Αποφασισμένος να δώσει λύσεις στα θέματα Υγείας

Αποφασισμένος να προωθήσει στην Κυβέρνηση όλα τα προβλήματα υγείας που απασχολούν το νομό Δωδ/νήσου και τα οποία είναι σοβαρά, φέρεται ο βουλευτής κ. Δημ. Κρεμαστινός, καθηγητής καρδιολογίας, όπως είχε υποσχεθεί, άλλωστε και προεκλογικά.
Προς το σκοπό αυτόν κατέθεσε ήδη στη Βουλή για την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ερώτηση, σχετικά με την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στα Δωδ/νησα.
Σε δελτίο τύπου δε, που εξέδωσε επί του θέματος, αναφέρονται τα εξής:
«Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η πρώτη ενέργεια του βουλευτή Δωδεκανήσου, καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, για την οποία είχε προεκλογικά δεσμευθεί, ήταν η κατάθεση ερώτησης προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τις Υπηρεσίες Υγείας στη Δωδεκάνησο.
Βασικό ερώτημα του κ. Κρεμαστινού είναι η πρόταξη και προτεραιότητα των προβλημάτων της Δωδεκανήσου έναντι των προβλημάτων άλλων περιοχών της χώρας, δεδομένου ότι η Δωδεκάνησος μειονεκτεί στις Υπηρεσίες Υγείας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα».
Αναλυτικά στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημ. Κρεμαστινός, αναφέρονται τα εξής:
ΠΡΟΣ: Την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
ΘΕΜΑ: Κατάσταση Υπηρεσιών Υγείας στη Δωδεκάνησο σήμερα
Κυρία Υπουργέ,
Θεωρώ απολύτως αναγκαίο να περιγράψω την κατάσταση των Yπηρεσιών Yγείας της Δωδεκανήσου, όπως τη γνώριζα αλλά και την έζησα κατά την προεκλογική περίοδο, ούτως ώστε να τεθούν σε απόλυτη προτεραιότητα από πλευράς Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ως γνωστόν η Δωδεκάνησος είναι η τελευταία περιοχή που ενσωματώθηκε στην Ελλάδα προ 60 ετών, γι’ αυτό και οι κάτοικοί της -αν μη τι άλλο- διεκδικούν ισότητα με τις άλλες περιοχές της χώρας, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, σε θέματα υγείας και παιδείας.
Η κατάσταση των Yπηρεσιών Yγείας στη Δωδεκάνησο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί επιεικώς ως απελπιστική.
Συγκεκριμένα:
1. Το ΠΕΣΥ το οποίο συντόνιζε τις ιδιομορφίες των Υπηρεσιών Yγείας κάθε νησιού, καταργήθηκε.
2. Η τηλεϊατρική η οποία είχε αρχίσει να εγκαθίσταται στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου από το 1994, σήμερα όχι μόνον δεν έχει εξελιχθεί αλλά είναι από υποτυπώδης έως ανύπαρκτη.
3. Το ελικόπτερο-μονάδα το οποίο θα έπρεπε να μεταφέρει προς το Νοσοκομείο της Ρόδου το αργότερο μέσα σε μία ώρα τα οξέα βαριά περιστατικά, είναι ελικόπτερο και διασώσεως, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χρειάζεται ώρες για να μεταφερθεί ένα περιστατικό.
4. Η άμεση λειτουργία του τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο της Λέρου, που σήμερα αναγκάζει τους νεφροπαθείς της Λέρου να καταφεύγουν σε άλλα νησιά, είναι ιδιαίτερα επιτακτική.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της τραγικής κατάστασης είναι οι κάτοικοι της Καρπάθου και της Κάσου να καταφεύγουν στην Κρήτη για την επίλυση των οξέων προβλημάτων τους, του Αγαθονησίου στη Σάμο και του Καστελορίζου στην Τουρκία.
Σήμερα ο Δωδεκανήσιος ουδόλως εξυπηρετείται για βασικότατα προβλήματα της ζωής του όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.
Το νοσοκομείο της Ρόδου αδυνατεί να αντιμετωπίσει σύγχρονα το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, που είναι η πρώτη αιτία θανάτου του πληθυσμού, επειδή δεν διαθέτει ένα αιμοδυναμικό εργαστήριο που διαθέτουν σήμερα όλα τα αντίστοιχα νοσοκομεία της χώρας.
Αντιλαμβάνεσθε ότι πέραν της αδυναμίας επιλύσεως των προβλημάτων υγείας των κατοίκων της Δωδεκανήσου, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγερθεί ένα τεράστιο θέμα αν κάποιος επώνυμος Ευρωπαίος ευρεθεί στη Δωδεκάνησο και αντιμετωπισθεί με τέτοιες πρωτόγονες συνθήκες (Ευρωπαίοι Πρωθυπουργοί, Υπουργοί κλπ) και αυτό γιατί η Ρόδος είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Ευρώπης.
Είναι αδιανόητο να χάνονται ανθρώπινες ζωές στη Δωδεκάνησο από έμφραγμα του μυοκαρδίου επειδή στην πράξη αντιμετωπίζονται ως ασθενείς που έπαθαν το έμφραγμα τη δεκαετία του 1980.
Οσον αφορά το θέμα του καρκίνου, που είναι η δεύτερη αιτία θανάτου του πληθυσμού, οι Δωδεκανήσιοι αναγκάζονται επί εβδομάδες ή μήνες να βρίσκονται στην Αθήνα για θεραπευτικές ακτινοβολίες γιατί το Νοσοκομείο της Ρόδου στερείται ενός ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος.
Οι Δωδεκανήσιοι αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας γιατί σχεδόν όλες οι περιοχές της Ελλάδας διαθέτουν σύγχρονες υποδομές που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Δωδεκανήσιοι καταφεύγουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας για να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά της υγείας τους (Κρήτη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη).
Eίναι ευνόητο ότι τόσο η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσο και η κυβέρνηση ουδεμία ευθύνη φέρουν για τη σημερινή κατάσταση των Υπηρεσιών Υγείας στα Δωδεκάνησα. Αντίθετα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνες που δημιούργησα ό,τι το καλό υπήρξε και το οποίο σήμερα έχει διαλυθεί.
Μέσα στο πλαίσιο του γενικότερου προγραμματισμού του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και εάν κατά προτεραιότητα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η Δωδεκάνησος, εφόσον σαφώς υστερεί σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές της χώρας (Κρήτη, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη);
2. Πώς σκέπτεται να αναβαθμίσει τα νοσοκομεία Ρόδου, Κω και Καλύμνου καθώς και το Κέντρο Υγείας Καρπάθου (που δεν διαθέτει νοσοκομείο);
3. Πώς σκέπτεται να επιταχύνει τις διαδικασίες για την άμεση λειτουργία του τεχνητού νεφρού στη Λέρο;
4. Πώς σκέπτεται να αναβαθμίσει άμεσα την τηλεϊατρική όλων των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου για τα οποία είναι ζωτικής σημασίας;
5. Πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει το θέμα της μεταφοράς των επειγόντων περιστατικών από τα μικρά νησιά προς το νοσοκομείο της Ρόδου από το ελικόπτερο, μέσα στον συντομότερο δυνατό χρόνο;
6. Εάν στο πρόγραμμα αναπτύξεως νοσοκομειακών μονάδων θα εντάξει τα Νοσοκομεία Κω και Καρπάθου, τη δημιουργία των οποίων εξήγγειλε προ των εκλογών η προηγούμενη κυβέρνηση.
20.10.09
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Κρεμαστινός