Απερρίφθη η αγωγή του Δημοσίου για τον αγωγό Γαδουρά – Ρόδου

Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου απορρίφθηκε το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής που θα επιτρέψει στο Υπουργείο Υποδομών να περάσει τον αγωγό ύδρευσης του φράγματος του Γαδουρά από 29 ιδιωτικά ακίνητα, κυρίως στην περιοχή των Κολυμπίων, που ενώ βρίσκονται σε πίνακα απαλλοτριώσεων δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί!
Το Ελληνικό Δημόσιο με την αίτησή του ερίζει για τον κίνδυνο απώλειας πόρων για το έργο το οποίο οφείλει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και το δικαστήριο επίσπευσε την δικάσιμο προσδιορίζοντας αυτήν για την προσεχή Δευτέρα.
Η αίτηση στρέφεται κατά των κκ Κασιώτη Μαριέττας συζ. Μιχαήλ, το γένος Παναγιώτη Κρητικού, Μόσχου Τσαμπίκας του Παναγιώτη, Συμιακού Μιχαήλ του Εμμανουήλ, Συμιακού Γεωργίου του Εμμανουήλ, Συμιακού Πέτρου του Εμμανουήλ, Παπαφιλίππου Χρήστου του Φιλίππου, Ανθούλας Γιαννιού του Πέτρου, Δοντά Θαρρενής του Μιχαήλ, Σπάρταλη Καθολικής ή Καλλιόπης του Μιχαήλ, Αντωναρά Τσαμπίκας του Γεωργίου, Σταυρούλη Καλλιόπης του Κωνσταντίνου, Αντωναρά Αντωνίου του Στεφάνου, Αντωναρά Στεφάνου του Νικολάου, Κατή Τσαμπίκου του Δημητρίου, Ορφανίδη Νικολάου του Κωνσταντίνου, Πατσάη Μιχαήλ του Γεωργίου, Πατσάη Νικολάου του Γεωργίου, Πατσάη Μαρίας ή Ηράκλειας του Γεωργίου, Γιακουμάκη Τσαμπίκου του Κωνσταντίνου, Γιακουμάκη Αντωνίας του Κωνσταντίνου, Ματσίγκου Μαρίας του Αντωνίου, Ματσίγκου Εμμανουήλ του Αντωνίου, Ματσίγκου Νικολάου του Αντωνίου, Γιαννά Γεωργίας του Βασιλείου, Βλαστού Αικατερίνης του Εμμανουήλ, Γιώργου Βασιλικής του Σάββα, Κατσιδώνη Ελευθερίας του Παναγιώτη, Κιαχαγιά Κωνσταντίνου του Συμεών και Ρούφα Γιακουμίνας του Γεωργίου.
Όπως εκτίθεται στην αίτηση με την υπ’ αρ. πρωτ. 1070138/2378/ΔΟΟ10/6-6-2011 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ 158/16-6-2011) κηρύχθηκε συμπληρωματική αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων για την κατασκευή του έργου «Οδός κατασκευής και συντήρησης υδραγωγείου κατάντη Ε.Ε.Ν. από χ.θ. 5+000 έως χ.θ. 13+900 του φράγματος Γαδουρά» στους Δήμους Αρχαγγέλου και Καλλιθέας.
Επισημαίνεται παραπέρα ότι εκδόθηκε η με αριθμ. 961/1-6-2009 απόφαση του Προϊσταμένου της ΕΥΔΕ Ρόδου, με την οποία συγκροτήθηκε επιτροπή προεκτίμησης ζημιών των προς αποζημίωση ακινήτων για την κατασκευή του έργου «Ύδρευση Ρόδου από Φράγμα Γαδουρά. Κατασκευή υπολειπομένων εργασιών φράγματος και έργων αγωγών μεταφοράς και διυλιστηρίων» στην περιοχή των Κολυμπίων στον Δήμο Αρχαγγέλου.
Σε εκτέλεση της αποφάσεως αυτής υπολογίσθηκε η συνολική δαπάνη απαλλοτρίωσης στο ποσό των 90.687,40 ευρώ.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε η ανωτέρω δαπάνη και εν συνέχεια κλήθηκαν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες των ακινήτων να επιτρέψουν την εκτέλεση των εργασιών- τοποθέτησης του αγωγού ύδρευσης εντός της ιδιοκτησίας τους. Κατόπιν όλων αυτών ο Διευθυντής της ΕΥΔΕ Ύδρευσης Ρόδου χορήγησε στην εργολαβική εταιρία με την επωνυμία «ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική ΑΕ» εντολή για επανέναρξη των εργασιών στην περιοχή Κολυμπιών.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. Δ6/3095/23-11-2010 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η προθεσμία περαίωσης του έργου είναι η 31-12-2011. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, όπως προκύπτει από το υπ’ αρ. πρωτ. Δ6/οικ/1621/29-6-2011 έγγραφο του Διευθυντή της Δ6 Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, το έργο απεντάσσεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και διακόπτεται η χρηματοδότησή του από το 3° Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ).
Για το λόγο αυτό, όπως τονίζεται, η ανάγκη για την άμεση εκτέλεση του έργου είναι επιτακτική, τυχόν δε καθυστέρηση θα έχει ως συνέπεια την απένταξη του έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 3ου ΚΠΣ, επιφέροντας, όπως είναι φανερό, τεράστιες οικονομικές ζημίες, αφού η απένταξη του έργου σημαίνει την έντοκη επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση του συνολικού ποσού της χρηματοδότησης, ύψους 45.508.385,99 ευρώ!!.
Επισημαίνεται επιπλέον ότι η διακοπή του συγκεκριμένου έργου και η μη ολοκλήρωσή του θα έχει και δυσάρεστες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις, αφού δεν θα επιλυθεί το μείζον ζήτημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η πόλη της Ρόδου.
Το Ελληνικό Δημόσιο διατείνεται ότι έχει κηρυχθεί η απαλλοτρίωση των εκτάσεων των φερόμενων ως ιδιοκτητών με την υπ’ αρ. πρωτ. 1070138/2378/Δ0010/.6-6-2011 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (158/16-6-2011), ώστε οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσδιορισμό της τιμής μονάδας απαλλοτρίωσης, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και ζητά να επιτραπεί η διέλευση του αγωγού από τις ιδιοκτησίες τους προτού ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση.
Οι δικηγόροι κκ Κ. Σαρρής, Χ. Ματσίγκου, Π. Φουτούλης και Βασίλης Δουβής που εκπροσώπησαν τους ιδιοκτήτες επεσήμαναν ότι είναι καθόλα παράνομο να επιτραπεί η διέλευση του αγωγού από τις ιδιοκτησίες των εντολέων τους αφού δεν έχουν αποζημιωθεί.
Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσώπησε η νομική σύμβουλος του κράτους κ. Μ. Ελευθερίου.