Επήλθε συμφωνία για τα ισοδύναμα

Τρεις ώρες περίπου διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και κ. Φώτη Κουβέλη.
Η συνάντηση των τριών αρχηγών είχε ως αντικείμενο τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που θα παρουσιάσει αύριο στους εκπροσώπους της τρόικας ο πρωθυπουργός. Η συζήτηση των τριών αρχηγών έγινε σε «κλίμα συνεργασίας» όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλης εξερχόμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαβούλευση των τριών πλευρών θα συνεχιστεί.
Στη συνάντηση, το μεσημέρι της Πέμπτης, παρών ήταν και ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, ο οποίος απεχώρησε από το πρωθυπουργικό γραφείο γύρω στις 4 το μεσημέρι και πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση των τριών αρχηγών.
Την Τετάρτη αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας απέστειλε στους τρεις αρχηγούς μια λίστα με τις κατευθυντήριες γραμμές των νέων μέτρων.
Την Παρασκευή, στις 11:00 ο κ. Σαμαράς θα δεχτεί στο γραφείο του τους εκπροσώπους της Τρόικας, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκαν στην κυβέρνηση την ανακοίνωση της επίσκεψης Μπαρόζο στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια. Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ «το ό,τι έρχεται ο Πρόεδρος της Commission και επιλέγει στην τρέχουσα ευρωπαϊκή συγκυρία να έρθει στην Ελλάδα, είναι από μόνο του ένα γεγονός που δίνει μηνύματα. Πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή του Προέδρου της Commission είναι και μία αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει η νέα κυβέρνηση. Ήδη, νομίζω ότι βλέπετε στον διεθνή χώρο μία διαφορετική αντιμετώπιση. Μέσα σ’ ένα μήνα έχουν γίνει αρκετά βήματα, βέβαια, πρέπει να επιταχύνουμε».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν πως πλέον η Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο, στην οποία θα εξετάσει μια πολιτική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι τελευταίες ευρωπαϊκές εξελίξεις, σημειώνουν, δείχνουν πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Υπογραμμίζουν, δε, πως σίγουρα «η Ευρώπη θα αλλάξει και ότι οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν προς τα πού θα πάει».
Τέλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους εκπροσώπους της Τρόικας, ο κ. Σαμαράς δεν θα διαβουλευτεί μαζί τους. Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για την εικόνα που έχουν σχηματίσει, αφού όπως υποστηρίζουν πηγές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον οι εκπρόσωποι είναι τεχνοκράτες και γι’ αυτό περιορίζονται μόνο σε γνωμοδοτικό επίπεδο.
Το πακέτο των μέτρων
θα δοθεί στην τρόικα μετά τη συνάντηση Σαμαρά,
Βενιζέλου, Κουβέλη
Από φέτος αρχίζουν οι
περικοπές 11,5 δισ. ευρώ
Να εφαρμόσει νωρίτερα -και από φέτος κιόλας- περικοπές στο δημόσιο προτείνει στην Τρόικα η κυβέρνηση, προκειμένου να μην περικοπούν τελικά τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και για να καλυφθούν οι «τρύπες» στο έλλειμμα του 2012 και οι πρόσθετες περικοπές των 11,5 δισ. για το 2013-14.
Σύμφωνα με παράγοντα που μετείχε στις συσκέψεις, η πρώτη συζήτηση με τους απεσταλμένους των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διεξήχθη σε καλό κλίμα και κινήθηκε σε δύο άξονες:
– Για τα μέτρα του 2012: η κυβέρνηση προτείνει ισοδύναμα δημοσιονομικά αντίμετρα, ύψους 200 εκατ. ευρώ για να μη γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Σήμερα κιόλας το υπουργείο θα καταθέσει νομοσχέδιο για διαβούλευση με μέτρα περικοπής 27 εκατ. ευρώ. Θα προβλέπεται ότι τα 17 εκατ. θα προέλθουν από μείωση των μισθών των υπουργών, στο ύψος του μισθού του βουλευτή. ¶λλα 10 εκατ. θα προέλθουν από περικοπές καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών, κυρίως με νέο δια νόμου «ψαλίδι» στα ενοίκια που πληρώνει το δημόσιο σε ιδιώτες (θα ξεκινά από 10% και θα κλιμακώνεται σε 15% και 20% αναλόγως του ύψους του ενοικίου).
Στη βάση αυτή θα γίνουν επιπρόσθετα και άλλα μέτρα και περικοπές από άλλα υπουργεία, όπως η μείωση του εφάπαξ στους υπαλλήλους του δημοσίου που θα ισχύσει -όπως όλα δείχνουν- από φέτος.
– Για τα μέτρα του 2013-2014: η κυβέρνηση ζήτησε και πάλι επιμήκυνση στο στόχο για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ, σε μια τετραετία αντί για μια διετία που προβλέπεται.
Η λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τα πρόσθετα μέτρα είναι έτοιμη, αλλά δεν παρουσιάστηκε στην Τρόικα πριν κατατεθεί στους πολιτικούς αρχηγούς το μεσημέρι σήμερα. Η Τρόικα το δέχτηκε επειδή επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στα μέτρα.
Καθώς όμως δεν εξασφαλίστηκε ακόμα η συμφωνία των ελεγκτών για το πακέτο μέτρων, το οικονομικό επιτελείο πρότεινε να λάβει νωρίτερα -από φέτος κιόλας – μέτρα περικοπών, που θα …αφαιρεθούν από τη λίστα των 11,5 δισ. που πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση.
«Οι συνομιλίες πάνε καλά», δήλωσε ο επικεφαλής της τρόικα Πoλ Τόμσεν μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων με τους κυρίους Στουρνάρα και Χατζηδάκη.
Η έλλειψη ρευστότητας «καίει» κυβέρνηση και τρόικα
Την υστέρηση στην πορεία εκτέλεσης των διαρθρωτικών αλλαγών που θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να πέσουν οι τιμές, υποσχέθηκε στην Τρόικα πως θα καλύψει με ταχείς ρυθμούς ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, με «αιχμή του δόρατος» το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και την μείωση των διοικητικών βαρών.
«Έχουμε πόλεμο, αλλά ορισμένοι νομίζουν ακόμα ότι πρόκειται για πυροτεχνήματα» ανέφερε με νόημα παράγοντας του υπουργείου που μετείχε στις συσκέψεις με τους ελεγκτές, για να καταδείξει την αναγκαιότητα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, η συζήτηση με τους ελεγκτές επικεντρώθηκε στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών και στον περιορισμό του Δημοσίου και της γραφειοκρατίας, για να γίνει η Ελλάδα φιλική για επενδύσεις.
Ο υπουργός έθεσε το θέμα της έλλειψης ρευστότητας, ενώ τόνισε και την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

«Ψαλίδι» στους
υπουργικούς μισθούς
Σχέδιο νόμου για την περικοπή των μισθών των μελών της κυβέρνησης, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της Βουλής έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Έτσι μετά από την εντολή που έδωσε κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Αντώνης Σαμαράς για «ψαλίδι» στις αμοιβές υπουργών και υφυπουργών το σχέδιο νόμου προβλέπει τις εξής περικοπές:
• Από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Πρόεδρο της Βουλής το ποσό των 1.872 ευρώ μηνιαίως.
• Τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το ποσό των 1.404 ευρώ μηνιαίως.
• Τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς που έχουν την ιδιότητα του Βουλευτή το ποσό των 935 ευρώ μηνιαίως.
• Τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν την ιδιότητα του Βουλευτή το ποσό των 468 ευρώ μηνιαίως.
Επίσης, επίκειται η έκδοση Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών η οποία θα ρυθμίζει τις αποδοχές των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων κ.λ.π.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι από τις ρυθμίσεις αυτές θα προκύψει περιστολή της δημόσιας δαπάνης στο επίπεδο των 9 έως 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί ως δημοσιονομικό ισοδύναμο για την απόδοση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.
Επιπλέον στο ίδιο σχέδιο νόμου γίνεται ρύθμιση με την οποία επέρχεται μείωση της δημόσιας δαπάνης για μισθώματα κτηριακών εγκαταστάσεων από φορείς του δημοσίου.
Συγκεκριμένα:
• Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος έως τα 1.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.
• Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος από τα 1.000,01 ευρώ έως τα 2.000 ευρώ, κατά ποσοστό 15%.
• Για ποσό του μηνιαίου μισθώματος από τα 2.000,01 ευρώ έως τα 3.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%.
• Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος, που υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%.
Το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμά ότι από την ρύθμιση αυτή θα προκύψει περιστολή της δημόσιας δαπάνης στο επίπεδο των 15 έως 17 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ζητούν συνάντηση
με τον υπουργό ΠΕΚΑ
Αντιδρούν οι Δήμοι στην
πρόταση της ΡΑΕ για
κατάργηση είσπραξης
δημοτικών τελών
μέσω της ΔΕΗ
Αμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ.Ασκούνης, μετά την πρόταση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Βασιλάκου, να καταργηθεί η είσπραξη δημοτικών τελών μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Στη σχετική επιστολή, ο κ. Ασκούνης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η σχετική συζήτηση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ έγινε χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση με την ΚΕΔΕ.
Αφού χαρακτηρίζει το γεγονός της μη ενημέρωσης της ΚΕΔΕ «ανεπίτρεπτο», στην επιστολή εξηγεί ότι «σήμερα οι επιχορηγήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 60%».
Οπότε, «η όποια μεταβολή του τρόπου είσπραξης των δημοτικών τελών θα επιφέρει ακαριαία οικονομική κατάρρευση των Δήμων».
Εξάλλου, με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας, ο κ. Ασκούνης ζητά 125 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη μείνουν εκτός του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» το 55% των συνολικά 96.000 αιτήσεων, που υποβλήθηκαν για φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ΑμεΑ για τη σχολική χρονιά 2012 – 2013.
Στο Πρόγραμμα έχουν υπαχθεί 2.240 δομές, με 84.049 θέσεις φροντίδας παιδιών και ΑμεΑ, αυξημένες κατά 44% σε σχέση με το 2011.