Αναβιώνει η υπόθεση με τα κτήματα της Μονής Πάτμου

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

“Ιερό Κάθισμα Παναγιάς της Κουμάνας Πάτμου. Ο αγώνας μου, η προσφορά ζωής στο συνάνθρωπο και η ανταπόδοση” τιτλοφορείται το 92σέλιδο βιβλίο που εξέδωσε ο κατηγορούμενος για υπεξαίρεση ποσού ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας, μοναχός, Γεράσιμος – Ελευθέριος Μιχελής, λίγες μέρες πριν την αναβίωση της υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.
Στον μοναχό που δεν του έχουν αναγνωριστεί ελαφρυντικά έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ στη σκανδαλώδη υπόθεση της διαχείρισης ακινήτων της Ιεράς Μονής Πάτμου.
Στην υπόθεση αρχικώς είχαν κληθεί προς εξέταση 72 μάρτυρες, τον Ιούνιο 12 που είχαν κλητευθεί δεν προσήλθαν προς εξέταση με αποτέλεσμα να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή τους και να τους επιβληθεί πρόστιμο λιπομαρτυρίας ύψους 250 ευρώ.
Στον μοναχό έχει αποδοθεί η υπεξαίρεση του αντίτιμου της αξίας πώλησης 42 ακινήτων (37 ακινήτων τα οποία μεταβιβάστηκαν με συμβολαιογραφικά έγγραφα και 5 ακινήτων της Μονής για τα οποία δεν συντάχθηκαν συμβολαιογραφικά έγγραφα προς μεταβίβαση) και συγκεκριμένα ποσού 362.685,25 ευρώ.
Απολογούμενος ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ο κατηγορούμενος έκανε αρχικώς μια μικρή αναδρομή στο μοναχικό του βίο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του στην Ιερά Μονή Πάτμου και συγκεκριμένα στην αναστήλωση εκκλησιών και του Καθίσματος της Κουμάνας που αποτελεί στολίδι στην Πάτμο.
Επεσήμανε κατ΄ επανάληψη ότι ο ίδιος λειτουργούσε ως εντολοδόχος και ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για τις αγοραπωλησίες της Μονής τονίζοντας ότι είναι εξιλαστήριο θύμα στην υπόθεση.
Ο κατηγορούμενος τόνισε εξάλλου ότι δεν υπεξαίρεσε το αντίτιμο από την πώληση ακινήτων της Μονής επισημαίνοντας ότι οι πωλήσεις γίνονταν κατόπιν υποβολής αιτήσεως στο μοναστήρι και απόφασης της Aδελφότητας. Εξήγησε παραπέρα ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν συμβόλαια για την πώληση των ακινήτων αν δεν είχε καταβληθεί το αντίτιμο της αγοράς στη Μονή ενώ επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο που ήλεγχε τους οικονομικούς απολογισμούς και τους ισολογισμούς της Μονής εξέφραζε πάντα την ικανοποίησή του.
Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να καταχραστεί χρήματα της Μονής και δεν δικαιολογείται η κατηγορία αυτή καθώς ο ίδιος πώλησε ακίνητο ιδιοκτησίας του προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για την κατασκευή του Καθίσματος της Κουμάνας.
Λέγοντας ότι είναι πάμπτωχος, ο μοναχός αμφισβήτησε παραπέρα την ορθότητα των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία σχετικά με την κίνηση των προσωπικών και των κοινών λογαριασμών που διατηρούσε.
Θυμίζουμε ακόμη ότι πραγματογνωμοσύνη επιθεωρητών της Διεύθυνσης Eπιθεώρησης ΔΔ, NΠ και ΔEKO της Δ/νσης Oικονομικής Eπιθεώρησης του υπουργείου Oικονομικών εκτίμησε το ύψος της ζημίας που υπέστη η Μονή από τις σκανδαλώδεις εκποιήσεις ακινήτων της στο εκπληκτικό ποσό των 1.515.691.297 δραχμών.
Στην υπόθεση την πολιτική αγωγή εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Θ. Δρίκος, Κ. Ασλάνης και Λ. Κάρρας και την υπεράσπιση οι δικηγόροι κ.κ. Γ. Χαρίτος και Χρ. Μπαλάνης.
Εν πάση περιπτώσει στο βιβλίο που εξέδωσε κάνει αναλυτική μνεία στο έργο που εκτέλεσε κατά την παραμονή του στην Πάτμο και κυρίως στο Ιερό Κάθισμα της Κουμάνας ενώ αποκαλύπτει σειρά επιστολών που έχει αποστείλει σχετικά με την υπόθεση στο Πατριαρχείο ενώ επισημαίνεται ότι για το θεάρεστο έργο του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Α΄λαμβάνει τον Χρυσό Σταυρό του Οικουμενικού θρόνου.
Αναφορά γίνεται σε θρησκευτικές εξορμήσεις και εράνους και τα χρήματα που συγκεντρώνει τα δίνει σε άπορες Πατηνιώτικες οικογένειες.
Επιτίθεται κατά συγκεκριμένων μοναχών και ιερέων που πρωτοστάτησαν για την δίωξή του ενώ δεν διστάζει να υποστηρίζει ότι το 1999 “εισήλθε ο Εωσφόρος στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου από ένα ασήμαντο λάθος του Ηγουμένου και της Αδελφότητας” καταγγέλλοντας παραπέρα ότι έχει παραβιαστεί το καταστατικό για να μην εκλεγεί νέα θρησκευτική διοίκηση στη Μονή.

Η εκδίκαση της υπόθεσης την 14η Νοεμβρίου 2011 αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον…

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχετικά