Εντονη διαμαρτυρία του Ε.Κ.Ρ. για τις επιθέσεις που δέχεται από μέλη της δημοτικής αρχής

Την έντονη αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου προκάλεσαν οι συχνές επιθέσεις που δέχεται από μέλη της δημοτικής αρχής Ρόδου.
Σχετικά εκδόθηκε χθες από το ΕΚΡ η ακόλουθη ανακοίνωση:
1)Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες επιθέσεων που δέχονται συνδικαλιστικά στελέχη από στελέχη της Δημοτικής Αρχής, με αποκορύφωμα την ευθεία, προσβλητική και άδικη επίθεση που δέχτηκαν οι εκπρόσωποι των σωματείων του Δήμου αλλά και ο πρόεδρος του ΕΚΡ από στέλεχος της δημοτικής αρχής κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.
Η επίθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια άλλων επιθέσεων που δεχτήκαμε από στελέχη της δημοτικής αρχής σε άλλες περιπτώσεις σε μια προσπάθεια να απαξιώσουν και να δυσφημίσουν το ρόλο των σωματείων, εξαιτίας της αδυναμίας τους να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στην αγωνία των εργαζόμενων για το μέλλον τους. Δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι αυτές οι επιθέσεις δεν μας φοβίζουν. Αντίθετα θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας για να μην ιδιωτικοποιηθεί καμία υπηρεσία του Δήμου.
Τα στελέχη του ΕΚΡ και των Σωματείων θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τους εργαζομένους που εκπροσωπούν και λογοδοτούν μόνο σε αυτούς. Στις τάξεις μας δεν υπάρχουν <<εργατοπατέρες>>και <<καλαμοκαβαλάρηδες>>. Υπάρχουν μόνο εκλεγμένα συνδικαλιστικά στελέχη που με προσωπικό κόστος πολλές φορές, είναι μπροστάρηδες στους αγώνες και κάνουν το καθήκον τους απέναντι σε αυτούς που τους εκλέγουν. Ο τόπος μας είναι μικρός όλοι γνωριζόμαστε καλά και κρινόμαστε καθημερινά για τα λόγια και τις πράξεις μας. Ας μην κρίνουν λοιπόν κάποιοι <<εξ ιδίων τα αλλότρια>>.
2)Το ΕΚΡ σταθερά προσανατολισμένο στην στήριξη των Αγώνων των εργαζομένων κάθε κλάδου, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Απεργιακό Αγώνα των συναδέλφων μας ναυτεργατών. Την στιγμή που οι εφοπλιστές πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, εκατοντάδες ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι και δεν έχουν να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Η κυβέρνηση φοβούμενη τους Αγώνες των εργαζομένων δημιουργεί κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, ποινικοποιεί τους αγώνες και καταργεί το δικαίωμα στην απεργία μέσα από την επιστράτευση πρώτα των εργαζομένων στα Μ.Μ.Μ και τώρα των Ναυτεργατών.
Η πολιτική της πυγμής και του φόβου που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Θα σφυρηλατήσει ακόμα περισσότερο την ενότητά μας και θα ατσαλώσει τις αντιδράσεις μας.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΘΕ
ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ
ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ
ΝΤΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΚΙ!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Από το ΠΑΜΕ εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
Θεατρική παράσταση για το «καλό» του πολίτη έδωσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις του Κουσουρνά και του Χατζημάρκου (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΝΔ) με αφορμή την παραχώρηση σε Ιδιώτη μέρους της Υπηρεσίας Καθαριότητας του νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τσέπες των εργαζόμενων των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών εμπόρων, των ανέργων που έχουν να σταυρώσουν μεροκάματο εδώ και μήνες και τα λουκέτα στα μαγαζιά να δίνουν και να παίρνουν.
Οι Ιδιώτες δεν θα πάρουν την Αποκομιδή των Απορριμμάτων για την ψυχή της μάνας τους.Θα ακολουθήσουν βαρβάτα δημοτικά τέλη, μαζικές απολύσεις εργαζόμενων στην Καθαριότητα, υποβάθμιση των Υπηρεσιών. Υπάρχει ήδη ευρωπαϊκή εμπειρία, σε μια σειρά από μεγάλους Δήμους όπου αυτό έγινε. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις εξετάζεται ακόμη και η επαναδημοτικοποίηση των πρώην Δημοτικών Επιχειρήσεων, αλλά βέβαια πάντα στην βάση της αντιλαϊκής Ανταποδοτικότητας.
Οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ εδώ και χρόνια αποκάλυψαν και τον εκτρωματικό ρόλο του «Σχεδίου Καποδίστριας», αλλά και τον εγκληματικό «Καλλικράτη» που αποτέλεσαν πολύτιμο εργαλείο για να παραδοθούν σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα υπηρεσίες και περιουσίες των Δήμων.
Οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ έδωσαν αγώνα για να αποτρέψουν την αντίληψη ανάμεσα στους εργαζόμενους στην Καθαριότητα ότι η Επιχειρηματικότητα και η Ανταποδοτικότητα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας, Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά πολύ περισσότερο ότι αντιμετωπίζει τις Υπηρεσίες Καθαριότητας ως κοινωνικό αγαθό.
Η μεθόδευση της παραχώρησης της Καθαριότητας σε Ιδιώτες είναι σχεδιασμένη εδώ και χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ,άρα οι ευθύνες για το έγκλημα έχουν όνομα και σε τοπικό επίπεδο. Όλους τους νόμους για τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις , οι πολιτικές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ -ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ τους υποστήριξαν δραστήρια μέσα από τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης και της ΚΕΔΕ.
Είναι υποκριτές όταν σήμερα, προσπαθώντας να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας, επικαλούνται τον εξορθολογισμό των δαπανών, καλώντας ξανά και ξανά τα λαϊκά στρώματα, που εδώ και δεκαετίες έχουν πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής τους, έχουν δώσει δισεκατομμύρια σε έμμεσους, άμεσους φόρους σε ανταποδοτικά τέλη, που ποτέ δεν επέστρεψαν στους Δήμους.
Όσοι αιρετοί κάθισαν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και σε άλλα θεσμικά όργανα που κάνουν πως δεν ήξεραν και τάχα αιφνιδιάστηκαν, δεν πρέπει να μείνουν σε χλωρό κλαρί, γιατί στήριξαν, υπερασπίστηκαν και υπηρέτησαν και τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη». Είναι φτηνή και πέρα για πέρα αποπροσανατολιστική η επιχειρηματολογία τους ότι τα Μνημόνια και η Κρίση είναι οι αιτίες για την σημερινή εξέλιξη.
Η σημερινή πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΚΡ φέρει την ευθύνη στο ακέραιο για την εξέλιξη αυτή. Με το ένα χέρι καμώνεται μέσω του Προέδρου τάχα, ότι νοιάζεται για να μην ιδιωτικοποιηθεί η Καθαριότητα, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, να χρηματοδοτηθεί η Υπηρεσία από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με το άλλο χέρι τα εκλεγμένα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΡ με την παράταξη της πλειοψηφίας ψήφισαν ως δημοτικοί σύμβουλοι υπέρ της Ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας. Ο μεν Μ. Παλαιολόγου με την ψήφο του παρευρισκόμενος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δε Η. Μπούκλας δια της πολύ βολικής απουσίας του ,έχοντας όμως ψηφίσει τον Προϋπολογισμό που προέβλεπε την Ιδιωτικοποίηση. Την ίδια ευθύνη έχει και πρόεδρος του Σωματείου της καθαριότητας Γ. Ντελάκης που από τη μία ισχυρίζεται ότι παλεύει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και από την άλλη συμμετέχει ως εκλεγμένος στη Διοίκηση του ΕΚΡ με την παράταξη που την ψηφίζει. Το λιγότερο που μπορεί να τους καταλογίσει κανένας είναι «Αιδώς Αργείοι».
Καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους στην Καθαριότητα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να παραμερίσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους ξεπουλούν και τους σκάβουν το λάκκο και να συμπαραταχθούν με το ΠΑΜΕ Καλούμε ταυτόχρονα τα Σωματεία την εργατική τάξη όλου του νησιού να αγωνιστούν σήμερα :
• Για τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης σε αποκομιδή και διαχείριση
• Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές. Να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων που ήδη υπάρχει για το εργατοτεχνικό προσωπικό μέχρι το 2016.
• Για διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα, ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας τους.
• Την μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε συνδυασμό με τον δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων και την ορθολογική μεταφορά.
• Για άμεση προώθηση ουσιαστικών δράσεων ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένων και των οργανικών αποβλήτων.
• Για διαμόρφωση Εθνικού Σχεδιασμού με χρηματοδότηση αποκλειστικά από κεντρικούς δημόσιους πόρους.

Σε ιδιώτη τα αστικά στερεά απόβλητα
Από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε μετά από σοβαρές αντεγκλήσεις με τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας και θυελλώδεις συνεδριάσεις στο δημοτικό συμβούλιο να αναθέσει τη διαχείριση μέρους των σκουπιδιών του νησιού (των αστικών στερεών αποβλήτων [ΑΣΑ], όπως λέγονται) σε ιδιωτική επιχείρηση.
Για την εξέλιξη αυτή ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Ρόδου έχει να παρατηρήσει τα εξής:
1. Η κατάληξη αυτή του θέματος της διαχείρισης των ΑΣΑ φαινόταν προδιαγεγραμμένη, αφού τα τελευταία 8 χρόνια ο τότε Δήμος Ροδίων, στον οποίον αντιστοιχούσε ο μεγαλύτερος όγκος ΑΣΑ του νησιού, είχε απορρίψει την ανακύκλωση στην πηγή και είχε προσανατολιστεί στην καύση.
2. Για την καύση προβλεπόταν ανέγερση «σταθμού θερμικής επεξεργασίας» με κόστος που πλησίαζε τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
3. Δεν είχε αποκλειστεί τότε η μεταφορά σκουπιδιών από άλλα νησιά προφανώς για να τροφοδοτείται ο σταθμός με επαρκή ποσότητα «καυσίμου», ώστε να είναι κερδοφόρα και συνεχής η λειτουργία του.
4. Η Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας είχε δεχθεί τότε ότι η καύση θα οδηγούσε σε αύξηση των τελών καθαριότητας.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος συνεχίζει να υποστηρίζει τις θέσεις που έχει διατυπώσει εδώ και χρόνια, σχετικά με την πολιτική που πρέπει να υιοθετήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση των ΑΣΑ.
1. Η ανακύκλωση στην πηγή θα οδηγήσει στην ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 40%, γεγονός που σημαίνει ότι το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου Ρόδου θα επαρκεί για τη συλλογή και διαχείρισή τους. Τα δεδομένα άλλων Δήμων δείχνουν επί πλέον μείωση του όγκου των απορριμμάτων και λόγω του περιορισμού της κατανάλωσης ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.
2. Η ανακύκλωση στην πηγή πρέπει να συνοδεύεται από πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης υλικών και οικιακής κομποστοποίησης, όπως έχει γίνει σε άλλους Δήμους. ¶λλωστε οι οικισμοί του νησιού μπορούν να συμβάλλουν πρώτοι οι ίδιοι σε υλικά προς κομποστοποίηση (κλαδέματα, φύλλα δέντρων κτλ.)
3. Οι οικίσκοι συγκέντρωσης ανακυκλούμενων υλικών και η συγκέντρωση χαρτιού για ανακύκλωση με πρωτοβουλία των «Εθελοντών για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Ρόδου» και μεμονωμένων πολιτών αποδεικνύει ότι οι Δημότες βρίσκονται πιο μπροστά από την Δημοτική Αρχή στα ζητήματα αυτά.
4. Η συστηματική ανακύκλωση και κομποστοποίηση δεν προχώρησε γιατί οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την καύση ή μεθόδους προεπεξεργασίας για καύση (π.χ. βιοξήρανση) θέλουν να έχουν μεγάλες ποσότητες υλικού, που δε θα πρέπει να μειωθούν μέσω ανακύκλωσης.
5. Συνέπεια των παραπάνω είναι κρίσιμη η απάντηση στα ερωτήματα:
Τι θα γίνονται τα Αστικά Στερεά Απόβλητα που θα συγκεντρώνει η ιδιωτική εταιρία; Ποια θα είναι η τελική επεξεργασία τους; Μήπως μελλοντικά θα αναγκαστούμε να οδηγηθούμε στην λύση της καύσης;
6. Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι η ανάπτυξη της ανακύκλωσης επιβάλλει την ενεργοποίηση και την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Συνεπώς αποτελεί πράξη υπευθυνότητας η οποία συμβάλλει σε συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες, που είναι ανάγκη να ενεργοποιήσουμε.
Ο Δήμος Ρόδου οφείλει να δώσει πλήρεις, σαφείς και πειστικές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, που αφορούν άμεσα τους πολίτες του νησιού.