Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της έκθεσης σε κίνδυνο και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου από τους αρμόδιους για την επισκευή και συντήρηση του σχολικού συγκροτήματος του Βενετοκλείου αλλά και για την ασφάλεια των ανήλικων μαθητών, παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση αποτέλεσαν αναφορές των διευθυντών των σχολείων, που λειτουργούν στο συγκρότημα, με τις οποίες ζητείται η συνδρομή των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί στις εγκαταστάσεις του.
Πιο συγκεκριμένα ο διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ιωάννης Νισύριος έχει ενημερώσει εγγράφως τον Δήμο ότι στο βορειοδυτικό τμήμα του Βενετοκλείου που στεγάζει το 3ο, το 4ο, το 5ο και 9ο δημοτικό σχολείο, υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.
Ανάλογη αναφορά έχουν κάνει και οι διευθυντές των υπόλοιπων δημοτικών σχολείων κ.κ. Τ. Στούππη, Ι. Πλαστρούγγης και Α. Διακοπαναγιώτης.
Τον Δεκέμβριο του 2010 υπεβλήθη αναφορά του πολιτικού μηχανικού κ. Γ. Πιννίκα προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών σύμφωνα με την οποία στη βορειοδυτική πλευρά του κτηρίου, στη θέση του κλιμακοστασίου, παρουσιάζονται έντονες διαγώνιες ρηγματώσεις σε διάφορες θέσεις. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση από την ενημέρωση των διευθυντών προκύπτει ότι οι ρωγμές εμφανίστηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει εκδηλωθεί κάποιο δυναμικό φαινόμενο (σεισμός) με μικρό αρχικά εύρος το οποίο σταδιακά διευρυνόταν.
Από την μακροσκοπική παρατήρηση φαίνεται ότι η εμφάνιση των ρωγμών σχετίζεται με την υποχώρηση της θεμελίωσης του κτηρίου στην περιοχή, που πιθανόν να οφείλεται στη μεταβολή της κατάστασης του εδάφους θεμελίωσης λόγω της ανύψωσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Ανάλογη αναφορά για την κατάσταση του σχολείου υπήρχε στις Τεχνικές Υπηρεσίες από τον Μάρτιο του 2007 και υπογράφεται από τον τότε προϊστάμενο της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Ελ. Κωνστάντζο.
Τον Ιανουάριο του 2011 οι διευθυντές των σχολείων, καθώς δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο, επανυπέβαλαν τα αιτήματά τους στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.
Τον Ιούνιο του 2011 υπέβαλαν εκ νέου κατεπείγον αίτημά τους για άμεσες επισκευές και σοβάδων που έπεσαν από την οροφή του σχολείου εξαιτίας της υγρασίας. Ανέφεραν επιπλέον ότι οι ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί στη βορειοανατολική πλευρά του 5ου δημοτικού σχολείου προβληματίζουν έντονα ολόκληρη τη σχολική κοινότητα.
Τον Αύγουστο του 2011 υπέβαλαν εκ νέου κατεπείγον αίτημά τους με κοινοποίηση στον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά.
Στο νέο έγγραφο τόνιζαν ότι η μοναδική ενέργεια που έγινε από πλευράς του Δήμου ήταν η εμφάνιση ενός κλιμακίου που υποσχέθηκε ότι θα παρενέβαινε άμεσα για την ανάσχεση του προβλήματος.
Οι διευθυντές ανέφεραν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο από την πλευρά τους να ελέγξουν πιθανές αντιδράσεις των γονέων (καταλήψεις, ΜΜΕ) τις οποίες πέρσι είχαν συγκρατήσει λόγω των διαβεβαιώσεων που είχαν δοθεί.
Τον Φεβρουάριο του 2012 επανήλθαν οι δύο εκ των τεσσάρων διευθυντών και συγκεκριμένα οι κ.κ. Τσ. Στούππη και Ι. Νισύριος με το ίδιο κατεπείγον αίτημα για επισκευή και της μόνωσης του σχολείου γιατί παρατηρείται έντονη υγρασία σε αρκετά σημεία.
Σε ό,τι αφορά τις ρωγμές τονίζουν ότι οι εργασίες αποκατάστασης υποτίθεται ότι είχαν ξεκινήσει αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί και οι σκαλωσιές παραμένουν στον αύλειο χώρο, στερώντας τον από τα παιδιά και αποτελώντας εστίες κινδύνου.
Το συνεργείο αποκατάστασης (1 ή 2 άτομα), όπως τονίζουν, περνά περιστασιακά από το σχολείο με συνέπεια να μένει στάσιμη η κατάσταση παρά την αγορά οικοδομικών υλικών από το σχολείο δύο φορές.
Επισημαίνουν δε ότι στο σχολείο φοιτούν 600 παιδιά.
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε



