίτο σημαντικό βήμα είναι η προβολή του ελληνικού τουρισμού στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε διεθνείς τουριστικές πλατφόρμες κύρους, όπως το tripadvisor, yahoo, expedia, lastminute.com κ.α. Και βεβαίως, η ισχυρή παρουσία της Χώρας μας σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και διοργανώσεις. Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να είμαστε όσο πιο δημιουργικοί γίνεται σε κάθε αγορά και να επιτύχουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

• Ειδικά για το θαλάσσιο τουρισμό υπάρχουν νεότερες προβλέψεις;
Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας ο οποίος μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη νέα δυναμική του ελληνικού τουρισμού, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός και κερδοφόρος. Αποτελεί σημείο αιχμής για την αύξηση της τουριστικής ροής προς τα λιμάνια της Χώρας, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στη Ρόδο, Κέρκυρα κ.αΣτην αύξηση της τουριστικής κίνησης συνέβαλε καθοριστικά η άρση του καμποτάζ και στην ουσία, η απελευθέρωση της κρουαζιέρας. Τα ελληνικά λιμάνια υποδέχονται συνέχεια μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Η έρευνα του ΙΤΕΠ του ΞΕΕ, κάνει λόγο για 5,5 εκατ. αφίξεις τουριστών κρουαζιερας μέχρι το 2015, ώστε η Ελλάδα να κατακτήσει τις πρώτες θέσεις των δημοφιλέστερων προορισμών. Αναμένεται επίσης, αύξηση 1 δισ. ευρώ από την κρουαζιέρα και 2 δισ. ευρώ από το home porting. Η Εθνική Τράπεζα ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί κατά την επόμενη 5ετία να απορροφήσει ακόμη υψηλότερο όφελος, απ΄ό,τι πραγματικά της αναλογεί, ώστε βάσει της αύξησης της διεθνούς ζήτησης να αποφέρει ετήσια έσοδα από την Κρουαζιέρα κοντά στα 2 δις ευρώ το 2016, από μόλις 0,6 δις ευρώ, που ήταν το 2011.
Τα στοιχεία μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Πρέπει να προωθηθούν οι απαραίτητες υποδομές αξιοποίησης των λιμένων, συνεργασία με τις μεγάλες εταιρείες εφοπλιστών κρουαζιερόπλοιων και διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς, για την προώθηση της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού για home porting και παροχή προς τους επισκέπτες υπηρεσιών ασφάλειας και ποιότητας.
Η Ρόδος και γενικότερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατέχουν διακριτή θέση στις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού. Μέχρι στιγμής, τόσο τα στοιχεία των αφίξεων στο νησί όσο και το γενικότερο κλίμα από τους ανθρώπους του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο, δείχνουν ότι φέτος θα είναι πράγματι, η καλύτερη χρονιά. Ήδη, το πρώτο εξάμηνο του 2013, καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στη Ρόδο, κατά 10-15%, απόρροια της ξεχωριστής ταυτότητας ως τουριστικός προορισμός και της δυναμικής προβολής των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στο διεθνή ανταγωνισμό. Κλειδί για την επιτυχημένη συνέχιση της προσπάθειας είναι εκτός από τη στήριξη της Πολιτείας, η συνεργασία και κοινή στρατηγική δράση των τοπικών φορέων, της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα του τουριστικού επιχειρείν.
• Υπάρχουν νεότερες εξελίξεις για το θέμα της βίζας για τις τουριστικές αγορές της Ρωσίας και της Τουρκίας;
Διαθέτουμε πλέον απτά αποτελέσματα. Οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία το πρώτο πεντάμηνο του 2013 σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση κοντά στο 40%. Υπολογίζεται ότι θεωρήσεις βίζα από τη Ρωσία θα αγγίξουν φέτος το 1 εκατομμύριο, τη στιγμή που πέρυσι είχαν χορηγηθεί μόνον 560 χιλιάδες. Η συνεργασία του Υπουργείου μας με το ΥΠΕΞ, απέδωσε καρπούς και επιτύχαμε να απλοποιήσουμε δραστικά τις διαδικασίες θεωρήσεων μέσω ελληνικών προξενείων, οι οποίες χορηγούνται πλέον εντός 48 ωρών. Προωθούμε την έκδοση visas πολλαπλών εισόδων, ενός εως 5 ετών, ενώ ενθαρρύνουμε συνεργασίες με tour operators για ελκυστικά πακέτα και προσφορές, ενόψει της ερχόμενης τουριστικής περιόδου. Αντίστοιχα είναι τα δεδομένα και για την Τουρκία, τόσο σε αεροπορικές αφίξεις όσο και σε επίπεδο κρουαζιέρας. Η ΤτΕ έδειξε αύξηση αφίξεων κατά 13-15%.
• Είμαστε κοντά στην έναρξη των προσπαθειών για την επιμήκυνση της σεζόν μετά και το αίτημα που υπεβλήθη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο υπουργείο Τουρισμού;
Αποτελεί εθνική στρατηγική ο Τουρισμός Τεσσάρων Εποχών. Μεταβαίνουμε από το μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα», δηλ. από έναν μαζικό και χαμηλής οικονομικής απόδοσης τουρισμό, σ΄έναν ποιοτικό, διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, οικονομικά αποδοτικότερο, που αποσκοπεί σε κοινό με υψηλότερες απαιτήσεις. Στοχεύουμε σε τουρισμό 12 μήνες, 365 μέρες το χρόνο. Αναπτύσσουμε στοχευμένα τις θεματικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα, τον θρησκευτικό, τον ιαματικό-ιατρικό και τον γαστρονομικό τουρισμό όπως επίσης και τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας.

Συγκροτημένα και μετά την ψήφιση του Ν. 4179/2013, δημιουργούμε νέα τουριστικά και επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες που αλλάζουν το τοπίο. Οι Οργανωμένοι Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας, τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα με ξενοδοχείο 5 αστέρων, ειδικές τουριστικές υποδομές (γκολφ, συνεδριακό, μαρίνα, θαλασσοθεραπεία κ.α.) και κατοικίες, τα Ξενοδοχεία Συνιδιοκτησίας (Condo hotels) αλλά και ο νέος θεσμός των Ξενώνων Φιλοξενίας Νέων, παράλληλα με μια σειρά απλουστεύσεων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ταλαιπωρούσαν τους επενδυτές, συμβάλλουν αποφασιστικά στο στόχο της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού Τουρισμού.
Παράλληλα, με στοχευμένες δράσεις επικοινωνίας και marketing μέχρι τέλους του έτους και την αξιοποίηση των διακοπών της τελευταίας στιγμής, Υπουργείο και ΕΟΤ, επιδιώκουμε να «κεφαλαιοποιηθεί» το θετικό πρόσημο του πρώτου εξαμήνου του 2013. Η επιτυχία της προσπάθειας απαιτεί συνεργασία, συναντίληψη και κυρίως συντονισμό με τις Περιφέρειες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Καλή προετοιμασία, σωστό σχεδιασμό αλλά και νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα ισχυροποιήσουν τη θέση μας στο διεθνή ανταγωνισμό.

• Ποια είναι τα ζητήματα που θα θέσετε στον πρόεδρο της TUI κ. Peter Long κατά την επίσκεψή του σε λίγες ημέρες στην Κω;
Η ΤUI είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς οργανισμούς ο οποίος διαχειρίζεται παγκοσμίως ταξιδιωτικές υπηρεσίες για περισσότερο από 30 εκ. πελάτες, σημαντικό ποσοστό της διεθνούς τουριστικής κίνησης. Η προσπάθειά μας είναι να φροντίσουμε να αναδειχθούν αποτελεσματικά τα προσφερόμενα τουριστικά πακέτα διότι η Ελλάδα παραμένει κορυφαίο brand name και δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για πολύ επωφελείς συμφωνίες για τη Χώρα. Έτσι, αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία επικοινωνίας και συνεργασίας με σημαντικούς tour oparetors και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας παράλληλα με τα προγράμματα προωθητικών δράσεων για την περίοδο των προκρατήσεων, που είναι σημαντική για το δίκτυο διάθεσης τουριστικών πακέτων για το επόμενο έτος. Τα στοιχεία αποδεικνύουν, αυτό που και το Reuters υποστήριξε, ότι δηλ. το 2013 θα είναι πράγματι, η χρονιά του ελληνικού τουρισμού και με βάση αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη.
• Αιτία ανησυχίας στα νησιά μας έχει γίνει η απόφαση για τη διακοπή των δρομολογίων της ΟΑ. Τι δεν θα πρέπει να γίνει ώστε να μην πληγεί ο τουρισμός καθώς σε τοπικό επίπεδο εκφράζονται φόβοι για τη δημιουργία μονοπωλίου;
Η εξέλιξη αυτή πράγματι, έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στο επίπεδο της προσπάθειας αύξησης της τουριστικής κίνησης προς περιφερειακούς προορισμούς της χώρας και ειδικότερα προς το νησί της Ρόδου όσο και στο επίπεδο παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών και εναλλακτικών δρομολογίων προς τους επισκέπτες.
Γνωρίζετε ότι η ελεύθερη αγορά παγκοσμίως διέπεται από δικούς της κανόνες ανταγωνιστικότητας, όπου δεν χωρά καμία κρατική παρέμβαση, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας. Οι εταιρείες αερομεταφορών θέτουν τις προτεραιότητες, τα οικονομικά κριτήρια και τους όρους λειτουργίας τους με βάση το επιχειρησιακό τους πλάνο. Το Υπουργείο Τουρισμού γνωρίζει το πρόβλημα. Παρ΄ότι δεν έχει αρμοδιότητα στον σχεδιασμό ή τον προγραμματισμό αεροπορικών γραμμών, συνεργαζόμαστε με το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, ώστε να αναζητηθούν λύσεις ρεαλιστικές που δεν θα πλήξουν το τουριστικό ρεύμα προς τη Χώρα και ιδιαιτέρως προς τα νησιά μας. Σημειώστε το στοιχείο, ότι κάθε ελληνικός ή ευρωπαϊκός αερομεταφορέας μπορεί να πραγματοποιήσει δρομολόγια σε πτήσεις εσωτερικού χωρίς κανέναν περιορισμό στον αριθμό των εταιρειών ή των γραμμών.
Χρειάζεται συνεργασία, κοινή αντίληψη, σεβασμός στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και κυρίως παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και δυνατοτήτων προς τους ξένους επισκέπτες, που επιλέγουν συνειδητά τη Χώρα μας για τις διακοπές τους, ώστε να συνεχίσουν να είναι πρεσβευτές της ελληνικής φιλοξενίας στην πατρίδα τους. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.