Χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ

Θέματα σχετιζόμενα με τις αρμοδιότητές του εξέτασε χθες κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης.

Τον υπουργό κ. Γιάννη Μιχελάκη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρόδου οι βουλευτές του νομού κκ Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης και Δημήτρης Κρεμαστινός, ο πρώην βουλευτής κ. Νίκος Ζωίδης, ο δήμαρχος κ. Στ. Κουσουρνάς και ο αντιδήμαρχος κ. Μιχ. Χριστοδούλου.
Να σημειωθεί πως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός αναχώρησε χθες για την Αθήνα προκειμένου να λάβει μέρος στη συζήτηση που επρόκειτο να γίνει στη Βουλή για το επίδομα ανεργίας των ξεν/λήλων.
Ο υπουργός Εσωτερικών αφίχθη στη Ρόδο επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο μετείχαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Α. Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.Η κ. Αρθρούρος Ζερβός, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Γεώργιος Κόλλιας, ο διευθυντής παραγωγής της ΔΕΗ κ. Γιάννης Κοπανάκης, αρκετά στελέχη των αρμοδίων διευθύνσεων της επιχείρησης ηλεκτρισμού και η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου. Τον κ. Γιάννη Μιχελάκη «υποδέχθηκαν» έξω από το Δημαρχείο με πανό και συνθήματα οι εργαζόμενοι του Δήμου Ρόδου που θέλησαν με τη συγκέντρωσή τους να διαμαρτυρηθούν για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας. Αρωγός στον αγώνα των εργαζόμενων ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας.
Τον υπουργό Εσωτερικών υποδέχθηκαν με παρατεταγμένα τα οχήματά τους στο χώρο κοντά στην πλατεία Δημαρχείου και οι εργαζόμενοι της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ.
«Συγκεντρωθήκαμε έξω από το Δημαρχείο για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και κυρίως στα μέτρα που μας οδηγούν σε αδιέξοδα. Πώς να είμαστε αισιόδοξοι όταν ακούμε για νέο κύμα διαθεσιμότητας και για απολύσεις», δήλωσαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χατζησάββας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του Δήμου κ. Φώτης Μπακίρης. «Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε άπραγοι τη στιγμή που έχουν τεθεί σε εφαρμογή τέτοια επώδυνα μέτρα», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του Δήμου κ. Μαρία Χατζηγιάννη.
Παρά την θερμή υποδοχή ο κ. Γιάννης Μιχελάκης πλησίασε τους εργαζόμενους και συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Επίμονα οι εργαζόμενοι ζητούσαν από τον υπουργό να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτηση των εργαζόμενων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα σε υπηρεσίες του δημοσίου, που έχουν κενά.
«Στο θέμα της δημοτικής αστυνομίας η ζήτηση που υπάρχει υπερ- καλύπτει την προσφορά. Μόνο το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητήσει 400 άτομα για τα καταστήματα μετανάστευσης. Ανάλογες κινήσεις θα κάνουν και τα άλλα υπουργεία”, δήλωσε ο κ. Γιάννης Μιχελάκης.
Στη συνέχεια τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου εισήλθαν στο Δημαρχείο όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση εργασίας στην αίθουσα εθιμοτυπίας.
Στον χώρο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία εργαζομένων στην πρώην δημοτική αστυνομία. Και σε αυτήν την περίπτωση οι εργαζόμενοι ζητούσαν επίμονα από τον υπουργό να δεσμευθεί για την απορρόφησή τους από την ΕΛΑΣ.
«Δεν μπορούμε να είμαστε σαφείς ακόμη γιατί η προσφορά υπερ- καλύπτει τη ζήτηση. Κάθε υπουργείο έχει προχωρήσει στις προκηρύξεις των θέσεων που θα πρέπει να καλυφθούν. Σιγά σιγά θα γίνεται η απορρόφηση των εργαζομένων», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μιχελάκης και πρόσθεσε πως οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους της Δημοτικής Αστυνομίας θα απορροφηθούν από την ΕΛΑΣ.
Ήταν όμως απόλυτα ξεκάθαρος ο υπουργός Εσωτερικών στο θέμα των δημοτικών αστυνόμων που φέρονται να προσλήφθησαν με μη νόμιμα δικαιολογητικά. «Στο θέμα αυτό είμαστε αμείλικτοι. Όσοι αποδειχθεί πως προσλήφθησαν με πλαστά ή παραποιημένα δικαιολογητικά δεν θα προχωρήσουν», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μιχελάκης και πρόσθεσε πως οι φάκελοι των εργαζόμενων θα ελεγχθούν με τη δέουσα προσοχή.
Στη συνέχεια ξεκίνησε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου παρουσία των φορέων της περιοχής μας. «Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις συζητήσεις τη στιγμή που οι αποφάσεις για τις μετατάξεις και κυρίως τα επώδυνα μέτρα δεν έχουν ανακληθεί», δήλωσαν ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του Δήμου κ. Φώτης Μπακίρης που παρέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Μιχελάκη και απεχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων.
Τη σύσκεψη για το ενεργειακό άνοιξε με την τοποθέτησή του ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς που ζήτησε να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο και να ξεκαθαριστεί αν το νησί μας θα συνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο δήμαρχος ζήτησε ακόμη να υλοποιηθούν τα έργα που πρέπει να κατασκευάσει η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ως ανστισταθμιστικά.
«Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της συνεργασίας που θα πρέπει να έχουμε. Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ανακαλέσετε την αγωγή που έχει γίνει σε βάρος των συμπολιτών μας που στο παρελθόν έλαβαν μέρος σε κινητοποιήσεις», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον υπουργό Εσωτερικών γιατί έδωσε λύσεις σε φλέγοντα προβλήματα που είχαν να κάνουν με τον ΠΡΟΤΟΥΡ και την ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης που ζήτησε από τα στελέχη της ΔΕΗ να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους για το θέμα της διασύνδεσης.
Να αναφερθούν λεπτομέρειες για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο και τη λειτουργία του ΑΗΣ Σορωνής, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ενισχυθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τη ΔΕΗ με την ανάκληση της αγωγής που έχει κατατεθεί σε βάρος πολιτών και δημοτικών συμβούλων. «Σας ζητώ να μας αναφέρετε τι θα γίνει με το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου», ρώτησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο υφυπουργός Περιβάλοντος κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου δήλωσε πως είναι ξεκάθαρη και η θέση της κυβέρνησης στο θέμα της κατασκευής του μεγάλου έργου στη Νότια Ρόδο. «Σαφώς ξεκαθαρίζουμε πως θέλουμε να προχωρήσουμε το έργο της κατασκευής του νέου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο. Για τις ΑΠΕ θα πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα που υπάρχει», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου που αναφέρθηκε και στη διαδικασία διασύνδεσης που θα ξεκινήσει από τις Κυκλάδες. Υπολογίζεται, όπως τόνισε ο υφυπουργός, το έργο αυτό να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Στη συνέχεια σειρά θα πάρει η Κρήτη. Και σε αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια. Στο διάστημα των τεσσάρων ετών θα εκπονηθούν και οι μελέτες που αφορούν τη διασύνδεση της Ρόδου ή άλλων νησιών του νομού μας με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό σημαίνει, κατά τον κ. Παπαγεωργίου, πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει για τη διασύνδεση του νησιού μας σε τέσσερα με πέντε χρόνια.
Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός τόνισε πως η έγκριση των νέων περιβαλλοντικών όρων θα επανεκκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή του έργου. «Θα πρέπει να γίνει άρση της απαγόρευσης των εργασιών από την Πολεοδομία. Ελπίζουμε πως στο τέλος του Νοεμβρίου οι διαδικασίες θα έχουν τελειώσει. Αν δεν υπάρξουν άλλα εμπόδια το εργοστάσιο θα τελειώσει σε δεκαέξι μήνες», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Όπως τόνισε ο κ. Ζερβός και το έτος 2014 οι ανάγκες του νησιού σε ενέργεια θα καλυφθούν με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.
«Όταν θα λειτουργήσει ο νέος σταθμός θα μπορούμε να χειριστούμε διαφορετικά και τον ΑΗΣ Σορωνής. Για τα αντισταθμιστικά οφέλη θα γίνει ό,τι έχουμε συμφωνήσει. Για το δικαστήριο δεν έχω γνώση του θέματος», δήλωσε ο κ. Ζερβός. Η τοποθέτησή του προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της δημοτικής συμβούλου και μέλους της επιτροπής αγώνα των κατοίκων Θεολόγου κ. Ευαγγελίας Παναή, που δεν πείσθηκε και από τις διαβεβαιώσεις πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα για τον ΑΗΣ Σορωνής. Η κ. Παναή προειδοποίησε για κινητοποιήσεις και μάλιστα δυναμικές.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Γιώργος Κόλλιας που αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμιση των δικτύων. Θα υπάρχουν δίκτυα των 150 κιλοβόλτ που θα εκτείνονται σε μήκος 136 χιλιομέτρων.«Για να καλυφθεί η επάρκεια και να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τύπου Σαντορίνης θα πρέπει να λειτουργήσει ο υποσταθμός της ΔΕΗ στη περιοχή του Αγίου Νικολάου. Το έργο ή θα γίνει κοντά στο παλιό κτίσμα ή μέσα σε αυτό. Είναι ο μόνος τρόπος να δώσουμε λύση στο πρόβλημα χωρίς να κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις και να σκάψουμε όλη την πόλη», δήλωσε ο κ. Κόλλιας. Η τοποθέτησή του όμως προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά. «Με λυπεί το γεγονός ότι δεν λάβατε υπόψη σας καν τις προτάσεις που σας έχουμε κάνει για την κατασκευή του υποσταθμού σε έκταση κοντά στα ακίνητα της ΚΑΙΡ», τόνισε ο δήμαρχος. Ωστόσο αρκετές φορές στη διάρκεια της σύσκεψης τα στελέχη της ΔΕΗ υπογράμμισαν πως η πιο πρόσφορη λύση είναι η λειτουργία του υποσταθμού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
Υπέρ της λειτουργίας του σταθμού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου τάχθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Η. Μπούκλας.
«Δεν πρόκειται οι κάτοικοι να δεχθούν κάτι τέτοιο, θα έχουμε κινητοποιήσεις», δήλωσε η δημοτική σύμβουλος και μέλος του Συλλόγου των κατοίκων της περιοχής κ. Χ. Γιασιράνη.
Στη ανάγκη να κατασκευαστεί ο υποσταθμός στην περιοχή του Αγίου Νικολάου αναφέρθηκαν και τα στελέχη της ΔΕΗ κκ Γ. Θαλασσινάκης και Θανάσης Δράτσας, που υπογράμμισαν πως το έργο θα πληροί όλες τις προδιαγραφές και δεν θα δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα.
Στην ανάγκη να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο αναφέρθηκαν οι πρόεδροι του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης και του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ.
«Η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ έχει γίνει κακόγουστο σήριαλ», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
Την άποψη ότι μπορούν οι ανάγκες του νησιού να καλυφθούν χωρίς να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο εξέφρασε ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου.
«Η κατασκευή του νέου εργοστασίου στη Νότια Ρόδο θα είναι ένα μεγάλο οικολογικό έγκλημα. Δεν λάβατε υπόψη τις απόψεις που έχουν εκφραστεί από τους κατοίκους», δήλωσε ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κατταβιάς κ. Γ. Παπαγεωργίου.
«Δεν πάει άλλο. Το ενεργειακό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Θα κρατήσουμε τα χρονοδιαγράμματα και θα γίνουμε αυστηροί. Για τον υποσταθμό στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ακούσατε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Β. Υψηλάντης. «Δρομολογήθηκαν οριστικές λύσεις σε προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, όπως η κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ, αλλά και σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, όπως η αναστολή λειτουργίας της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ που άφησε ανοχύρωτη τη Ρόδο. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, για να ξεκινήσει το έργο και να ολοκληρωθεί μέσα σε 16 μήνες από την ημέρα έναρξής του. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ, να εκδοθεί η άδεια κατασκευής και να υπάρξει άρση της απαγόρευσης εργασιών από την Πολεοδομία του Δήμου. Οι πολίτες της Ρόδου έχουν ακούσει πολλές φορές για χρονοδιαγράμματα στο παρελθόν, αυτή τη φορά, όμως, η τήρησή του είναι υπόθεση όλων μας», δήλωσε ο βουλευτής κ. Μ. Κόνσολας και πρόσθεσε πως θα πρέπει να εξεταστεί ξανά η άποψη του Δήμου για την χωροθέτηση του νέου υποσταθμού της ΔΕΗ.
«Ήρθα στη Ρόδο γιατί θεώρησα πως είναι υποχρέωσή μου να ακούσω τα προβλήματα. Πρέπει να σας αναφέρω πως στη Σαντορίνη στελέχη της ΔΕΗ έδωσαν μάχη και κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση. Είμαστε εδώ για να κάνουμε όσα πρέπει και ακόμη περισσότερα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης.